Eredivisie

Het seizoen 19-20 van: FC Twente

FC Twente staat aan de vooravond van een nieuw voetbalseizoen. Het zal een seizoen worden zoals de supporters van de club uit Enschede het nog nooit hebben meegemaakt. Sinds de uitbraak van het coronavirus kunnen er maximaal 8.000 mensen plaatsnemen in De Grolsch Veste. Een goede reden om terug te blikken op betere tijden.  

Vanavond komt Fortuna Sittard op bezoek in Enschede. Supporters dienen op anderhalve meter afstand van elkaar plaats te nemen, te blijven zitten en vooral hun mond te houden. Hoe anders was dat vorig jaar? Toen de spelers het veld opkwamen voor de seizoensopening tegen PSV, de bekende ‘beukertjes’ door de speakers van de Grolsch Veste galmden, de trommels begonnen te rammen en de supporters hun kelen schor schreeuwden en zongen. De kersverse kampioen van de Eerste Divisie was klaar voor een nieuw seizoen.

FC Twente heel m’n leven lang

Hoe pak je uit wanneer je terugkeert in de Eredivisie? Dat moest gebeuren met een record. Met een gigantisch doek van 10.290 vierkante meter werd heel Nederland verbaasd. Het record van het megadoek van Feyenoord werd verbroken. Zo werd het grootste doek ooit in de Benelux op zaterdag 3 augustus 2019 getoond in De Grolsch Veste. Dat er die zaterdagmiddag enkele video’s naar buiten kwamen, waarop ruim honderd supporters het mega doek naar en in het stadion wisten te krijgen, mocht niet baten. De actie, voorafgaand aan het openingsduel tegen PSV, was een grote verrassing.

“Een week na het kampioenschap werden de eerste ideeën voor deze actie uitgewerkt. Daarna is (met nog amper zes weken voor de boeg) met man en macht aan de actie gewerkt, om onszelf en ieder ander in de Eredivisie te overtreffen. Vijf naaimachines zijn er versleten, een paar honderd liter verf ging erdoor en zelfs in textielstad Enschede was geen stof meer verkrijgbaar. Resultaat: een doek van 245×42 meter, met een oppervlakte van 10.290m2. Uiteindelijk was er 140 man nodig om alles op zijn plek te krijgen.
Om de actie vervolgens met een veelvoud hiervan vlekkeloos te laten verlopen. 
We zijn terug en dat mag iedereen weten!”, schreef Vak-P op Facebook.

Foto: Anja Veurink Fotografie

€48.686,95

“Beste supporters, al 28 jaar lang staan de Ultras van Vak-P bekend om hun fantastische sfeeracties. Deze acties, waar met man en macht aan gewerkt wordt, vragen veel aandacht, vrije tijd en ze kosten al gauw duizenden euro’s. Normaliter worden deze acties bekostigd met de inkomsten van het supportershome” schreef Vak-P iets meer dan een week later op Facebook.

“Helaas kent iedereen het verhaal van de situatie omtrent het home, waardoor de huidige financiële situatie niet meeloopt met de ambities op de tribune. Door de eerste actie dit seizoen komt helaas de bodem van de centenpot weer in zicht. Toch willen wij koste wat kost doorgaan met het maken van sfeeracties, zoals: de astronaut, het wapen van Enschede en de mega-actie tegen PSV thuis.
Daarom wordt er zondag voor de wedstrijd tegen RKC weer gecollecteerd met emmers, bij elke ingang van het stadion. Elk bedrag is welkom!”

In totaal werd er €48.686,95 opgehaald. Hiervan werd €32.854,79 ingezameld doormiddel van collectes, werd er €7.078,58 overgeschreven en werd er €6.653,58 geïnd doormiddel van ‘Tikkies’. De vele supportersverenigingen hadden samen een aandeel van €2.100,00. Ultras Vak-P: “Iedereen bedankt voor zijn of haar bijdrage!”

Textielstad Enschede

Sinds 1993, toen de eerste sfeeractie ooit in Nederland werd georganiseerd, heeft Ultras Vak-P een naam hoog te houden. Ieder seizoen verbaast de groep stad en land opnieuw met fantastische tifo’s. Om de Twentse ’textielcultuur’ te eren werd er voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen een prachtige actie getoond.

‘Van vrogger tot an noe, wi’j geet nog aait vedan!’

Supporter van de zorg

Toen het coronavirus uitbrak betogen vele supportersgroepen in Nederland hun steun aan ziekenhuispersoneel en zorgmedewerkers. Ook Ultras Vak-P ontvouwde een prachtig doek aan het Medisch Spectrum Twente in Enschede. “Wij tegen Corona!”

Ook werd er een speciaal t-shirt verkocht, waarvan de volledige opbrengst naar het Medisch Spectrum Twente ging.

https://twitter.com/SVGlanerbrug/status/1243653191138492416

Broodje beenham

Die thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, op zaterdag 29 februari, was dan ook de laatste wedstrijd van FC Twente voor het coronavirus uitbrak. Toch verlengden supporters massaal hun seizoenkaart. Die supporters werden thuis verrast met het beroemde broodje beenham, ook wel ‘broodje Twenteham’ genoemd.

Meer dan 20.000 supporters verlengden hun seizoenkaart, toonden daarmee hun onvoorwaardelijke steun en zijn aankomend seizoen weer terug te vinden in De Grolsch Veste. Nou ja, onder de huidige omstandigheden zal menig supporter de wedstrijden liever in de kroeg bekijken.

Foto (header): ULTRAS ’91

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %