Actueel

Nieuw speeltje van de UEFA: de Nations League

Inmiddels hebben we er allemaal wel van gehoord, de Nations League. Het nieuwe speeltje van de UEFA zal ongetwijfeld bedoeld zijn om nog meer geld te verdienen over de rug van fans van het Nederlands elftal supporters van verschillende landen. De officiële reden is dat het toernooi een einde maakt aan de kansloze oefenwedstrijden. Daar kunnen we het dan wel weer mee eens zijn.

Hoe zit dat toernooi dan in elkaar? Er zijn vier divisies, waaruit elke divisie één land aflevert aan het EK 2020. Je weet wel, dat EK dat in twaalf verschillende steden wordt gespeeld. Dat heeft verder niets met commercie te maken. Het laatste land van elke divisie degradeert naar een lagere divisie. Het hoogste team promoveert.

Afijn, het zal allemaal wel. Voor ons stond vooral het Stade Josy Barthel op het programma. Het stadion, vernoemd naar een Luxemburgse hardloper die goud won op de Olympische Spelen, is in 1928 opgeleverd. Het nieuwe nationale stadion, uiteraard naast de snelweg, wordt momenteel afgebouwd en dus was het zaak om dit stadion te bezoeken. Het is een stadion naar Duits model, sintelbaan en hoge hekken die uitnodigen om in te klimmen.

Luxemburg wordt vaak gezien als saai voetballandje, maar het is een land in opkomst. Eerder maakte we al een vette reportage over de Esch Derby. Vandaag was er ook een groepje ultras aanwezig om hun land te steunen in de strijd om een historisch EK-ticket. Er waren verder nog zo’n 3000 andere supporters aanwezig, waaronder zo’n 50 Moldaviërs die over heel het stadion verspreid zaten. Twee van hen hadden een twee meter hoge vishengel meegenomen, daarop bevestigd de vlag van hun land.

Uiteindelijk won Luxemburg gemakkelijk met 4-0. Bekijk hieronder de vette beelden.

Beelden

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %