Voetbal in België

Eendracht Aalst 1 – 0 Voetbalbond

maxresdefault

In België is Aalst vooral bekend om de jaarlijkse terugkeer van een met drank overgoten verkleedpartij. Carnaval wordt in de Ajuinenstad best serieus genomen, en bijhorende viering is er dan ook eentje om U tegen te zeggen. Hoogstwaarschijnlijk was het gisteren weer groot feest in de vroegere industriestad. Eendracht Aalst kreeg, na een verplichte degradatie naar derde omwille van financiële perikelen, in beroep dan toch een licentie voor tweede klasse, en lijkt zich zo in extremis te mogen opmaken voor nog een jaartje voetbal op het op één na hoogste schavot.

Den Iendracht is, ondanks de wit-zwarte uitrusting, een kleurrijke club. De grote successen liggen al even achter ons, maar toch blijft de aanhang hondstrouw. Toen de club midden jaren negentig onder sportieve leiding van ex-Rode Duivel Jan Ceulemans weer naar eerste klasse promoveerde, brak de laatste bloeiperiode aan. Eendracht Aalst, dat voorheen eerder als grijze muis door het leven ging, eindigde vierde in de hoogste voetbalklasse en mocht, na het verliezen van de halve finale van de Beker van België, voor het eerst in de clubgeschiedenis mee Europa in. Met spelers als Gilles De Bilde – nadien actief bij o.a. Anderlecht, PSV en Sheffield Wednesday – en Godwin Okpara – later nog spelende voor PSG en Standard Luik – in de rangen wist Eendracht Levski Sofia in de eerste ronde uit het toernooi te knikkeren. AS Roma bleek een tijdje later na een 0-4 pandoering in het Pierre Cornelisstadion te sterk voor de Ajuinen.

Sukkelstraatje

De Aalsterse trots kon dit Europees avontuur nooit meer evenaren en zakte stilletjes weg in de hoogste voetbalklasse. Toen in 2002 de voorlaatste stek een feit was, degradeerde zwart-wit meteen naar derde afdeling na financiële perikelen. De promotie naar tweede werd meteen afgedwongen, maar bleek van korte duur. Het absolute dieptepunt werd in 2006 bereikt; Den Iendracht zakte voor het eerst sinds veertig jaar weer naar het vierde niveau. Gelukkig voor de trouwe en bovenal luidruchtige aanhang vierden de Ajuinen in 2012, na in 2008 opnieuw naar derde te zijn gepromoveerd, de titel naar tweede.

Vorig seizoen speelde Aalst een degelijk seizoen. De ambities zijn lang niet meer zo hoog als in de jaren negentig, maar de club van ex-Antwerpcoach Regi Van Acker deed wat het moest doen en eindigde relatief knap negende. Daar in België het financiële voorrang heeft op het sportieve, moest Eendracht Aalst enkele maanden geleden dan toch het degradatiespook in de catacomben toelaten. De club, die al wel langer in het financiële sukkelstraatje woont, kreeg geen licentie en moest bijgevolg weer een trapje lager gaan voetballen. Tot voor gisteren dus. De Aalsterse traditieclub vocht die beslissing aan én won op basis van belangenvermenging het geschil met de Belgische Voetbalbond.

Kort dag

Het blijft afwachten wat er nu zal gebeuren met Aalst en de ganse tweede en derde afdeling. De volledige kalender hangt al even aan onze keukenmuur en de reeksen zijn uiteraard al samengesteld. Ook voor de club zelf is het erg kort dag. De competitie start immers al op 8 augustus, en verschillende spelers én sponsors haakten af omwille van de vermeende degradatie. Een zwaar verjongd Eendracht verloor zijn eerste twee oefenwedstrijden tegen eersteklassers Zulte-Waregem en KV Kortrijk.

We wensen Den Iendracht en zijn supporters, die trouwens elke carnavalsperiode verkleed naar de wedstrijd trekken, alvast veel succes, of het nu in tweede of derde klasse is!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %