Fussball und Liebe
Liefde. Liefde voor het voetbal is wat ervoor zorgt dat een Ajax- en een Feyenoord-supporter meer met elkaar gemeen hebben dan een voetbalhater. Liefde voor een mooie passeerbeweging, liefde voor een afgemeten pass en liefde voor de geur van bier en gras langs het veld van je favoriete club. Het was liefde dat centraal stond bij het eendaagse festival Fussball und Liebe, gehouden op 16 mei rondom het Millerntor Stadion van FC St. Pauli in Hamburg.
De laatste thuiswedstrijd is voor de meeste clubs een reden voor het geven van een feestje. Onder de supporters heerst het gevoel dat ze weer een seizoen achter het team hebben gestaan. Weer een seizoen vol grappige anekdotes en mooie herinneringen die vorm hebben gekregen onder het felle licht van de stadionlampen. Zo ook bij FC St. Pauli. Een dag voor het thuisduel tegen VfL Bochum was het stadion geopend voor een breed programma lezingen en optredens.
Het is toepasselijk dat liefde het centrale thema vormde tijdens dit festival. Het is liefde in haar puurste vorm dat supporters verbindt aan hun club. Net zo min als iemand een bevredigend antwoord kan geven op de vraag waarom ze van hun vrouw of vriendin houden, zo is het voor de meeste fans onmogelijk om een dergelijk antwoord te geven op de vraag waarom ze weer en wind trotseren om hun club te zien voetballen. Dit uitleggen aan iemand die niet van voetbal houdt is alsof je aan een blind persoon de kleur blauw moet uitleggen. Daarentegen hebben fans van rivaliserende teams aan een half woord genoeg om dit gevoel te duiden.
Maar wat het Fussball und Liebe festival ook duidelijk maakte, is dat een voetbalclub niet alleen het object van liefde kan zijn, maar ook het startpunt om deze liefde te verspreiden. Tijdens het festival werd er ruimschoots aandacht besteed aan de maatschappelijke kant van het voetbal. We hoorden hoe supporters uit Zweden streden tegen homofobie en racisme op de tribunes, Turkse fans zij-aan-zij met de bevolking van Istanbul protesteerden tegen de regering en hoe er clubs werden opgericht voor vluchtelingen. De boodschap is duidelijk: een club kan ook een platform zijn voor gelijkgestemden om sociale verandering in hun omgeving teweeg te brengen. Supporters vormen een machtig collectief dat over de talenten en de vaardigheden beschikt om echt het verschil te maken. Nu worden dit vooral ingezet wanneer de club in de problemen komt. Maar laat ons niet vergeten dat dit potentieel ook zeker gebruikt kan worden bij maatschappelijke problemen. Van liefde voor het spel naar liefde voor de medemens.