Against Modern Football

Fax aan de KNVB

In de Hekken Shop

MIJNE HEREN,

Begrijp dat Johan Cruijff een commissie van wijze mannen wil om het voetbal in ons land te redden. De vedetten trekken voor veel geld naar bet buitenland en wij moeten het hier doen met een derderangs ziekenfondscompetitie. Dit verschijnsel wil hij een halt toeroepen. Het klinkt nobel, maar het lijkt me enigszins te Iaat. Vooral omdat hijzelf als eerste het goede voorbeeld heeft gegeven hoe je zoveel mogelijk geld uit een carrière kunt sleuren.

U weet zelf dat het spelletje zo langzamerhand door en door verrot en vermolmd is. Niet alleen door de gruwelijke spreekkoren, rellen en de daaraan verbonden veiligheidsmaatregelen, maar ook door al het proleterige en poenerige om de voetballerij heen. Alles, maar dan ook alles is geld. Niks is meer echt leuk. Bedragen knetteren onderhand voor onze ogen. Jaap Stam moet vijftig miljoen kosten, de broertjes De Boer liggen voor zeventig in de uitverkoop en een middelmatig talent als Numan gaat voor meer dan tien miljoen de grens over.

Als je in jullie wereld het woord ‘moraal’ oppert kijkt iedereen je aan of je gestoord bent. Dat zie je aan jullie reactie op Nederland-Nigeria en aan het feit dat allerlei clubbestuurders schaamteloos miljoenen onder de tafel betalen aan types als Lens en Gerards, zonder dat daar iemand op reageert. Het enige wat je hoort is: doen wij het niet dan doet een ander het. Vorige week vertelde een ouderwetse clubman mij dat hij wel eens gek werd van het feit dat hij na afloop van een wedstrijd niets meer hoorde over een mooie goal, een splijtende pass of een schitterende redding. Transferbedragen, sponsorcontracten en overeenkomsten met televisiemaatschappijen zijn de enige zaken waar in de voetbalkantines nog over gesproken wordt. Geld, geld en nog eens geld.

Waarom ik jullie schrijf? Om het volgende. Mag ik in de Cruijff-commissie van wijze mannen? Mag ik meedenken over het weer leuk maken van de Nederlandse voetbalcompetitie? Dus dat het weer spannend wordt en dat je niet van tevoren al weet dat een van de twee rijkste clubs kampioen wordt. Mag ik een paar voorstellen doen? 1. Alles wat voor veel geld weg kan mag vertrekken, 2. Sloop alles wat met skyboxen en business-seats te maken heeft. Maak weer een lekkere eretribune met de geuren van warme worst en erwtensoep. 3. Herstel de competitie. Dus allemaal tegelijk op zondagmiddag spelen zodat om half vijf iedereen weet hoe de stand is. 4. Breng Studio Sport terug tot drie kwartier voetbal en geen seconde langer. Noem de eredivisie weer gewoon de eredivisie en doe dat ook met de eerste divisie. Ik hoor jullie nu knarsen dat jullie op die manier internationaal de aansluiting gaan missen, maar dat is toch niet erg? Die slag hebben jullie nu ook al verloren. Spanje, Italië, Duitsland en Engeland kunnen aan spelers en trainers eenmaal een veelvoud betalen en daarom is het zinloos om je langer te forceren.

Maak het weer gewoon leuk, gezellig en ontspannen. Daar was voetbal toch ooit voor gemaakt? Het is toch Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond? Of vergis ik me? Bijt door de zure appel heen, beleg een vergadering en stel voor het betaalde voetbal op te heffen omdat het zichzelf van binnenuit heeft opgeblazen. Daar is helemaal niks mis mee. Dan wordt het in elk geval weer spannend en dat was toch ook ooit de bedoeling? Want nu is het zo erg dat ik als Ajacied helemaal niet meer blij ben met een kampioenschap van mijn eigen club en een voorsprong van meer dan vijfentwintig punten op de Rotterdamse rivaal. Sterker nog: laatst riep ik zachtjes ‘Hup Feyenoord’ en waarom? Omdat ik weer voetbal wil.

Sterkte met de executie.

YOUP VAN ‘T HEK

Youp van ‘t Hek schreef deze fictieve fax in 1998 aan de KNVB voor zijn boek FAX en het is opvallend dat deze tekst 13 jaar na dato nog steeds zo ongelooflijk actueel is

(Dank aan Gerwin)

retro voetbalshirts
In de Hekken Shop
Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.