Columns

Ken je die grap van het nieuwe topbestuur al?

nac lurling

De Bea, zaterdagavond, stampvol, zeiknat geregende supporters, veel bier, één groot feest. Het is de grootste sterkte van NAC. Wij zijn de beste supporters van het land, al jaren, en iedereen weet dat. Onvoorwaardelijke steun, wat er ook gebeurt. Wij zullen er staan, halve liters wegtikkend. Het is echter ook de grootste zwakte van de club. De kritische massa is aanwezig, deze is alleen niet kritisch. NAC is een amateuristisch voetbalclubje, altijd al geweest. En dat heeft zeker zijn charme, als er weer eens iets onschuldigs misgaat. Zo was er een paar jaar geleden een loterij. Een helikopter zou in het stadion een grote zak met genummerde balletjes optillen. Wanneer de zak vanaf de grond opengetrokken werd, zou Jelle Ten Rouwelaar één van die balletjes moeten vangen. We hebben een winnaar! Probleem was alleen dat er een slimmerik een dubbele knoop in de zak had gelegd en alles in het honderd liep, schitterend dat is NAC!

Onschuldig, maar helaas is dat niet altijd het geval. Slecht beleid kan enkel ontstaan en voortbestaan wanneer dat wordt toegelaten. Staat in elk bestuurskunde boek. En het wordt toegelaten, al maanden, al jaren, al decennia. En door iedereen, door spelers, supporters, sponsors, en de dames van de kantine. Zo reageerde Kees Kwakman op alweer een nieuw bestuur: “We zijn wel wat gewend bij NAC, eigenlijk was het te rustig, het ging te goed”.

Maar zo goed gaat het niet. Als gevolg van vriendjespolitiek werd de club jarenlang gerund door mensen die amper tot tien konden tellen. Amoah en Leonardo konden best zes ton per jaar verdienen want die zouden toch worden weggekocht door Chelsea en Real Madrid, let maar op. NAC zou een financiële klapper maken… ehh ja die kwam er. De gemeente mocht weer eens een dikke envelop sturen en schoolkinderen gingen met de collectebus rond. “Heeft u misschien een euro voor NAC meneer”. De waanzin compleet.

Gelukkig heeft NAC daarvan geleerd en in januari een nieuw topbestuur aangesteld. Maar de verhouding is weer ver te zoeken. Waar eerdere besturen louter bestonden uit oud-voetballers, vage kennissen, vriendjes, buurmannen en neefjes, is nu het hele bestuur in handen van financiële topmannen. Dat bijna niemand van die lui ooit een voetbalclub heeft geleid is bijzaak. En dat zou niet eens heel erg hoeven zijn, zolang zij zich maar niet met voetbalzaken bemoeien. En dat is nu precies wat er volgens VI journalist Thijs Slegers gebeurt. Hij zei en ik citeer: “het is weer eens een grote puinhoop bij NAC”. Zo staat op de NAC site te lezen dat de portefeuille ‘Voetbaltechnische Zaken’ terecht komt bij Hubert Baardemans. Kende gij um? Het is de huidige directeur van Van Gansewinkel en heeft bedrijfskunde gestudeerd. Ja uhh,,,, erg logisch allemaal.

Kind van de rekening is Anthony Lurling. Je kent hem wel, het is de 36 jarige mateloos irritante kuitenbijter. Maar wel één die met een hattrick tegen Roda, NAC eigenhandig in de eredivisie hield. Nu verdwijnt een clubicoon via de achterdeur naar Heerenveen en is zijn jubileum uitgesteld. Het verdient geen schoonheidsprijs.

En ja, niemand staat boven de club, ook Lurling niet. En nee, hij zou niet gelijk moeten uithuilen bij zijn vrienden van de pers. Maar kom op bestuur. Het is jullie taak een stapje sneller te denken dan een profvoetballer. En dat is niet zo moeilijk, wetende dat de gemiddelde prof pas op zijn 17de zijn veters kan strikken en het woord op zijn 18de kan spellen. Hadden jullie echt niet zien aankomen dat ‘ons Anthony’ niet op de tribune gaat zitten?

Toegegeven, de sleet zit er aardig in bij de Bosschenaar. En ja, het is dit jaar niet ‘juh van het’. Maar mij lijkt het toch wel handig een echte aanjager in je selectie te hebben. En dat is ie, vechtlust, passie en soms compleet door het lint gaan, that’s Anthony. Het is de personificatie van NAC.

Zo eentje die in de kleedkamer een prullenbak doormidden schopt, als het even niet lekker loopt. Zo eentje die alles heeft, wat NAC zaterdag miste. In eigen stadion overklast worden door PEC . Het gat met de nummer laatst is slechts drie punten. Het wordt dan ook nog een lang en zwaar seizoen. Maar ja de bal is rond, voetbal kan alle kanten op en gewittutdikkelstonnie.

Gelukkig is het weer bijna carnaval.

Hup NAC

(Deze gastcolumn is geschreven door onze vriend en NAC-supporter Daan Goos. De foto is afkomstig van F7Breda.nl)

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %