In de actualiteit

Geef ons de staantribune terug!

In de Hekken Shop

In 1994 hebben alle Schotse stadions hun staanplaatsen officieus buiten gebruik genomen – een besluit dat in andere landen al eerder, en soms ook wat later werd genomen. Supporters werden verplicht om hun club te zien voetballen vanuit een suf stoeltje, hetgeen de sfeer in heel veel stadions kapot heeft gemaakt. Zo langzamerhand begint er met name op de Britse eilanden een levendige discussie te ontstaan over het herintroduceren van de staantribunes en Celtic toont zich in Schotland voorloper op dit gebied doordat ze op advies van de supporters gaan onderzoeken of een staantribune weer een optie zou zijn.

Een in Europa veelgehoord argument om de supporter in een kuipje te dwingen is het idee dat zitten per definitie veiliger is dan staan. Na het Heizeldrama en de ramp in Hillsborough was daar in het verleden ook best iets voor te zeggen, maar in de loop der jaren is uit verscheidene onderzoeken gebleken dat de rampen  meer met de indeling van stadions, gebrekkig onderhoud en tekort schietend beleid hadden te maken dan met het gedrag van de voetbalsupporters zelf.

In meerdere landen wordt er inmiddels al, veelal op lager niveau, geëxperimenteerd met staantribunes, maar zelfs hele grote clubs als Borussia Dortmund bewijzen dat het mogelijk is om supporters tegemoet te komen in hun wensen om weer te gaan staan bij voetbalwedstrijden. Staan anno 2011 is niet meer hetzelfde als pak hem beet in de jaren ’80. Er zijn nieuwe stadions met meerdere uitgangen en tegenwoordig zijn er genoeg oplossingen om zittribunes vakkundig om te bouwen tot staanvakken.

Waar we in Nederland vaak vooroplopen met ontwikkelingen zou een onderzoek naar de herintroductie van de staantribune wat ons betreft ook zeer welkom zijn. Nederlandse clubs weten dat de fanatieke supporters graag staan en kiezen er vaak voor om het staan op bepaalde plekken te gedogen, terwijl dit natuurlijk verre van ideaal is. Staan voor of op je stoeltje is volgens ons veel onveiliger dan het staan op een moderne staantribune en daarom hopen we dat er mensen zijn die de discussie op gang willen brengen. Zo moeilijk moet het toch niet zijn? Iets minder uitgeven aan spelerssalarissen en iets meer aandacht schenken aan de wensen van je supporters en iedereen behalve Sigi Lens is weer tevreden!

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
Ook leuk om te lezen...
In de actualiteit

Voetbal kijk je staand!

In de actualiteit

Make a stand

In de videotheek

Veilige staantribunes (docu)