In de actualiteit

Italiaanse toestanden deel 2: Arezzo

De Italiaanse supporterscultuur is een inspiratiebron voor veel supporters uit de rest van Europa. Ultras, tifo, vlaggen, vuurwerk, gezangen: allen komen van oorsprong uit het land van de Romeinen. Reden voor In De Hekken om een bezoek te brengen aan het hart van Italië. Nadat in deel 1 Como aan bod kwam is het nu de beurt aan Arezzo.

Lopende door het precies 100.000 inwoners tellende stadje valt één ding meteen op. De hele hoofdstraat is behangen met flyers die oproepen de plaatselijke club te steunen. Nader onderzoek leert dat het geen normale zomer is in Arezzo. Stadsclub AC Arezzo, doorgaans bivakkerende in de Serie B of C1, is wegens financiële problemen problemen failliet verklaard. De enige mogelijkheid op behoud van de club is een herstart in de Serie D, het vijfde niveau. Een nieuw bestuur, een nieuwe club, dezelfde supporters. Onderstaande flyer van supportersgroep Fossa Arezzo 1991 was in augustus overal in de stad te zien.

ACAB heeft dit keer zowaar een andere betekenis: ‘op naar het strijdveld.’ Dit is eveneens de naam van het fanzine dat Fossa Arezzo uitgeeft. Verder staat er vrij vertaald:

‘Voor jouw club, voor jouw stad. Laat de kans om onderdeel van de maatschappij te zijn en om het team terug te geven aan haar volk niet voorbijgaan! Voor een nieuw voetbal met het oude gevoel: echter, authentieker, dichter bij het volk! Steun ook Orgoglio Amaranto (letterlijk: donkerrode trots), waardoor je meer dan eens kunt zeggen: Arezzo, dat zijn wij!’

De nieuwe club is opgericht door supporters, en zal geen last meer hebben van wanbeleid door inhalige en corrupte bestuurders die louter aan eigenbelang denken. Atletico Arezzo is weer teruggekeerd naar de basis: een voetbalclub voor het volk, waar de supporters een stem hebben. Nu een moeizame herstart in de Serie D, later hopelijk weer terugkerend naar het profvoetbal.

Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
Ook leuk om te lezen...
In de actualiteitInterviews

TiKiT: de app voor alle supporters

In de actualiteit

Thuis voetbal kijken met opgenomen sfeeraudio Royal Antwerp FC

In de actualiteit

NEC toont prachtige video: Barreto keert terug op het oude nest

Voetbalgeschiedenis

In De Geschiedenisboeken: Angst na promotie FC Den Haag in 1989