Eens geschonken…

Regelmatig worden we geattendeerd op een prachtige ‘In de Hekken’ foto, waarbij we dan de ‘primeur’ krijgen om deze te plaatsen.

Zo ging het ook met een foto die genomen werd door Johan van Gurp en gevonden werd op de website van het Stadsarchief Breda. Op de foto, genomen tijdens NAC-Haarlem in 1975, zie je een blije voetbalfan in het hek hangen van het stadion aan de Beatrixstraat. Een koddig en verterend shot, dat ons direct vrolijk stemde.

Maar gewaarschuwd door de hetze die fotograaf Guus de Jong en zijn juristenteam hebben gevoerd de afgelopen tijd, dachten we er goed aan te doen eerst maar eens toestemming te vragen aan de maker van deze foto.

Via een kennis wisten we zijn telefoonnummer te achterhalen en werd het verzoek gedaan. Uiteraard waren we bereid om zijn naam te noemen en ook een link te plaatsen naar het Stadsarchief Breda, de site waar we het origineel hadden gevonden.

En vanmorgen belde de goede man ons terug met slecht nieuws. Hij heeft alle mogelijke moeite gedaan, maar het Stadsarchief Breda was niet te vermurwen, ze wilden geen uitzondering maken, auteursrecht is auteursrecht en dus moest er betaald worden. En dat terwijl de heer van Gurp een groot aantal negatieven (een paar duizend) geschonken heeft aan ditzelfde archief!

Eéns geschonken blijft geschonken, een begrip dat in de kroegen van Breda gretig aftrek vindt, maar ons toch een beetje een wrange smaak in de mond geeft…

Ook leuk om te lezen