GroundhoppingVoetbal in Portugal

Groundhoppend door Portugal #10: De geboortegrond van de Lisbon Lions

In de serie ‘Groundhoppend door Portugal’ blik ik elke week terug op een groundhop die ik het afgelopen half jaar heb gemaakt in Portugal. Deze serie beschrijft daarmee de voetbalcultuur van onze huidig Europees kampioen. Van de Derby de Lisboa tot de krochten van het amateurvoetbal. Vandaag in deel 10: Het monumentale Estádio Nacional

Verscholen in de bossen net buiten Lissabon ligt een historische voetbaltempel. In het Estádio Nacional schitterde sterren als Eusébio, Sandro Mazzola, Lothar Matthäus en Bobby Moore. Tegenwoordig ligt het stadion er echter verlaten bij. 364 dagen per jaar is er geen enkele vorm van activiteit rondom het stadion. Alleen tijdens de bekerfinale van Portugal wordt nog één keer een eerbetoon gebracht aan dit magnifieke stadion.

De geboortegrond van de Lisbon Lions

Het Estádio Nacional werd gebouwd in 1944. In haar 74-jarige bestaan heeft het stadion veel belangrijke wedstrijden meegemaakt. Jarenlang was het stadion de vaste speelplaats van het Portugese nationale elftal. De Portugese bekerfinale wordt nog jaarlijks in het stadion gespeeld. Tevens was het tijdelijk het onderkomen van de Portugese grootmacht Benfica. Maar zonder twijfel de allerbelangrijkste wedstrijd die ooit gespeeld is in het stadion vond plaats op 25 mei 1967. Op die dag werd namelijk de finale van de Europacup I gespeeld.

Aan de ene kant stond het machtige catenaccio van het Inter Milan van de Argentijn Helenio Herrera. Aan de andere kant stond het beste team dat Celtic ooit gekend heeft. Allemaal geboren in de buurt van het stadion en een echte trots van de stad. Hoewel Inter op voorsprong kwam na een penalty van Sandro Mazzola, wist Celtic geschiedenis te schrijven. Doelpunten van Tommie Gemmell en Stevie Chalmers zorgden voor een Schotse stunt. Sindsdien heeft die overwinning in bepaalde delen van Glasgow een mythische status vergaard en staat voor altijd bekend als de Lisbon Lions.

Deze hoogtepunten liggen inmiddels ver in het verleden van het stadion. Tegenwoordig ligt het ovale stadion met de kenmerkende open lange zijde compleet leeg voor het grootste gedeelte van het jaar. Dit zorgt ervoor dat de stoelen langzaam wegroesten, het onkruid welig tiert en de aanblik van het stadion langzaam begint te verkleuren. Dit alles maakt het stadion het perfecte stadion voor de echte voetballiefhebber. Ik liep er één middag rond en probeerde er zoveel mogelijk van vast te leggen. Kijk dus naar de foto’s en geniet!

Dit is een verhaal uit de serie Groundhoppend door Portugal. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %