Actueel

JUSTICE FOR THE 96!

Op 15 april 1989 vonden 96 voetbalsupporters de dood bij de afschuwelijke Hillsborough-ramp en ondanks dat politie en andere hooggeplaatste figuren de schuld voor de tragedie in de voeten van de supporters probeerden te schuiven is de afgelopen jaren wel heel duidelijk geworden dat deze geen blaam troffen. Niet de supporters zorgden ervoor dat de supporters in de verdrukking raakten en overleden, maar de politie die hekken open deed om supporters naar binnen te laten waren de hoofdschuldigen aan een ramp die nooit had hoeven plaatsvinden.

Vanaf 1989 zijn er heel veel vieze spelletjes gespeeld omtrent de schuldvraag, zo lieten documenten die in 2012 werden geopenbaard al zien dat er alcoholtests bij doden werden gedaan om ze postuum zwart te kunnen maken. Ook werden er ooggetuigenverklaringen aangepast en camerabeelden vernietigd om maar te voorkomen dat de schuld bij overheden zou komen te liggen.

Het is dat familieleden van de overleden supporters al sinds ’89 bezig zijn om de naam van de slachtoffers te zuiveren en deze strijd om ‘Justice for the 96’ leverde vandaag een klinkende ‘overwinning’ op. Een rechtbankjury oordeelde vandaag dat een slecht politie-optreden de oorzaak was van het stadiondrama en dat de supporters niets te verwijten viel.

Dat er nu officieel duidelijk is geworden (zie ook deze korte docu van The Guardian) wat iedereen al wist is voor de families ongetwijfeld een prachtige overwinning na al die jaren onnodig leed, maar het blijft enorm wrang dat zij zo enorm lang hebben moeten vechten. De opluchting bij de families werd na afloop van de uitspraak prachtig zichtbaar…

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %