whu1

Een stadion is speciaal. Je zult er maar pal naast wonen. Elke dag zie je dat blok beton uit je raam en kijk je, als het meezit, op (een deel van ) de groene grasmat. Je zou kunnen zeggen dat een stadion zich in zekere zin in de buurt wikkelt. Bij aankomst als supporter voel je dat de aanwezigheid van de kolos iets met de buurt doet. Til je zo’n stadion op uit de buurt en laat je het ergens anders weer vallen, dan besef je dat dit voor de buurt, die verweesd achterblijft, consequenties heeft.

West Ham United verlaat komend seizoen na 112 jaar Boleyn Ground, ook wel Upton Park genoemd. Een voetbaltempel in het hart van het voormalige industriële Oost London. Een ensemble van havens, dokwerkers, council housing, winkelstripjes vormde de natuurlijke habitat van West Ham United. Volgend seizoen speelt deze ploeg in het Olympisch Stadion in Stratford, nabij een grote Westfield Mall. De ruil van ziel en gemeenschap voor steriel comfort. Het is wat!

whu3

En wat te denken van die ene supporter die als een Peeping Tom vanuit zijn flat naar wedstrijden van West Ham United kijkt? Ik zag hem in 2014 op de bovenste verdieping van de flat aan de Seymour Road met een biertje in de hand naar West Ham tegen Southampton kijken. Ik bevond me in het stadion en nam waar dat hij enkel in de rust even het raam verliet. Twee weken later zag ik op Fox Sports wederom een match van West Ham United waarbij op de bewegende beelden dezelfde flat zichtbaar werd met een mansfiguur achter hetzelfde raam. Zijn leven verandert ingrijpend door het aanstaande vertrek van deze bijzondere ploeg.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.