Derby Days

Kopenhagen derby: Brøndby IF – FC København

Brondby supporters

Afgelopen maandag vond in Kopenhagen de altijd beladen derby tussen Brøndby IF en FC Kopenhagen plaats. Een duel tussen de twee grootste en meest succesvolle clubs in Denemarken. De laatste tien jaar is FC Kopenhagen verreweg de succesvolste club van Kopenhagen, Brøndby daarentegen wist in deze periode nauwelijks prijzen te winnen.

De laatste jaren heeft Brøndby grote namen aangetrokken om weer mee te kunnen doen om het kampioenschap. Zo werden onder andere clubhelden Daniel Agger, Johan Elmander en Thomas Kahlenberg teruggehaald naar de club, nog zonder al teveel resultaat overigens. Bij FC Kopenhagen staan oud-eredivisie spelers Christian Poulsen (Ajax) en Steve de Ridder (de Graafschap, FC Utrecht) onder contract.

Stadsderby

De 72ste stadsderby werd op tweede paasdag gespeeld in het westen van Kopenhagen in het Brøndbystadion. Kaarten voor wedstrijd gingen zoals altijd als warme broodjes over de toonbank, de thuisvakken waren dan ook al twee weken voor de wedstrijd uitverkocht. Uiteindelijk zou alleen het uitvak niet uitverkocht raken, dit mag verrassend genoemd worden aangezien Brøndby het uitvak bij FC Kopenhagen meestal binnen enkele uren weet uit te verkopen.

Een klein uur voor de wedstrijd arriveerden we bij het Brøndbystadion. Bij de ingang van het uitvak stonden de FC Kopenhagen supporters al klaar, afgeschermd door een heel leger aan politie. Van een agressieve sfeer was verder geen sprake. Bij het stadion stonden lange rijen en eenmaal binnen bleek de Sydsiden, de staantribune van de fanatieke aanhang van Brøndby al ramvol te staan. We waren net op tijd binnen, want toen de spelers van Brøndby het veld betraden om aan de warming-up te beginnen, was dat het teken voor de Sydsiden om meteen tientallen fakkels te ontbranden en het startsein van de indrukwekkende vocale support. Het uitvak was nog leeg, maar niet veel later werd een doek ontvouwen met de tekst ‘Herr kommer København’ (hier komt Kopenhagen) en stormden honderen FCK supporters het vak in.

Sydsiden

Bij de Kopenhagen derby zijn prachtige sfeeracties een garantie. Elke derby proberen beide supportersgroepen elkaar weer te overtreffen met de mooiste tifo’s, choreo’s en pyroshows. Dat was deze editie niet anders. Bij de spelersopkomst presenteerde Brøndby een grote tifo over de gehele ‘Sydsiden’ met als thema het Brøndby stadion. Nadat dit enorme doek volgde een tweede actie met achter het doel een doek met de tekst ‘Velkommen på Brøndby Stadion’ (welkom in het Brøndby Stadion’) met daarnaast weer fakkels en blauw, gele vlaggen op de tribune.

Ook de FCK supporters hadden bij de spelersopkomst meerdere sfeeracties. Eerst was een choreografie in de clubkleuren te zien, daarna volgden 4 doeken, die de tekst SEHR (win) vormden met daarin de beeltenis van spelers die de afgelopen jaren belangrijke doelpunten in de derby maakten. Ook voor de tweede helft stonden weer sfeeracties op de planning. De ‘Sydsiden’ had een groot doek in de blauw-gele clubkleuren over de gehele korte zijde gevolgd door honderden werplinten en in het uitvak werden nog een lading fakkels afgestoken.

Sfeer

De sfeer op de tribunes kon ons duidelijk wel bekoren. Helaas kon dat niet gezegd worden over de wedstrijd (al is dat bijzaak natuurlijk). Gedurende de wedstrijd werden er nauwelijks kansen gecreëerd door beide teams. De coach van FC Kopenhagen maakte na de wedstrijd dan ook een opmerking die boekdelen sprak over deze wedstrijd: ‘Wij hebben deze wedstrijd één kans gecreëerd, maar dan kan over de tegenstander niet gezegd worden’. Deze derby zal dan ook de boeken ingaan als een van de saaiste derby’s ooit.

Volgende week staat met Hammarby IF – Djurgårdens IF de volgende Scandinavische derby op het programma en ook deze zal bezocht worden en er zal weer uitgebreid verslag van worden gedaan.

De foto’s zijn gemaakt door reisgenoot en groundhopper MaaswupperExpress

Veel politie rond het uitvak

Veel politie rond het uitvak

Lange rijen voor de ingang

Lange rijen voor de ingang

Bij de warming-up worden meteen de fakkels al ontstoken

Bij de warming-up worden meteen de fakkels al ontstoken

'Hier komt Kopenhagen'

‘Hier komt Kopenhagen’

Prachtige tifo van de Sydsiden

Prachtige tifo van de Sydsiden

Ook het uitvak heeft een mooie sfeeractie

Ook het uitvak heeft een mooie sfeeractie

Welkom in het Brøndby Stadion!

Welkom in het Brøndby Stadion!

Blauw, gele vlaggen

Blauw-gele vlaggen

Groot doek voor het begin van de 2de helft

Groot doek voor het begin van de tweede helft

In het uitvak een pyroshow van de FCK supporters

In het uitvak een pyroshow van de FCK supporters

En nog wat blauw, gele werplinten tot besluit

En nog wat blauw-gele werplinten tot besluit

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
ForzaMols
Over de schrijver

Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.
Ook leuk om te lezen...
GroundhoppingIn de actualiteitScandinavië

FC Midtjylland: De Deense underdog in Poule D van Ajax

Derby Days

Stem op de top 50 grootste voetbalderby's ter wereld

In de actualiteit

Lodz derby: meest intense stadsstrijd is terug, zelfs in corona tijd!

In de geschiedenisboeken

In De Geschiedenisboeken: De Friese spandoekenstrijd, een onbedoelde traditie