Against Modern FootballFotoreportagesGroundhoppingVoetbal in Azië

Groundhopping in Singapore – deel 1: lost grounds

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

tHet is de laatste tijd wat stiller geweest rond Pitchd. Maar dat betekent niet dat we zijn beginnen luieren. Integendeel zelfs. We zijn heel erg actief bezig gebleven en het doet ons dan ook plezier dat we aan een nieuw hoofdstuk kunnen beginnen. Een hoofdstuk dat ons nieuwe avonturen gevuld met speciale projecten zal brengen. Ons eerste project bracht ons naar Singapore. Zet je maar schrap voor deel één van onze Singapore trip.

Voetbal in Zuidoost-Azië

In dit eerste deeltje willen we ons vooral focussen op de lost grounds in dit Zuidoost-Aziatisch land en hoe zij omgaan met het concept van verlaten stadions. We kunnen in alle veiligheid stellen dat Singapore een vrij jong land is. Het bestaat wel al langer als een regio, maar voor het merendeel van hun geschiedenis vormden ze een onderdeel van een grote gebied of koninkrijk. Er is geen twijfel dat Singapore onlosmakelijk verbonden is met de buren uit Maleisië, maar de Britten hebben een grote invloed gehad op de moderne geschiedenis. En natuurlijk is voetbal daar dan ook een deel van. Hoewel de locals geen traditionele sportcultuur hebben, hebben ze toch een professionele voetbalstructuur in het land.

In het verleden maakte Singaporees voetbal deel uit van de Maleisische competities. Tot ze in 1996 met hun eigen voetbalstructuur van start gingen. Vele van hun stadions bestonden al, maar hun nieuwe league zorgde voor een boost aan nieuwe stadions. Aangezien Singapore een heel erg klein landje is, open ruimtes zeldzaam worden en daardoor ook heel erg duur zijn, kunnen de locals het zich niet meteen permitteren veel lost grounds te laten liggen. Dat is een van de redenen waarom er ook maar één lost ground te vinden is in het land. En zelfs die zal niet lang lost blijven. Tegelijk is het wel een zeer uitzonderlijk stadion. Want dit is een uniek stukje architectuur.

The Float at Marina Bay

In 2007 werd hun Nationaal Stadion gesloten om baan te maken voor een nagelnieuw sportcomplex. Het werd in 1973, niet lang na de onafhankelijkheid in gebruik genomen. Het werd vooral voor concerten, grote evenementen en de National Day Parade gebruikt. In 2007 werd het vervangen door The Float at Marina Bay, een tijdelijk geconstrueerd stadion om de evenementen op te kunnen vangen tot het nieuwe Nationaal Stadion klaar was. Dit uitzonderlijk stadion was slim opgesteld om grote evenementen te kunnen hosten, zonder al te veel plaats in te nemen. De hoofdtribune kan zo’n 27.000 bezoekers ontvangen en kijkt uit op een kunstmatig sportterrein op het water. Daartussenin ligt nog een brede doorgang.

The Float enige lost ground

Ook al was het nieuwe Nationale Stadion in 2014 al in gebruik genomen, toch bleef The Float grotere evenementen hosten, waarvan de National Day Parade een nagenoeg jaarlijks terugkerend event was. Voetbal nam zeker niet het leeuwendeel in, maar toch werd er regelmatig tegen een balletje getrapt. Vooral door amateurs dan. Want in 2008 stond oorspronkelijk de bekerfinale daar gepland – echter kwamen ze plots tot het besef dat de belichting niet ideaal was voor uitzendingen op televisie.
De overheid besloot in 2017 het gebied te behouden. The Float zou dus niet meer afgebroken worden. Daar moet wel onder verstaan worden dat het in z’n huidige staat wel wordt afgebroken, maar opnieuw opgebouwd gaat worden als NS Square. De eerste plannen waren er in 2020. Corona vertraagde de boel dan een beetje, maar uiteindelijk werd in 2023 begonnen aan de afbraakwerken. Het is de bedoeling om NS Square (met een nieuwe hoofdtribune en verbeterde faciliteiten voor massaevenementen) in 2026 af te hebben. Maar wanneer wij er in september 2023 waren, zag het er nog min of meer in z’n originele staat uit. Het zullen echter wel de laatste weken zijn.
Er is dus slechts één lost ground in Singapore, maar wanneer we door het landje aan het wandelen waren vonden we een voetbalstadion in nagenoeg elk wijkje. Onze reis is nog niet voorbij en in de komende weken nemen we je graag mee naar drie andere hoofdstukjes. Geniet mee van onze reis… En nog steeds kan je onze artikels ook hier vinden.
PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %