Derby Days

Frankenderby: FC Nürnberg – SpVgg Greuther Fürth

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

frankenderby

De Frankenderby is de voetbalwedstrijd tussen de clubs FC Nürnberg en SpVgg Greuther Fürth. Het is de oudste derby van Duitsland en werd dit weekend voor de 256ste keer gespeeld. De burenruzie tussen beide aangrenzende steden werd al vroeg bekend doordat beide teams op sportief vlak domineerden in de Duitse competitie in het eerste deel van de 20ste eeuw. Voor de Tweede Wereldoorlog behaalde ze beiden verschillende landskampioenschappen, daarna werden de successen minder, vooral bij Fürth. Ook bij de nationale ploeg in die tijd bestond het merendeel van de internationals uit spelers van beide teams. De rivaliteit was in die tijd zo groot dat de geselecteerde spelers van beide clubs in verschillende treinwagons reisden voor de wedstrijd tegen Nederland in 1924.

De laatste jaren heeft FC Nürnberg zich ontwikkeld tot een stabiel Bundesliga team, dit seizoen begon het team zeer zwak, maar sinds de winterstop verloor het team alleen van Dortmund en Bayern München en is het bereiken van Europees voetbal nog een reële optie. Het veel kleinere Fürth speelde de laatste jaren voornamelijk op het tweede niveau, maar werd vorige seizoen verrassend kampioen en dat betekende dat de Frankenderby weer voor het eerst sinds lange tijd weer op het hoogste niveau gespeeld kon worden. De terugkeer op het hoogste niveau is voor Fürth niet bepaald een succes, het team staat al het gehele seizoen onderaan en wist zelfs nog geen enkele thuiswedstrijd te winnen. De hoop van veel Nürnberg supporters was om vandaag de grote rivaal te kunnen laten degraderen. Dit was alleen mogelijk geweest als Augsburg punten had gepakt en Nürnberg de derby zou winnen en dat zou helaas voor de Nürnberg supporters niet lukken.

Ruim voor we de wedstrijd besloten we al om richting het stadion te gaan om alvast de derbysfeer te proeven. Eerst werden de wedstrijdkaarten opgehaald bij het stadion waarna we een stukje geschiedenis gingen bekijken naast het stadion van Nürnberg. De omgeving van het stadion was vroeger namelijk een belangrijk complex van de NSDAP, de nazipartij van Adolf Hitler. Het Zeppelingfeld is een enorm stadion dat werd gebruikt tijdens de partijdagen van de NSDAP en grote toespraken van Hitler. Tegenwoordig is het vooral bekend van het grote rockfestival Rock im Park. Uiteraard was het hierna weer gewoon tijd voor voetbal, dus werd nog even een bomvolle biergarten bezocht op een paar honderd meter van het stadion waar het bier rijkelijk vloeide in de typische liter pullen en de sfeer al opperbest was. De wedstrijd kwam steeds dichterbij en het werd tijd om naar het stadion te gaan. Met bier en‘drei im weggla’ (de lokale bratwurst specialiteit) werd onze plaats op de tribune gezocht. De Nordkurve van de Nurberg Ultras en het uitvak met Fürth supporters waren al bomvol, de rest van het stadion begon niet veel later ook vol te lopen.

Het stadion van Nürnberg heet sinds kort het Grundig Stadion (fuck sponsornamen), maar heette in het verleden het Frankenstadion en wordt zo nog steeds genoemd in de volksmond. De supporters willen echter niet dat het stadion vernoemd wordt naar een sponsor en voeren al langere tijd actie om stadion te laten vernoemen naar de bekendste speler uit de historie van de club namelijk Max Morlock. maxmorlockstadionHet stadion bestaat al sinds 1928 en is tussentijds meerdere keren gerenoveerd, de laatste grote renovatie vond plaats voor het WK van 2006, waar Nürnberg een van de speelsteden was. Het stadion biedt nu plaats aan 50.000 toeschouwers en uiteraard was het stadion voor deze Frankenderby restlos ausverkauft!

Bij de spelersopkomst was er een indrukwekkende sfeeractie van de Nürnberg supporters. De ‘Nurberger trichter’ choreo bestond uit een enorm doek met daarop de altstadt van Nurnberg met de stadsmuur en de beroemde Kaiserburcht. De boodschap van de choreo is ongeveer als volgt: Het ontbreekt jullie (Fürth) aan wijsheid in vele dingen, laat Nürnberg de trechter maar brengen (gebaseerd op een spreekwoord uit Nürnberg). Op het grote doek is vervolgens de trainer van Fürth te zien, die de Nurbergse wijsheid krijgt toegebracht met een trechter. Hierna komt de trainer tot de conclusie, dat Fürth eigenlijk alleen andere teams de punten komt brengen.

Vooraf ging bijna iedereen vanzelfsprekend uit van een overwinning van Nürnberg gezien de goede vorm sinds de winterstop en de kansloze positie van Fürth op de ranglijst. Op de vraag van de stadionomroeper aan een 6 jarig jongetje wat de uitslag zou worden antwoordde deze dan ook met ‘6-0’! Dit leidde tot luid gejuich in het stadion, behalve het uitvak dan. De wedstrijd verliep echter niet zoals vooraf verwacht. Nürnberg had dan wel meer balbezit, maar creëerde echter nauwelijks kansen. In de 29ste minuut leidde een tegenaanval van Fürth de 0-1 op. Uitgerekend een jeugdspeler van Fürth scoorde zijn eerste doelpunt als prof met een enorme pegel van buiten de 16 meter tegen de grote rivaal. Het uitvak explodeerde na de goal en voor even werd de naderende degradatie vergeten. Ondanks de achterstand bleef de thuisploeg op sfeergebied wel de overhand houden. Onder aanvoering van de Nürnberg Ultras op de Nordkurve was de sfeer de gehele wedstrijd indrukwekkend.

Voetballend werd het er niet beter op na het doelpunt van Fürth, de thuisploeg probeerde wel meer druk te zetten, maar het ontbrak aan creativiteit. Ondanks de vele corners en nog enkele kansen werd er niet meer gescoord. De overwinning werd uitbundig gevierd door de meegereisde supporters van Fürth, want degradatie mag dan wel bijna een feit zijn, deze derbysieger neemt niemand ze meer af. Nadat de Fürth supporters uitgevierd waren en het stadion bijna leeg was, besloten wij ook maar te vertrekken. Buiten het stadion was het inmiddels onrustig geworden, nadat we het vak verlieten kwam van alle kanten politie aangestormd, die zelf ook niet echt wisten wat ze aan het doen waren. Het bleek namelijk dat een groep van Nürnberg probeerde de confrontatie te zoeken met de supporters van Fürth. Nadat de politie ook weer een beetje gegroepeerd was, leek het weer rustig te worden en werd het tijd om weer het centrum van Nürnberg op te zoeken om vervolgens een biertje te pakken in de Irish Pub.

De Frankenderby was zeker een derby die het bezoeken waard was, maar het is nog maar de vraag wanneer de volgende derby weer op het programma staat, aangezien beide clubs volgend seizoen weer in verschillende liga zitten.

De foto’s zijn gemaakt door medereiziger MaasWupperExpress.

204
In de stad al de eerste anti Fürth sticker

236
Fans vol met sjaals, dat zie je alleen in Duitsland

238
Het stadion gezien vanaf het Zeppelingfeld, met op de voorgrond supporters met anti Fürth hoodies.

247
Daar sprak Hitler vroeger het volk toe.

264
Het is druk en gezellig in de biergarten.

266
FC Nürnberg sjaaltjes, shirtjes enz.

270
Duidelijke taal:
Linkerspandoek: Glubb Europees, Fürth weer 2e liga. Zo hoort het te zijn.
Rechterspandoek: Winnen, anders is het een schande!

273
IDH is present!

296
De trichter choreo

283
Nog een keertje

fcnurnberggreutherfurth
De hele choreo in beeld (foto is afkomstig van faszination-nordkurve.de )

300
Het uitverkochte uitvak

305
De Nordkurve

326
Feest in het uitvak na de 0-1

328
De Ultras van Nürnberg blijven achter hun team staan

344
De derby verliezen is een SCHANDE!

347
DERBYSIEGER DERBYSIEGER HEY HEY!!!

368
De sfeer werd grimmiger buiten het stadion

371
Veel politie bij het uitvak

Als toetje nog een video met de uitleg, making of en beelden van de prachtige Trichter Choreo:

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

ForzaMols
Over de schrijver

Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteitIn de fotoreportages

  Rondje langs de velden (week 38)

  Derby Days

  FCN derbysieger in Frankenderby

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 43)

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 35)