Against Modern FootballIn de actualiteit

Fans Sporting Lokeren: Bestuur en management, bedankt!

In de Hekken Shop

Voetbalclubs opgelet: Bij het Belgische Sporting Lokeren zijn er hele mooie ontwikkelingen gaande, die laten zien dat je niet mee hoeft te gaan in de waanzin die ‘het Moderne Voetbal’ heet. Afgelopen weekend besloten de supporters van Sporting Lokeren om hun bestuur en het management eens goed in het zonnetje te zetten. In de thuiswedstrijd tegen Club Brugge ontrolden zij een spandoek met een mooi eerbetoon

Foto: Mary Dieleman

Beeld jezelf het eens in. Je bent fanatiek fan van een voetbalclub en op een gegeven moment fuseert je club met een kleinere club en wordt er een nieuw management aangesteld. Binnen afzienbare tijd wordt het oude vertrouwde logo van je club veranderd in een nietszeggend logo, dat ontworpen kan zijn door een marketingbureau dat geen feeling heeft met voetbal en voetbalfans. Aj, je bent op je ziel getrapt, maar met de borst vooruit moedig je nog je team aan. Vervolgens besluiten de club en politie om het vak, waarin je samen met je maten fanatieke die-hards je club staat aan te moedigen, op te heffen en om te toveren tot het gastenvak. Je krijgt te horen dat je de club voortaan mag aanmoedigen vanuit een uithoek in het stadion, waar ooit het gastenvak had gestaan. In de tussentijd herken je jouw club niet meer, is er een waar vreemdelingenlegioen neergestreken, wordt er nauwelijks aandacht besteed aan het verleden van je club en lijkt het erop dat je als supporter braaf moet betalen en verder je bek moet houden.

Zo’n soort situatie deed zich tot augustus 2010 bij het Waaslandse Sporting Lokeren voor. De club was ontwricht, had door het commercieel beleid van de voorbije jaren geen identiteit meer, voetbalde belabberd en joeg de fans uit het stadion. Totdat het toenmalig management besloot op te stappen en Sporting Lokeren een nieuw management en een trainerswissel doorvoerde.
“Terug naar de roots” was de boodschap. De aankopen waren louter Belgisch en buitenlandse spelers moesten verplicht Nederlands leren. In de tussentijd legde het nieuwe management, bestaande uit Marc Spinnael en Leen Ide, hun oor bij de fanatieke fans ten luister wat er bij de club moest veranderen.
Die veranderingen kwamen er. Begin 2011 werd vriend en vijand verrast door opmerkelijk nieuws. Het nietszeggende marketing logo werd door het bestuur en management overboord gegooid en het oude, vertrouwde logo werd in ere hersteld. Een zucht ging door Lokeren en met goede sportieve resultaten kreeg de club weer een nieuw elan.

Maar daar bleef het niet bij. De fanatieke fans werden enkele weken helemaal gek, toen het gerucht de kop opstak dat het management van Sporting Lokeren de politie en burgemeester zo ver had gekregen om de fanatieke fans hun vak weer terug te geven. Het uitvak zou verkleind en verplaatst worden en de fans mochten na jaren van afwezigheid weer terug plaatsnemen op hun oude ‘thuis’. De verbouwingen en aanpassingen zijn momenteel in volle gang en de verwachting is dat de fans over een paar weken weer plaats mogen nemen op hun oude thuishonk.

Geen wonder dat de fans dankbaar zijn richting het bestuur en management, en dan met name richting Leen Ide (die als stuwende kracht achter deze ontwikkeling wordt gezien en door onze collega’s van Football Culture alvast/terecht tot Marketing Vrouw van 2011 is bekroond). Een grappig detail is dat de “dank-je-wel” actie gepland stond voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Club Brugge. En laat de huidig commercieel directeur van Club Brugge, Patrick Orlans, nou net degene zijn die hiervoor bij Sporting Lokeren heeft gewerkt en binnen het Lokerense als verantwoordelijke wordt gehouden voor de zaken die je onder het “moderne voetbal” kunt scharen. Mooi dat er in België ontwikkelingen zijn, die teruggrijpen naar de roots van een club!

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
Ook leuk om te lezen...
In de actualiteitIn gesprek met

In gesprek met Tom Saintfiet: Bondscoach en voetbalnomade (2/2)

Groundhopping

Verdwijnend juweeltje in België: Stade Robert Lecomte

In de actualiteitIn gesprek met

In gesprek met Tom Saintfiet: Bondscoach en voetbalnomade (1/2)

België & NederlandGroundhoppingIn de actualiteitIn de fotoreportagesPitchD.TV - Groundhopping

Echte kelderklasse sfeer in het Waalse Saint-Germain