Eindelijk weer voetbal op de Wageningse Berg
Het stadion is een begrip in de Nederlandse sportwereld. Er bestaat geen enkel andere locatie zoals deze. Hoewel de bespeler al bijna 3 decennia geleden failliet is gegaan, staat het stadion fier overeind. Uniek in Nederland, waar een lost ground nauwelijks de tijd krijgt om te bestaan. Met de schitterende staantribunes, uitzicht op de watertoren en een ouderwetse scorebord is het ook nog eens een pareltje. Het nieuws dat er weer een wedstrijd (met publiek!) werd gespeeld, zorgde dus ook voor veel enthousiasme. Tijd voor ballen op de Berg!
Vandalisme en de wederopstanding
Het in 1899 gebouwde stadion De Berg wordt in 1925 de thuisbasis van Wageningen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog wordt er in eerste instantie zelfs door gevoetbald op de Wageningse Berg, maar in 1945 verandert het stadion in chaos. De iconische watertoren nabij het stadion wordt gebombardeerd. De tribune, kleedlokalen en doelpalen worden allemaal weggesleept door de Duitsers. Het duurt tot 1948 voordat de renovatie is afgerond en Wageningen tegen Enschede Boys kan terugkeren in haar eigen thuishaven. Drie jaar laten verzamelen zich 11.443 supporters voor de wedstrijd tegen Ajax. In 1980/81 worden de laatste grote wijzigingen aan het stadion aangebracht met de aanleg van vier lichtmasten. In 1992 wordt de laatste officiële wedstrijd op De Berg gespeeld wanneer FC Wageningen vlak voor haar faillissement met 2-1 wint van NAC Breda.
Met het verdwijnen van FC Wageningen wordt De Wageningse Berg zo goed als aan haar lot overgelaten. Vandalen brengen veel schade toe aan het stadion en wind en regen doen de rest. Tot 2005 wordt het stukje Nederlandse voetbalgeschiedenis eigenhandig onderhouden door een supporter van FC Wageningen. Zijn enthousiasme slaat over op andere mensen en na een tijdje wordt het stadion elk halfjaar flink onder handen genomen. Het lijkt maar een tijdelijke oplossing want in 2010 lijkt De Wageningse Berg in handen te gaan vallen van een projectontwikkelaar die van plan is het stadion te slopen. Gelukkig voor iedereen die FC Wageningen een warm hart toedraagt, gaat dit plan niet door. Het gaat zelfs compleet de andere kant op en de accommodatie wordt dusdanig opgeknapt dat het veld gebruikt kan worden voor binnenlandse en buitenlandse clubs die op zoek zijn naar een trainingskamp. Hoewel delen van het stadion grondig opgeknapt worden, zie je ook vandaag de dag op veel plekken nog dat De Berg eigenlijk een lost ground is. Schitterend voor de voetballiefhebber.
Ballen op De Berg
Door de jaren heen slaan vele buitenlandse en binnenlandse clubs hun tent op in het Fletcher Hotel om De Wageningse Berg te gebruiken als de locatie voor hun trainingskamp. Kortrijk, Al-Jazira en Holstein Kiel om maar eens wat gebruikers te noemen. Deze clubs spelen soms ook oefenwedstrijden, maar vrijwel allemaal zijn ze zeer gehecht aan hun privacy. Publiek is dus nooit toegestaan. Groot is dan ook het geluk als derdeklasser SV ’s Graveland besluit om een oefenwedstrijd te spelen tegen Steeds Hooger, dat enkele plaatsen verderop op trainingskamp is. Zo nemen een club uit de omgeving Hilversum en een club uit Rotterdam het tegen elkaar op in het Gelderse Wageningen. Zij doen niet moeilijk en publiek is gewoon toegestaan. Zo wordt er dus eindelijk weer eens een keer met publiek gevoetbald op De Wageningse Berg. Een unieke gelegenheid voor de voetballiefhebber dus. Het beeld is bijna niet te geloven. Toen FC Wageningen failliet ging, waren de meeste spelers van vandaag waarschijnlijk nog niet eens geboren, maar toch staan ze vandaag allemaal een balletje te trappen op De Wageningse Berg.
Net zo vreemd is het om weer supporters op de tribune te zien. Hoewel het overgrote deel van de mensen bestaat uit groundhoppers en reservespelers – het tweede elftal heeft ervoor een oefenwedstrijd gespeeld – blijft het een mooi beeld. Mensen die gezellig een biertje drinken, zittend op de opnieuw geverfde bankjes aan de ene lange zijde. Een vader en zoon die samen naar voetbal staan te kijken op de lange staantribune aan de andere zijde. Bejaarde vrijwilligers die na hun harde werk op een stoel voor de kantine zitten te genieten van het zonnetje. Al met al is het een fantastische ervaring. Wat is het toch mooi dat dit unieke stadion de tand des tijds doorstaan heeft en zelfs weer het toneel is van voetbalplezier in haar puurste vorm. De Wageningse Berg: uniek in Nederland!