Actueel

‘Eerste divisie zonder reserveteams’

De Nederlandse voetbalpiramide zoals die zou moeten zijn

De Nederlandse voetbalpiramide zoals die zou moeten zijn

De KNVB praat deze weken met de clubs in de eredivisie, eerste divisie en topklasse over een nieuwe voetbalpiramide met doorstroming tussen prof- en amateurvoetbal. Eind deze maand moet hier al duidelijkheid over komen zodat alles op de jaarlijkse vergadering op 2 december in kannen en kruiken is. Of dat allemaal gaat lukken is nog maar de vraag, want lang niet iedereen kan zich vinden in de plannen van de KNVB. De reserveteams die instromen in de gehele voetbalpiramide vormen het grootste bezwaar – zeker vanuit supportersoogpunt.

Op initiatief van de aanhang van MVV hebben de supporters van zes clubs uit de eerste divisie dan ook de handen ineen geslagen en een alternatief plan bedacht als reactie op de KNVB-opzet. Hierin worden geen zielloze reserveteams zonder aanhang toegelaten, bestaat de eerste divisie uit 18 in plaats van 20 clubs waardoor het ook in de middenmoot langer spannend blijft en worden absurde speeldagen als maandagavond geschrapt. Het plan van de fans van de zes clubs MVV, NEC, Sparta, FC Den Bosch, FC Volendam en Telstar heeft inmiddels de steun gekregen van de supporters van RKC, De Graafschap, Fortuna Sittard en eredivisieclub SC Cambuur.

Wel doorstroming, geen reserveteams

De supporters onderschrijven in het plan het grote belang van doorstroming richting topklasse omdat de sportieve spanning onderin de eerste divisie momenteel ontbreekt. Reserveteams worden echter niet als meerwaarde gezien, dus die ploegen zouden eventueel een BeNeLiga kunnen vormen om toch op een sportief hoger niveau te spelen. En anders kunnen eredivisieclubs spelers natuurlijk altijd nog verhuren aan eerste divisieclubs, waar de spelers ook nog eens om leren gaan met de druk van het spelen bij een echte club met bijbehorende verwachtingen en kritiek. Door wedstrijden in het betaald voetbal te spelen op lege sportparken of in desolate stadions van tweede elftallen lopen sponsoren, supporters en zelfs tv-kijkers weg. Het toevoegen van de reserves werkt bovendien competitievervalsing in de hand omdat deze ploegen geen sportief belang hebben. Ze willen slechts spelers opleiden, terwijl de andere clubs zo hoog mogelijk willen eindigen.

Het plan van de supporters is HIER (Dropbox) of HIER (Google Drive) te lezen. Meer informatie is te krijgen via [email protected].

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %