Groundhoppend door Portugal

Groundhoppend door Portugal #12: het schitterende Estádio de Sào Miguel

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaatk in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 12: het schitterende Estádio de São Miguel.

Na het verhaal over de fanatiekste amateurclub van Portugal, Sacavenense, is het deze week tijd voor een iets anders. We kregen afgelopen week namelijk een bericht van Jordy, die de Portugese club SC Gondomar had bezocht en hier een aantal beelden had geschoten.

SC Gondomar

SC Gondomar is een Portugese profclub in Gondomar, een voorstad van Porto. De basis van de club werd in 1928 gelegd en schreef het zich in bij de Porto Football Assocation. In 1932 stopte de club echter al haar activiteiten. Os Teimosos de Gondomar (vrij vertaald: de koppige van Gondomar) besloot in 1942 om de club weer op te bouwen. Pas in 1960 keerde de club terug naar het betaalde voetbal in de 3de regionale divisie.

De club kent weinig hoogtepunten. De periode tussen 2003 en 2007 mag worden gezien als een van de betere periodes van Gondomar. In 2003 kwam het landelijk op de kaart te staan door in de 4de bekerronde het grote Benfica in Estádio da Luiz uit te schakelen. Het jaar daarop promoveerde het naar het 2de Portugese voetbalniveau. De club uit Gondomar deed het daar naar behoren en behaald in 2007 haar hoogste positie ooit, een 5de plek. Twee jaar later degradeerde de club weer naar het 3de niveau, waar het vandaag de dag nog steeds actief is.

Estádio de Sào Miguel

SC Gondomar speelt sinds 1970 in Estádio de São Miguel. Dit stadion biedt plaats aan ongeveer 2.500 mensen. Vanuit de staantribune achter de goal kijk je uit op het stadion van FC Porto, Estádio do Dragão. Het ligt dus letterlijk onder de rook van het FC Porto stadion. Geniet hieronder van de fotoreportage van het stadion:

Dit gastartikel is geschreven door Jordy van Helden, die sinds 2014 op Tenerife woont.

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Bij PGWEAR kan je altijd terecht voor een unieke kledinglijn voor fanatieke supporters. Kijk nu voor onze grote zomersale op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

In de Hekken
Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.
Ook leuk om te lezen...
Derby DaysIn de actualiteitIn de Boeken

In de Boeken: Derby Days

In de actualiteit

Promotie/degradatie kraker in Kroatië

In de videotheek

White Angels vieren jubileum in stijl

GroundhoppingUltras/fanatieke supporters

Avondje vertoeven in de krochten van het Belgische amateurvoetbal