“Marakana od sada ima još jednu atrakciju,” vanaf nu heeft Marakana een nieuwe attractie. Op de officiële kanalen van de club zijn foto’s van een groene legertank te zien. Vlak voor de Champions League wedstrijd van FK Crvena Zvezda, ofwel Rode Ster uit Belgrado, heeft de club een legertank voor het stadion geplaatst. Deze T55 tank afkomstig uit de vroege jaren negentig pronkt achter de tribune van de harde kern. Een legertank bij een stadion in een land dat nog steeds last heeft van de littekens van de burgeroorlogen, dat is opmerkelijk.  

Vukovar

Veel Kroaten reageren verbolgen op de tank die zou hebben gediend in de oorlog bij Vukovar. Serven en Kroaten stonden hier in de jaren negentig lijnrecht tegenover elkaar. Tevens zou het volgens de Servische media gaan om een in beslag genomen voertuig. Deze bloedige zwarte bladzijde uit de geschiedenis wordt door het plaatsen van de tank onbewust, of wellicht wel bewust, opnieuw geopend.

© Crvena Zvezda/Facebook

Delije en North Army

De harde kern van club, de Delije, wordt ook wel de North Army genoemd. Met deze benaming is een tank beter uit te leggen. Toch is het allerminst frappant dat de Servische club, waarbij de supporters een aandeel hadden in de Balkanoorlogen van de jaren negentig, een vechtmachine plaatsen. De club staat ook niet al te best op de papieren bij de UEFA. In 2014 wordt FK Crvena Zvezda voor het eerst sinds 7 jaar weer kampioen van Servië, maar door schulden en het niet voldoen aan de eisen mag de club niet deelnemen aan de Champions League.

Terugkeer in Europa

FK Crvena Zvezda won in 1991 de Europa Cup I. Toen de Europacup I werd omgedoopt tot de Champions League en de opzet veranderde, barstte de oorlog los in het voormalig Joegoslavië. De oorlogen in de jaren negentig brachten de clubs uit de Balkan weinig goeds en ze verdwenen van het Europese voetbaltoneel. Vorig seizoen lukte het de club om zich voor het eerst van het bestaan te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Zvezda wint één wedstrijd, maar dan wel tegen de latere winnaar Liverpool. De UEFA gooit roet in het eten voor de supporters door de droomtrip naar Liverpool te verbieden. Tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Red Bull Salzburg vierden de supporters de overwinning op het veld met een pitchinvasion en staken ze tijdens en na de wedstrijd vuurwerk af. Voor de UEFA is dat voldoende om een straf op te leggen.

Wapenarsenaal

FK Crvena Zvezda is niet de enige club die een gevechtsvoertuig of wapen buiten het stadion heeft staan. Naast het Emirates Stadium van Arsenal staan twee kanonnen. Bij Arsenal komt dit toch minder provocerend over.

© Crvena Zvezda/Facebook

Vanavond moet FK Crvena Zvezda in eigen huis een 2 – 2 stand verdedigen tegen het Zwitserse Young Boys. Omdat de club onder een vergrootglas ligt bij de UEFA zal de pyro achterblijven vanavond. Wel zal de sfeer prachtig worden omdat de fans bekend staan om hun luidde gezang. Het Marakana is uitverkocht en de tank zal voor de wedstrijd het gespreksonderwerp op de tribunes zijn.

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.