Actueel

Kohlenpott derby: Borussia Dortmund – Schalke’04

De Kohlenpott derby (of Revierderby) is waarschijnlijk de bekendste derby in Duitsland. Het is de strijd tussen de twee grootste en succesvolste clubs uit het Rurhgebied. Zaterdag stond deze derby voor de 139ste keer op het programma. Beide teams zijn momenteel in topvorm en staan op slechts 1 punt van elkaar in de ranglijst. BVB wist in de laatste 8 wedstrijden maar liefst 7x te winnen en 1x gelijk te spelen, waaronder de uitzege van vorige week bij Bayern München. Ook de Königsblauen presteren onder Huub Stevens erg goed, in 7 wedstrijden werd slechts 1x verloren, mede door de topvorm van Klaas-Jan Huntelaar.

Borussia Dortmund is de regerend landskampioen van Duitsland en dat is te merken ook. Bij binnenkomst in Dortmund met de trein is een enorme graffiti te zijn met de tekst “Deutsche Meister ist nur der BVB”. Vorig seizoen werd het team van de jonge succestrainer Jürgen Klopp verrassend kampioen in de Bundesliga met een team vol jonge talenten, waaronder Mario Götze, Nuri Sahin, Kevin Großkreutz en Mats Hummels.

Schalke’04 beleefde vorig seizoen een teleurstellend seizoen, lang stond de ploeg uit Gelsenkirchen laag in de ranglijst, maar werd uiteindelijk toch nog 8ste. Dit seizoen gaat het een stuk beter onder Huub Stevens en ook Schalke heeft dit seizoen een jong en talentvol team.

De wedstrijd was al weken van tevoren uitverkocht en er was dus nog geen kaartje geregeld, dus werd er op de bonnefooi naar Dortmund gereisd en gehoopt om op de zwarte markt een kaartje te bemachtigen. Al vroeg bij het stadion aangekomen bleken de prijzen op de zwarte markt nog absurd hoog te liggen, de eerste kaartjes werden aangeboden voor prijzen van ruim boven de 150 euro. Er werd dus maar besloten om eerst maar wat bier und bratwurst te gaan halen en te wachten tot de prijzen gingen dalen. Hoe dichter bij de aftrap hoe beter de prijzen werden. Een half uur voor de aftrap werd er dan toch een kaartje bemachtigd, omdat ik toch wel een mooie actie van beide supportersgroepen verwachtte en dit niet wilde missen. Op weg naar de ingang kwam net een grote groep Schalke supporters aan bij het stadion die met de sonderzug (speciale supporterstrein) waren aangekomen. Dit zorgde voor drukte bij de ingangen aan de Nordtribune, waar ik dus ook een kaartje voor had. En tot grote ergernis van iedereen besloten de stewards om ook maar een paar toegangspoorten te sluiten, wat dus zorgde voor een grote opstopping. Na bijna een half uur in de rij te hebben gestaan, werd dan eindelijk het imposante stadion betreden. Helaas bleek bij aankomst in het vak, dat de wedstrijd al een minuut bezig was. Balen dus…

De wedstrijd zelf was zeer eenzijdig. BVB domineerde en Schalke kwam er nauwelijks aan te pas. Na al een aantal kleine kansen te hebben gehad opende de schwarz gelben de score door een kopbal van Lewandowski, waarna het stadion ontplofte van vreugde. Hierna veranderde er weinig, BVB bleef aanvallen en Schalke creëerde werkelijk geen enkele kans. Ook kwa sfeer domineerde de supporters van BVB de hele wedstrijd. De indrukwekkende Gelbe Wand stond de hele wedstrijd als 1 man achter de thuisploeg. De sfeer aan Schalke kant was teleurstellend te noemen, er werd voornamelijk gereageerd op wat de Dortmund supporters zongen en de Schalke supporters probeerden deze liedjes over te nemen. Nadat het kort massaal ging werd het daarna vaak weer snel stil. In de tweede helft leek er op het veld en op de tribune een opleving te komen van Schalke zijde, maar dit was maar van korte duur. Na de 2-0 van centrale verdediger Santana in de 61ste minuut was de wedstrijd definitief gespeeld. Ondanks nog verschillende kansen en mooie hoogstandjes van sterspeler Mario Götze werd er niet meer gescoord. Wel was er nog een mooie pyroshow in het uitvak. Na de wedstrijd liep het uitvak snel leeg en vierden de spelers van Dortmund een groot feest met de supporters op de Südtribüne. Ook op het Haubtbahnhof van Dortmund was het nog een groot feest en dat bleef het ook in de trein tot aan Krefeld toe.

Westfalenstadion

 

‘Sonderzug’ van Schalke komt aan bij het stadion

 

De typisch Duitse jacks

 

In de Hekken is erbij

 

De Südtribüne (Gelbe Wand)

 

Vlak langs een deel van het uitvak

 

Scheiss BVB!

 

Scheiss S’04!

 

Pyrotechnik ist kein verbrechen!

 

IDH ist auch geil!

 

SIEG!

De derbyverslagen op In de Hekken worden geschreven door ForzaMols, die voor ons (maar vooral omdat hij liefhebber is) de mooiste derby’s van Europa bezoekt

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %