Feyenoord verloor gisteren in De Kuip van promovendus Fortuna Sittard. Een geheel terechte overwinning overigens voor de geel-groenen. Vanuit een compacte organisatie met lef spelen in een stadion wat doorgaans zorgt voor de nodige “Kuipvrees”. De inspiratieloze thuisploeg wist zich al ploeterend geen raad. Waar het mooiste stadion van Nederland weer voor even een onneembare vesting leek, schoten de Fortunezen alle illusies in Rotterdam-Zuid aan diggelen. Einde competitieseizoen.

Het is ook geen incident meer. De afgelopen jaren verslikt Feyenoord zich steevast in promovendi. De Graafschap won in de openingsronde van dit seizoen thuis van de Rotterdammers en in voorgaande seizoenen bleken o.a. NAC Breda en VVV plaaggeesten te zijn. Eens te meer bewijst het de wisselvalligheid. Seizoen na seizoen hetzelfde liedje. Soms hoge pieken worden afgewisseld met diepe dalen. Continuïteit en groei zijn ver te zoeken.

De opportunisten onder ons zullen wijzen naar de vijf prijzen die Feyenoord won in de afgelopen jaren. Tot aan zondag had de club praktisch net zo veel punten als in het kampioensjaar. Een incidenteel kampioenschap, zoals het al sinds de jaren 70 het geval is. Met een aantal bekerwinsten erbij een vergelijkbare opleving als in de beginjaren 90. Als alle puzzelstukjes toevallig een keer goed vallen dan valt er wat te vieren voor Het Legioen. Maar dit seizoen is het weer zoals vrijwel alle de afgelopen 10 a 15 jaar. Al met de winterstop is het klaar. Het zou me ook niets verbazen als FC Utrecht donderdag het laatste sprankje hoop op een prijs dit seizoen aan diggelen schiet.

De Kuip is ‘op’

Volgens een groepje passanten, een enkele zakkenvullende dakkappelarchitect en de zgn. overgrote zwijgende meerderheid (welke?) van de Feyenoord-supporters is het allemaal te wijten aan De Kuip. Die is op, die kan niet meer. Feyenoord moet vooruit. Het stadion is alleen maar sentiment, nodig aan vervanging toe. Onbegrijpelijk, want het waarom kan niet duidelijk worden beargumenteerd, al tien jaar niet. Ja, een nieuw stadion levert meer geld op dan De Kuip. Buiten dat de veel te opportunistische cijfers in de plannen eerst nog maar eens gerealiseerd moeten worden, wist bijvoorbeeld een Red de Kuip al aan te tonen dat het met een renovatie van De Kuip ook mogelijk is om flinke vooruitgang te boeken..

Voorstanders van een nieuw stadion maken vrijwel altijd het vergelijk tussen een nieuw stadion en de huidige Kuip, alsof een upgrade van de Tempel op Zuid geen optie is. Maar die optie is er wel degelijk. De optie wordt alleen angstvallig geweigerd door de beleidsbepalers omdat er veel te veel individuele belangen (lijken te) spelen v.w.b. de realisatie van Feyenoord City.

Afijn, voorstanders zijn overtuigd dat een nieuw stadion de oplossing is. Hoewel al lang en breed is bewezen dat een nieuw stadion het financiële gat met Ajax en PSV niet kan dichten, gaat het ook niet alleen maar om de centen. Sterker nog, de centen zijn een hulpmiddel, niet de oplossing. PSV weet bijvoorbeeld met veel minder stadionmogelijkheden toch beter te presteren dan de stadionclub nu. Hoe? Simpel, betere beleidsvoering al jarenlang.

Decennialange problematiek

Feyenoord was in de jaren 70 één van de rijkste clubs ter wereld. Amper 20 jaar later was de club op sterven na dood. Een herrijzenis onder Van den Herik, om in 2010 praktisch weer op sterven na dood te zijn. De verantwoordelijken voor het systematische wanbeleid worden de hand boven het hoofd gehouden. Her en der wordt eens iemand geslachtofferd, zoals een Van den Herik, maar uiteindelijk is er hetzelfde “old boys network” wat al decennia lang de dienst uit maakt in het Maasgebouw.

“Het Legioen is met pensioen” zongen de Fortunezen gisteren plagerig. Ergens hebben ze wel gelijk. Het thuispubliek lag op apegapen. Had er geen trek in. Het geroemde, trouwe Feyenoordpubliek laat het de laatste jaren steeds vaker afweten tijdens competitiewedstrijden. Niet gek als je je bedenkt dat de fanatieke aanhang al jarenlang lijnrecht tegenover de beleidsbepalers staan. Elke traditie om zeep geholpen, een censuur op elk kritisch geluid, systematisch tegengewerkt worden bij sfeeracties, ongefundeerde stadionverboden en massa arrestaties (verhuisdozenprotest o.a.). Mensen die jaarlijks honderden, zo niet paar duizend euro in de club steken, worden systematisch bedonderd door hun grote liefde.

Velen zijn het ook gewoon zat. Al jarenlang strijden voor je club. Het blootleggen van wanbeleid. Allerlei betrokken initiatieven die genegeerd worden. De passanten in de ivoren toren weten het allemaal beter. Wie zijn ze dan die fanatieke supporters? Die hebben we helemaal niet nodig. We gaan voor structureel ander publiek: klapvee. Zitten en je bek houden. Helemaal als er straks in een sfeerloze dertien in een dozijn betonbak gevoetbald wordt. Met het verlaten van De Kuip zal het laatste stukje volksclub verdwijnen. Want voor velen is dat een tweede thuis.

Goed beleid is de sleutel

Dat nieuwe stadion, dat is de oplossing voor alle problemen. Dat er nog mensen in die onzin geloven is mij volslagen een raadsel. Draagvlak ontbreekt, afspraken worden niet na gekomen, deadlines niet gehaald, investeerders ontbreken, suboptimale stadionlocatie en dan is de business case ook nog eens veel te rooskleurig. Het is opportunisme ten top. Ironisch genoeg past dat wel perfect in het decennia lange wanbeleid: opportunisme, gokken en hopen dat het goed gaat.

Bij Ajax verkoopt men lachend de volgende speler voor 70 miljoen aan een Europese topclub, na dik 40 miljoen opgestreken te hebben in de Champions League. Gek genoeg al vijf jaar géén kampioen, toch harken ze het geld binnen. Feyenoord heeft geen dubbeltje op de bank staan, in Amsterdam gaan ze rustig richting de 200 miljoen Euro aan eigen vermogen. Hoe doen ze dat toch?

Structureel goed beleidsmatig presteren. Het aan- en verkoopbeleid is dik in orde, de scouting, het commerciële beleid, de jeugdopleiding en de investering in internationaal aanzien. PSV idem dito. In alle opzichten presenteren beide clubs zich beleidsmatig op een zeer professionele manier. Topsportklimaat. Iets waar in Rotterdam-Zuid al jaren over wordt gesproken, maar alleen geschreven kan worden als tobsportklimaat. De transfer van Frenkie de Jong levert Ajax ongeveer net zo veel geld op als alle verkochte spelers bij Feyenoord in de afgelopen tien seizoenen! Notabene een speler die uit een Feyenoord-familie komt, maar koos voor het warmere Willem 2.

In het Maasgebouw zal eerst moeten worden geïnvesteerd in een bezem om die vervolgens grondig door alle gelederen te halen. Afstappen van het eeuwige old boys network. Uit het bekrompen wereldje stappen van mensen bij wie het eigen belang groter is dan het belang van Feyenoord. Ver weg blijven van de egootjes en onderlinge geschillen van machtswellustelingen. Maar bovenal accepteren dat de club momenteel een bescheiden positie in de subtop van Nederland inneemt, waarbij een belachelijke investering in een megalomaan stadionplan wat Feyenoord City heet niet bij past. Terug naar de basis, tel je zegeningen met De Kuip in het bijzonder.

Header foto: Peter Schmidt

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.