Normalisatie nog ver te zoeken
De normalisatie in het betaald voetbal in Nederland is anno 2017 nog steeds ver te zoeken. Afgelopen tijd werden wij weer geattendeerd op enkele opmerkelijke besluiten en gebeurtenissen in het Nederlandse voetbal.
Scheveningen-Ajax
Het bekerduel tussen de amateurs van SVV Scheveningen en Ajax is verplaatst naar het stadion van ADO Den Haag. Sportpark Houtrust, waar Scheveningen haar thuiswedstrijden speelt, is in verband met de veiligheidseisen ongeschikt bevonden. Het treurige gevolg van de veranderde locatie van deze wedstrijd, is dat Ajax supporters verboden wordt naar Den Haag af te reizen. Omdat er bij competitiewedstrijden tussen ADO en Ajax in Den Haag geen Ajacieden welkom zijn, geldt dit ook bij het duel tussen Scheveningen en Ajax in Den Haag.
FC Emmen-Fortuna Sittard
Fortuna Sittard supporters die afgelopen vrijdag de 300 kilometer lange reis naar Emmen wilde maken, waren verplicht deze reis met de bus te maken. Er gold een verplichte buscombi-regeling voor de Fortunezen. Een incident bij een onderling duel tussen Emmen en Fortuna afgelopen jaar was voor FC Emmen reden genoeg om Fortuna een verplichte buscombi op te leggen. Dit betekent dat Fortuna supporters gedwongen waren om op vrijdagmiddag om half 4 in de bus naar Emmen te stappen, dit kost de Fortunezen dus een halve verlofdag.
Indien dergelijke maatregelen “noodzakelijk” zijn is het onbegrijpelijk dat de KNVB vast blijft houden aan de vrijdag als speeldag voor de Jupiler League. Waarom niet deze wedstrijden gewoon op zaterdag en zondag spelen, net als de Eredivisie en Tweede Divisie? Je geeft daarmee de voetbalsupporter de kans om zijn of haar club te supporten, waar nu velen afhaken omdat het simpelweg niet haalbaar is op de vrijdagavond.
Helmond Sport-Go Ahead Eagles
Een 67 jarige (geboren en getogen Helmond), die momenteel woonachtig is in Hengelo, neemt zijn kleinzoon (woonachtig in Helmond) voor zijn zevende verjaardag voor het eerst mee naar het voetballen. De kaarten zijn besteld op het adres (Hengelo) van 67-jarige Helmonder. Bij het betreden van het stadion begint de ellende. Er wordt moeilijk gedaan omdat de kaarten geblokkeerd zouden zijn. Echter, opa en kleinzoon mogen uiteindelijk toch naar binnen. In de 23ste minuut krijgt de ellende een vervolg, omdat ‘opa’ meer dan 25 kilometer buiten Helmond woonachtig is, wordt hij verzocht om samen met zijn kleinzoon het stadion te verlaten. Uiteindelijk mogen opa en kleinzoon de eerste helft uitkijken, maar moeten in de rust huiswaarts keren. Walgelijk!
Heracles Almelo-Feyenoord
Ook op het hoogste niveau maakt men zich schuldig aan voetbalsupporters weigeren op basis van afkomst. Bij Heracles Almelo is het steevast een jaarlijks anti-beleid om te proberen Feyenoord-supporters te weren van de thuisvakken. Heb je kaarten gekocht maar kom je niet uit de buurt van Almelo, dikke pech, je komt het stadion niet in. Uiteraard wordt ‘uit veiligheidsoverwegingen is deze maatregel noodzakelijk’ als standaard drogreden gebruikt. Zo ook voor de wedstrijd van vanavond.
Clubs, maar zeker ook de KNVB, schreeuwen al jaren dat normalisatie het streven is en dat de overgrote meerderheid aan goedwillende supporters niet mogen leiden onder enkele kwaadwillende supporters. In de praktijk komt daar maar bar weinig van terecht. Er wordt steevast anti-beleid gevoerd, wat inhoud dat problemen niet aangepakt worden maar door middel van verbodsmaatregelen (zoals bij Heracles) er gehoopt wordt dat er geen ongeregeldheden ontstaan. Dat het ten koste gaat (wederom) van de goedwillende supporters is dan maar zo. Dat het géén enkel probleem met betrekking tot kwaadwillende supporters oplost is van ondergeschikt belang.
Nederland moet eens een voorbeeld gaan nemen aan Duitsland. Uitpuilende uitvakken, duizenden uitsupporters op de thuisvakken elke week en een uitstekende sfeer in de stadions. Een progressief beleid van de DFB gericht op de voetbalsupporter, omdat zij WEL begrijpen dat voetbalsupporters het voetbal kunnen maken of breken. Wat dat betreft het absolute respect naar NEC, die als één van de weinige clubs in Nederland het WEL aandurfde om progressief beleid te voeren n.a.v. het vraagstuk uitsupporters op de thuisvakken. Bij de wedstrijd NEC – Feyenoord afgelopen seizoen creëerden zij een extra (flexibel) uitvak naar het bestaande uitvak om zo meer uitsupporters de kans te geven hun club te steunen. Het beleid betaalde zich dubbel en dwars uit. Een wedstrijd met een fantastische sfeer van beide kanten. Hun aartsrivaal uit Arnhem daarentegen heeft jaar in jaar uit liever duizenden lege stoeltjes dan dat men eens na gaat denken over een aanpak om meer kaarten beschikbaar te stellen aan uitsupporters.
Normalisatie…geen woorden, maar daden!