Joss’ ergernis: Thialf Publiek

Waar hele supportersgroepen vechten tegen de commercie, tegen de combi regeling en tegen de teloorgang van het voetbal in het algemeen, daar erger ik me vooral aan een deel van de supporters op zich.

Het begon allemaal jaren geleden met een bezoek aan de ArenA in Amsterdam, de bescheiden club waar ik fan van ben, kwam daar op een zonnige april zondag op bezoek. Alle ingrediënten voor een mooie voetbaldag waren aanwezig, zeker voor de Ajax fans, een “kleine” tegenstander, mooi weer, wedstrijd om 14.30 uur, Ajax in de sterkste opstelling, wat wil je nog meer?
Tot mijn verbazing zat het stadion nog niet half vol, na de wedstrijd sprak ik enkele Amsterdammers in een snackbar in de buurt, zij gaven aan dat de mensen die van verder moeten komen lang niet altijd voor “zo’n” wedstrijd naar Amsterdam reizen…. En dan de mensen die er wel waren; het werd 4-1 en men liep naar de metro alsof men had verloren, scheldend op het spel, het gering aantal kansen enz. Heel bijzonder!

Ook in Alkmaar en Heerenveen vind ik de beleving lang niet altijd zoals wij voetballiefhebbers het graag zien; in Heerenveen zitten ze gewoon te kijken, ik noem heerenveenpubliek dan ook altijd gekscherend bioscoop publiek, het maakt ze daar gewoon niet uit wat er op het veld gebeurt.
In Alkmaar daarentegen was altijd een prima sfeer, zeker in het prachtige oude stadion, maar nu word je toch echt gestoord van die klapdingen, wie heeft dat bedacht en waarom komt daar geen protest tegen? Dit soort dingen hoor je bij het klapschaatsen in Thialf te zien en te horen, niet bij het voetbal in Alkmaar, Almelo of waar dan ook!

Over Thialf gesproken, wat kun je zeggen over het zogenaamde “Oranjelegioen” ? Dat is ook schaatspubliek, dat staat vast. Rechtstreeks overgevlogen uit Heerenveen naar Amsterdam, Zürich of Kaapstad. Feest staat boven resultaat.
Ergernis nummer 1 bij iedere wedstrijd van Oranje is voor mij dit belachelijke publiek. Ik vind het nog erger dan de irritaties bij Ajax of de mensen bij Roda tijdens carnaval. Nog erger dan de stilte bij Heerenveen en nog erger dan de acceptatie van Vitesse fans dat hun club is verkocht aan een “Georgische gokker” (leuke titel voor de nieuwste Suske en Wiske trouwens). Ja, ik vind het zelfs zo erg, dat ik een half leeg Gelredome bij Vitesse – NEC, wat toch een serieuze derby zou moeten zijn, nog minder erg vind. Moet ik nog even doorgaan?

Het idiote gedrag van onze fan-tas-tisch trouwe Oranje fans zou echt verboden moeten worden; welke, zichzelf respecterende supporter gooit er nou na 10 minuten bij een 0-0 stand een wave door het stadion? Waar is het ondanks een 1-2 verliespartij toch feest? Juist, bij het Nederlands Elftal.
Waar en hoe kon dit zo fout gaan? Heeft Thialf aandelen in het Nederlands elftal? Zit Aegon behalve in de kernploeg nu ook tot aan de nek in Zeist? Is het politiek? Ik kan mijn vinger niet op de zere plek krijgen, maar zit er wel mee in mijn maag.

Echte, authentieke voetbal supporters kijken Oranje in een kroeg met soortgenoten, als ze überhaupt al kijken. Ver weg van die idioterie, ver weg van het stadion, ver weg van Aegon, Nationale Nederlanden en de Bavaria Babes (hoewel we daar wellicht een uitzondering voor kunnen maken). Supporters, zoals supporters bedoeld zijn, kijken anders, of moet ik zeggen; supporters kijken PUNT! Want ik vraag me af wat die feestende menigte eigenlijk van de wedstrijd meekrijgt.

Eén ding is zeker, zolang deze mensen als supporters rondlopen bij wedstrijden van Oranje, zul je mij er in ieder geval niet zien! Geef mij maar een voetbalwedstrijd met beleving, een wedstrijd met echte supporters, echte sfeer, geen carnaval en geen in scene gezette vrolijkheid.

Ook leuk om te lezen