Actueel

Dit was 2020: februari

In de tweede maand van 2020 staan in Nederland kwartfinales van de beker op het programma. In Heerenveen is er bij de bekerwedstrijd tegen Feyenoord onrust op de tribunes. Tegelijkertijd plaatsen aartsrivalen Club Brugge en FC Antwerp zich voor de Belgische bekerfinale. Ook bestaat Quick Boys in februari honderd jaar.  

Quick Boys 100 jaar

Op 1 februari bestaat Quick Boys 100 jaar. Het 100 jarig bestaan van de club werd op een prachtige wijze groots gevierd. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys een doek met “Voor Eeuwig Quick Boys” over de hele lengte van de tribune. Aangevuld met de nodige vuurwerk op het veld en naast het veld een prima startschot voor de volgende 100 jaar in het bestaan van de blauw-witten.

Politiegeweld

In januari was er al het incident in Helmond. Nu vindt er in Rotterdam een heftig incident plaats.

Bij aankomst bij Woudesteijn viel het mij direct op dat er heel veel ME-light op de been was. Ga met mijn 38 jaar al een aardig tijdje mee en dit keer was het echt buitenproportioneel. Ik en twee anderen werden bij het verlaten van de parkeergarage gelijk tegen de muur gezet, op een vaag omschreven verdenking van dealen. Wij hadden enkel een gebruikershoeveelheid cannabis op zak, deze werd direct ingenomen. Ik kan lullen als brugman, en wist de situatie snel te kalmeren, maar de aanvankelijke manier waarop we werden benaderd door de heren van re lange arm was ronduit vijandig te noemen.

Lees hier verder!

Pyro test

Positief nieuws uit Duitsland. Daar heeft de DFB heeft een eenmalige toestemming gegeven aan HSV om een legale pyroshow te geven. Het is de volgende ontwikkeling die laat zien dat er ook landen zijn die wél bezig zijn met het werken richting supportersvriendelijke oplossingen.

Deze proef komt natuurlijk niet uit het niets. Ook in Duitsland laait de discussie over pyro steeds meer op. Dat het in Nederland steeds groter wordt, behoeft natuurlijk geen verdere uitleg. Ook in Duitsland wordt het alleen maar meer. Het afgelopen jaar kregen alleen de clubs in de Bundesliga al gezamenlijk meer dan een miljoen euro aan boetes. De grootste overtreder van heel het voetbalseizoen bevond zich echter op het tweede niveau: HSV!

Fox & Ciara

Het tweede weekend van februari was er een om snel te vergeten. Heel snel. Terwijl heel Nederland uit zijn paasei ging om windstoten en regen zaten voetbalsupporters zich thuis op de bank te verbijten om een weekeinde zonder passie, beleving en uitlaatklep. De storm Ciara was, met alle commotie die ze meebracht, op zijn minst ongemakkelijk te noemen. Ondanks dat was Ciara niet de grootste ‘etterbak’ van afgelopen weekend. Die prijs reiken we met frisse tegenzin uit aan de KNVB en FOX Sports. Waar Ciara heel Nederland uit zijn ritme haalde deden de voetbalbond en de betaalzender er een schepje bovenop.

Lees hier verder!

Combi voor GAE naar Maastricht

Wij vinden het onvoorstelbaar dat in een land waar een grondwet is (vrijheid van reizen), men zomaar vervoersbeperkingen oplegt. Zinloos. Kansloos. Absurd. Nu krijgen supporters van Go Ahead Eagles regelmatig met buscombi regelingen te maken. Zo ook voor de wedstrijd tegen MVV in Maastricht.  Echter is er de laatste jaren altijd een auto/bus combiregeling geweest. Een supporter kan dan kiezen of hij met de bus of auto wil afreizen. Dit seizoen is er enkel een buscombi.

Waarom? De wedstrijd is verplaatst van de vrijdag naar de zondag. En nu is er te weinig politie beschikbaar. Absurd. Maar, als je denkt dat het in een gemeente waar Betaald Voetbal wordt gespeeld, niet gekker kan…. Dan kan het nog gekker. MVV gaat namelijk gratis kaarten weggeven. Waar er eerst te weinig politie is om uitsupporters op een fatsoenlijke manier te ontvangen, worden er gratis kaarten weggegeven om meer toeschouwers te trekken.

Lees hier verder!

Willekeurige stadionverboden Ultras Groningen

FC Groningen deelt naar aanleiding van de vuurwerkactie in Sittard (November 2019) willekeurig stadionverboden uit aan supporters die in de buurt van een doek stonden. Absurd uiteraard. Het lijkt af en toe wel China of Noord-Korea. De supportersgroep komt met een duidelijk statement: de eerstvolgende wedstrijd wordt geboycot.

Foto ter illustratie

SC Heerenveen – Feyenoord

Er is veel te doen rondom de massale aanwezigheid van Feyenoorders in het Abe Lenstra Stadion van sc Heerenveen. Het stadion raakte niet uitverkocht. Feyenoord supporters kochten de lege plekken op, thuissupporters beleefden een frustrerende avond. Waar we dromen over normalisatie, wijzen we vooral met een beschuldigende vinger naar allerlei instanties. Echter kunnen supporters ook een hoop leren van deze avond.

  • Uitsupporters op de thuisvakken zijn onwenselijk, maar ook niet te voorkomen.
  • Clubs dienen te werken aan grotere, flexiebele uitvakken. De roep hierom wordt steeds groter en groter.
  • Uitsupporters die toch plaatsnemen op de thuisvakken dienen zich te gedragen en zich te onthouden van provocaties.
  • En als het dan toch misgaat: dadergericht straffen. En die mogen best pittig zijn, de goeden mogen namelijk niet lijden onder de slechten.

Lees hier verder!

Derby´s

Na de winterstop komen de derby´s weer op gang. Zo waren we bijvoorbeeld aanwezig in Pijnacker. Tijdens de veldbetreding worden fakkels en rookpotten aan beide kanten afgestoken. Nootdorps rood en Pijnackers blauw sieren het veld. Waar aan de kant van RKDEO flink wat vuurwerk de lucht ingaat door gemaskerde jongens, pakken de supporters van OLIVEO uit met een groot doek. Een man met een bivakmuts is hierop te zien met de tekst “No face, no name”. De geïllustreerde fakkels komen als het ware tot leven doordat achter het doek échte fakkels worden afgestoken. 

Lees hier verder!

IMG_6050-01-01-01

Ook in het nietige Neede waren wij aanwezig! Als de spelers het veld betreden is alles dus gereed. Aan beide korte zijden gaat vuurwerk de lucht in, worden fakkels ontstoken en vult de rook van de potten het veld. Langs de tribune wordt een doek omhoog getakeld met Neede-Noord outlaws met een western thema. Achter het doel is het spandoek van Eibergen alsnog zo goed als helemaal te zien. “Veur de duvel neet bang” staat er in Achterhoeks dialect. De toon is gezet. Tijd om daadwerkelijk te gaan voetballen!

Lees hier verder!

Tot slot waren we ook nog bij twee hele grote derby´s in het buitenland. De eerste was de derby van Sofia.

Sofia in de Hekken

Lees hier verder!

De laatste derby was die van Tessaloniki. PAOK en Olympiakos namen het tegen elkaar op. Wij lopen een rondje om het stadion en zien bij Gate 4 veel supporters het stadion inklimmen. Sommigen doen dat via twee opgestapelde containers, de anderen zijn wat leniger en doen het op eigen kracht en een hoop klimt via een scheur bij de ingang naar binnen. En de beveiliging? Die is er niet. Geen politie te bekennen.

Lees hier verder!

KSC Lokeren laatste wedstrijd

We sluiten de februarimaand helaas negatief af. KSC Lokeren, dat vier jaar terug nog in de Europa League speelde, gaat failliet. We waren aanwezig bij deze surrealistische wedstrijd. Buiten het stadion is meteen duidelijk dat de belangen vanavond groot zijn en de emoties hoog op kunnen lopen. De gemeente heeft aangekondigd meer dan honderdtwintig agenten in te zetten. Blijkbaar is bedacht er meteen een statement bij te maken en de aanwezige agenten zichtbaar te formeren. Als we ons e-ticket scannen bij de ingang tussen tribune twee en tribune drie in lopen we tegen een linie oproerpolitie aan. 

Na rust schiet de vlam in de pan. In de eerste tien minuten vallen twee rode kaarten voor Lokeren en scoort Beerschot de 0-2. Als Lokeren een vrije trap krijgt aan de zijde van de fanatieke supporters zien die hun kans schoon om ludiek hun ongenoegen te uiten. A4 tjes met het hoofd van Louis de Vries in een verbodsbord worden omhoog gehouden. Plastic vlaggen en bekers worden op het veld gegooid. Een enkele beker bier doorkruist de lucht en landt in het strafschopgebied. De al in het buffervakje opgestelde oproerpolitie doet helmpjes op en komt het veld op. Een bizar gezicht. De keeper staat letterlijk naast al in het veld opgestelde oproerpolitie.

Lees hier verder!

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %