In de actualiteit

Laatste Peeping Tom bij West Ham United

whu1

Een stadion is speciaal. Je zult er maar pal naast wonen. Elke dag zie je dat blok beton uit je raam en kijk je, als het meezit, op (een deel van ) de groene grasmat. Je zou kunnen zeggen dat een stadion zich in zekere zin in de buurt wikkelt. Bij aankomst als supporter voel je dat de aanwezigheid van de kolos iets met de buurt doet. Til je zo’n stadion op uit de buurt en laat je het ergens anders weer vallen, dan besef je dat dit voor de buurt, die verweesd achterblijft, consequenties heeft.

West Ham United verlaat komend seizoen na 112 jaar Boleyn Ground, ook wel Upton Park genoemd. Een voetbaltempel in het hart van het voormalige industriële Oost London. Een ensemble van havens, dokwerkers, council housing, winkelstripjes vormde de natuurlijke habitat van West Ham United. Volgend seizoen speelt deze ploeg in het Olympisch Stadion in Stratford, nabij een grote Westfield Mall. De ruil van ziel en gemeenschap voor steriel comfort. Het is wat!

whu3

En wat te denken van die ene supporter die als een Peeping Tom vanuit zijn flat naar wedstrijden van West Ham United kijkt? Ik zag hem in 2014 op de bovenste verdieping van de flat aan de Seymour Road met een biertje in de hand naar West Ham tegen Southampton kijken. Ik bevond me in het stadion en nam waar dat hij enkel in de rust even het raam verliet. Twee weken later zag ik op Fox Sports wederom een match van West Ham United waarbij op de bewegende beelden dezelfde flat zichtbaar werd met een mansfiguur achter hetzelfde raam. Zijn leven verandert ingrijpend door het aanstaande vertrek van deze bijzondere ploeg.

Bij PGWEAR kan je altijd terecht voor een unieke kledinglijn voor fanatieke supporters. Kijk nu voor onze grote zomersale op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Luuk Oost
Over de schrijver

Wraakzuchtige ex- speler van GVAV Rapiditas 7. Nu zonder illusies op de tribune, gegrepen door strijd, schoonheid, voetbal in zwart wit en de rusteloze stedelijke psyche. Van beroep tekstbeperker, zoekt de bekoring van de splijtende pass.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteit

  Het Verenigd Koninkrijk: In de Hekken blikt vooruit

  In de actualiteit

  West Ham United noemt tribune naar clublegende Billy Bonds

  In de actualiteit

  West Ham helpt buurman Dagenham voorlopig uit de brand

  In de actualiteit

  West Ham fans niet langer United