Actie: De hele maand mei geen verzendkosten in onze shop!

In de actualiteitIn de fotoreportages

Italiaanse toestanden deel I: Como

De Italiaanse supporterscultuur is een inspiratiebron voor veel supporters uit de rest van Europa. Ultras, tifo, vlaggen, vuurwerk, gezangen: allen komen van oorsprong uit het land van de Romeinen. Reden voor In De Hekken om een bezoek te brengen aan het hart van Italië.

Voordat we afzakken naar Toscane en Umbrië komen we onderweg langs Como, net over de grens met Zwisterland. De stad, mooi gelegen de oever van het gelijknamige meer, kijkt uit over de zuidelijke Alpen. De 85.000 inwoners tellende stad herbergt een club die uitkomt in de Prima Divisione A (vroegere Serie C1): Calcio Como. De recente geschiedenis van de club is zachtst gezegd opzienbarend. In 2002-2003 nog spelend in de Serie A degradeert de club vervolgens drie maal op rij, waardoor het in de Serie C2 beland. Financiële problemen en speelverboden wegens supportersgeweld luiden echter het faillissement in, waardoor de club nóg een niveau lager moet aantreden. De Serie D, het hoogste amateurniveau, is drie jaar lang het toneel voor een herstellende club. In 2008 keert Como terug in het profvoetbal, als het promoveert naar de Serie C2. Meteen in 2009 volgt promotie naar de Serie C1, die vanaf dat seizoen door het leven gaat als de Lega Pro Prima Divisione. Hier speelt de club sindsdien.

Het stadion van Calcio Como is prachtig gelegen in een park aan de oever van het meer, in het centrum van de stad. Staande bovenin de tribune van Stadio Giuseppe Sinigaglia ontvouwt zich een prachtig panorama over het Lago di Como en de Alpen daarachter. Als er dan op de voorgrond gevoetbald wordt voor volle tribunes met zingende tifosi moet dit één van de mooiste stadions van Europa zijn.

Stadio Giuseppe Sinigaglia (13.602)

Stadio Giuseppe Sinigaglia (13.602)

Het stadion gezien vanaf het meer

De supporters van Lariani, zoals de club ook wel wordt genoemd

In de hekken!

In de hekken!

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Support ons daar om alle banners van de website af te krijgen! Nu gratis verzending tot eind mei!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  Het seizoen 2019-2020In de actualiteit

  Het seizoen 19-20 van: FC Utrecht

  HongarijeUltras/fanatieke supporters

  25 jaar Green Monsters Ferencváros

  In de geschiedenisboeken

  Sheffield FC 'de oudste'

  Away Days VoetbalreizenHet seizoen van

  Het seizoen van IDH Travel tot Away Days