Het seizoen van

Het seizoen van: ADO Den Haag

In de Hekken Shop

ADO heeft chaotischere jaren gekend. Er lijkt enigszins rust te zijn binnen de club en het seizoen 2017/2018 werd afgesloten met een knappe plek in de play-offs. Dit seizoen dé kans om dit kunststukje te herhalen.

Terug op ‘Lakwa’

Ja, ook Laakkwartier moet er aan geloven: kunstgras. De neppe mat is inmiddels aangelegd waardoor ADO Den Haag zich weer traditioneel kan voorbereiden op het seizoen tegen de H.V.V.
Mensen uit de volksbuurt en natuurlijk uit omstreken komen massaal richting het Laakkwartier-terrein om van een relaxte pot voetbal te genieten. Biertje in de hand en de ondergaande zon die net boven de toppen van de appartementjes uitsteekt. Iedereen voelt het, het kriebelt. Laat het seizoen maar beginnen!

Voordat ADO Den Haag de eerste competitiewedstrijd afwerkt, worden nog tegen enkele clubs oefenduels gespeeld. De voorbereiding loopt nogal stroef. Er wordt knap gewonnen van Panathinaikos, maar ook kansloos verloren van Top Oss, FC Dordrecht en zelfs VV Goes.

Valse start

Het seizoen begint voor ADO Den Haag thuis tegen promovendus FC Emmen. Lekkâh, zouden de Hagenezen zeggen. Maar Emmen wint met 1-2 en de ploeg uit de Hofstad verliest de volgende ronde onnodig in Almelo. Best gek dit. Want ondanks de slechte voorbereidingen heeft iedereen toch hoge verwachtingen, aangezien ADO alleen met de verkoop van topscorer Johnsen enigszins wat kwaliteit heeft ingeleverd. Necid als vervanger lijkt geen straf.

Voetbalmagiër

Gelukkig valt er dit seizoen nog wat te genieten. Kunst, architectuur, flegmatiek. Zo kunnen nog duizend bijvoeglijke naamwoorden genoemd worden om Nasser El Khayati te omschrijven. Zijn pure klasse laat hij tijdens de vierde ronde uit tegen Excelsior zien. 4 goals, waarvan 3 van buiten de zestien. Wat een voetbalmagiër. Een ronde ervoor maakte hij ook al 2 goals tegen Fortuna Sittard.

Contrast

Het grote probleem bij ADO Den Haag dit seizoen is dat de prestaties niet constant zijn. Als er een knappe of mooie overwinning wordt geboekt, dan wordt de lijn niet doorgetrokken. Na de heerlijke overwinning in Kralingen, wordt thuis met maar liefst 0-7 verloren van PSV. Knap naar een 2-3 overwinning geknokt in Zwolle, en een week later met 1-5 op de bek gaan tegen Ajax. Steeds als er aansluiting gevonden kan worden bij de subtop, laat ADO het liggen.

Ook in het bekertoernooi is de ‘Haagse Bluf’ ver te zoeken. ADO loot voor het derde jaar (!) op rij Feyenoord uit. De Rotterdammers vegen de vloer aan met de groengele formatie en een pijnlijke 5-1 eindstand is het uiteindelijke resultaat.
Desondanks houdt de aanhang van Den Haag stiekem hoop op de play-offs voor Europees voetbal. Een opmars moet mogelijk zijn.

Waanzinnige opmars

Waar iedereen hoopte op de play-offs voor Europees voetbal, moet ADO juist bijna de play-offs spelen voor promotie-degradatie. Thuis tegen FC Utrecht is het dan ook do or die. Bij een zege kan er weer normaal adem gehaald worden, bij een nederlaag zullen de billen flink samengeknepen worden tijdens het restant van het seizoen.
Uiteindelijk wordt er gewonnen. Niet met 1 of 2-0. Nee. Met maar liefst 5-0! Wat een historische avond voor ADO Den Haag! Deze wedstrijd zal voor altijd in het geheugen gegrift staan bij iedereen die ADO een warm hart toedraagt. Alles viel eindelijk op zijn plek.
Het begin van een opmars. Want de Hofstedelingen weten uit tegen AZ en Feyenoord te winnen en Excelsior en Willem II worden thuis met 0 punten naar huis gestuurd. Heerlijk zo’n opmars, maar het seizoen kent een zure nasmaak. ADO haalt nét niet de play-offs voor Europees voetbal. Drie goals tekort. Nu is het pas echt duidelijk dat de onnodige nederlagen en gelijke spelen tegen laagvliegers dit seizoen duur zijn komen te staan. Er werd namelijk geen één keer gewonnen van De Graafschap, NAC en Emmen.

Media-aandacht

Ook dit seizoen is het weer raak. Enkele supporters van ADO Den Haag komen helaas negatief in het nieuws. Is het imago van de ADO-supporters de laatste jaren verbeterd door onder andere mooie (ludieke) acties, dreigt het dit seizoen bijna een terugval te kennen door krankzinnige acties. Zo wordt de Dokwerker in de hoofdstad beklad als ‘ludieke’ actie en wordt een doek in de Vijverberg opgehangen waar één van de bekendste ziektes op benoemd is. Jammer, want de wedstrijden tussen Ajax en ADO worden al zo’n 13 jaar zonder uitsupporters gespeeld. De Dokwerker-bekladding en een poging om de Amsterdamse demonstratie te hinderen, zal het verbod juist bekrachtigen. En dat terwijl de demonstratie bedoeld is om weer uitsupporters toe te laten.
Gelukkig laten de ADO-supporters zich ook van hun beste kant zien. Gruwelijke doeken worden ontworpen en de groengele kleuren overmeesteren de lelijke grijstinten van ‘het Haagse Bakkie’. Ook het 30-jarige bestaan van de vriendschap tussen ADO- en Juventussupporters wordt gevierd. Aan beeldmateriaal geen gebrek dus.

Verbeterpunten

Gezien het seizoen 2018/2019 heeft ADO in ieder geval genoeg stof om over na te denken. De wisselvalligheid….wisselvallendheid moet eruit…wacht, wat was het ook alweer? Kan jij even helpen Tommie?

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
In de Hekken
Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.