Nog maar een paar nachten slapen en dan is het eindelijk weer zo ver. De dag waar ik reikhalzend naar uitkijk. Natuurlijk, een derby tussen FC Twente en Heracles Almelo direct na de winterstop is leuk. Ook een doordeweekse Ajax-Feyenoord is meer dan vermakelijk, ondanks de gevaarlijke oorlogszone die de ArenA volgens de NOS was en een respectloos spandoek, uitgerekend op de avond tegen kanker. Op deze manier komt er natuurlijk nooit een Klassieker met uitsupporters…

In Friesland zijn uitsupporters echter nog altijd van harte welkom. Om voor de gastvrijheid van de Leeuwarders te bedanken  hebben supporters van sc Heerenveen besloten alvast een cadeautje achter te laten. Cambuur kreeg kleine laarsjes die beter bij het imago van Klein Duimpje zouden passen. Bij Cambuur is men er dan weer heilig van overtuigd dat Heerenveen de grotere laarzen zelf nodig heeft om extra hard weg te kunnen lopen na de nederlaag van zondag. Daar waar Heerenveen-supporters hard lachen om het gebrek aan succes bij de Leeuwarders is er op Cambuur Culture een brief geplaatst wat voor veel Cambuur fans het gevoel van derby aangeeft:

‘Maar ik hoop dat ze trots zijn – ook als we aanstaand weekend met 0-10 zouden verliezen. Ik zou het namelijk wel zijn. Misschien zou ik nog wel trotser zijn dan bij winst; bij verlies toon je echte loyaliteit zoals je doet bij een vriend die verkeerde keuzes maakt, een familielid dat ziek is of een hond die niet meer kan lopen.

Wij zullen blijven staan. Wij zullen blijven zingen. Wij zullen trots blijven.

We toonden onze ware liefde voor de club toen ze als een chronisch zieke patiënt door de jaren ’00 modderde. Maar juist in donkere tijden ben je er. Juist dan.

Als we verliezen, vervolgens degraderen en de rode lantaarn van de Eerste Divisie opnieuw in onze handen krijgen gedrukt, schreeuw ik weer het hardst. Waarom? Omdat wij Cambuur zijn, Cambuur Leeuwarden.’

In Heerenveen heeft men geen tijd voor brieven, daar is men te druk met herinrichten van de Pronkkeamer,  als we Feanonline tenminste moeten geloven. In het museum zouden vijfentwintig hertenkoppen moeten worden ophangen die de vijfentwintig overwinningen symboliseren op Cambuur. Er is nog ruimte voor één trofee waarmee de ruimte direct vol is. Geen probleem volgens de Friezen, aangezien het volgens hen voorlopig toch de laatste derby is.

Of het voorlopig echt de laatste derby is zullen we pas in mei weten. De Cambuur-supporters zullen alles uit de kast halen om in ieder geval komende zondag de punten in eigen huis te houden. Een megaspandoek van vijftig bij zes meter zal over de lange zijde worden gehangen, 150 confettischieters, rookkanonnen en alle beschikbare vlaggen worden ingezet door de supportersverenigingen. Ook de supporters van sc Heerenveen zullen zich uiteraard niet onbetuigd laten. Heerenveen en Cambuur hebben in september bij de eerste ontmoeting laten zien dat vijandigheid óók op een ludieke manier kan worden geuit. Als Friese Cambuurfan kan ik niet wachten op de derby van zondag!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.