Floodlight recyclage in Kapellen
Standvastige ploegen in de nationale divisies met een prachtig stadion en zelfs een vleugje recyclage en nostalgie naar andere ploegen en andere tijden. Het kan nog steeds, al worden ze steeds schaarser en schaarser. Een van die overblijvers is Cappellen Football Club in het Antwerpse Kapellen. Ze hebben zelfs als eerbetoon hun stadion hernoemd naar een voormalig sterkhouder. Alles is er aanwezig om er een toppertje van te maken.
Afsplitsing en op eigen benen staan
Voetbal in Kapellen is er al heel erg lang, maar overdreven veel ploegen zijn er niet geweest. Buiten een lokaal ploegje tussen 1944 en 1947 zijn er maar twee ploegen geweest. Alletwee hebben ze een link met elkaar, al heeft een van de twee het niet erg lang volgehouden. En net zoals bij wel meerdere van de oude ploegen is de ontstaansgeschiedenis niet helemaal duidelijk. We gaan heel even helemaal terug tot in 1906. Dat is het jaar waarin Cappellen Football Club (naar de oude schrijfwijze van de gemeente) werd opgericht. Ze waren niet de eerste ploeg. Integendeel zelfs. Cappellen FC is eigenlijk ontstaan uit of dankzij Victoria FC dat al voor 1906 was opgericht.
Enkele misnoegde spelers van Victoria FC, misnoegd over de weinige speelkansen die ze kregen, besloten zelf een club op te richten. Aangevuld met enkele Antwerpse studenten en Engelse militairen gestationeerd in Kapellen zag Cappellen FC het levenslicht. Maar net zoals Victoria FC sloten ze zich niet meteen aan bij de Belgische voetbalbond. Dat gebeurde pas in 1910. Uit documenten van de KBVB blijkt overigens dat de allereerste statuten van de ploeg vermelden dat de ploeg officieel in 1909 werd opgericht. Pas in 1928 schoof Cappellen FC zelf 1908 naar voren, maar we moeten het dus zelfs nog eerder (in 1906) zoeken.
Met stamnummer 43 (in 1926 toegewezen gekregen) ging Geel en Rood van start in de competities. Een jaartje later kregen ze zelfs het gezelschap van Sporting FC Victoria Cappellen, maar die laatste hield het in 1914 al voor bekeken. Ondanks de Grote Oorlog hield Cappellen FC het zelf wel vol en dat maakte van de ploeg niet alleen de ‘afscheuring van’, maar tegelijk ook de enige ploeg van de gemeente. In 1926 pas bereikten ze voor het eerste de nationale reeksen (de derde klasse toendertijd) en een prachtige reeks werd gestart.
Ups en downs – maar vooral een fiere ploeg
Zes jaar later stootten ze door naar de tweede klasse en daar zouden ze blijven tot in 1939. Ondanks de degradatie en enkele competitieveranderingen (met een uitbreiding naar een vierde klasse) zou Cappellen FC (koninklijk sinds 1937) hoofdzakelijk op nationaal niveau blijven spelen. In de jaren 50 en 60 spendeerden ze telkens drie jaar in de eerste provinciale reeks en vooral de jaren 70 en 80 zouden van een minder niveau zijn. Toen verdwenen ze uit de nationale reeksen voor 12 onafgebroken jaren, waarvan zelfs enkele in de tweede provinciale.
Sinds 1989 echter zijn ze weer helemaal terug. Tussen 1995 en 2000 waren ze zelfs weer in de tweede klasse. Opmerkelijk is echter vooral het feit dat ze enkele jaren aan de top speelden in de derde klasse na 2000 maar toch nooit promoveerden. Eén keer wisten ze zelfs kampioen te worden (in 2015), maar kregen ze geen licentie om in de tweede klasse te mogen spelen. Ambitie is er overduidelijk genoeg, maar ook besef voor realiteit en voortbestaan. De licentie werd bewust niet aangevraagd door de ploeg en daar kunnen we alleen maar respect voor opbrengen. De toekomst van Cappellen FC lijkt met die attitude verzekerd.
En met een prachtig stadion als het Jos Van Wellenstadion, genoemd naar voormalig erevoorzitter en hoofdsponsor van de ploeg, krijgt het ook veel liefde en respect van supporters en groundhoppers. Staantribunes, hoofdtribune met zitplaatsen, prachtige toegangspoort en zelfs floodlights die een tweede leven kregen maken van Cappellen FC een must visit. Die floodlights komen overigens van het ter ziele gegane Germinal Ekeren nadat die een fusie aanging met Beerschot en het Veltwijckpark verliet voor het Kiel.
Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.