In de actualiteit

Een ode aan de Patro Fanatics

Kristof uit Eisden (België) mailde ons over liefde en trouw voor zijn club Patro Eisden en onze ogen vielen meteen op deze zin uit zijn betoog: “Wij zijn niet met veel, wij zijn wel trouw en supporten onze lokale ploeg”. Kristof raakte de kern van ons bestaan als voetbalsupporters en daarom laten we Kristof zelf uitleggen waarom de Patro Fanatics net zoveel krediet horen te krijgen als de supporters van grote clubs.

In Nederland heeft nog nooit iemand gehoord over ons, de Patro Fanatics. Dat is ook compleet normaal omdat we onze lokale club supporten: Patro Eisden. Deze club speelt in 4de nationale (= amateurklasse NL). We waren echter niet altijd ‘amateurs’. Onze club ontstond in 1942. In totaal speelden we 35 seizoenen in 2de nationale (= Jupiler League NL) en 1 seizoen in de hoogste afdeling (in 1960). In 2004 volgde ons dieptepunt wegens wanbeleid en zakkenvullers, het faillissement was een feit. We moesten 2 reeksen zakken. Tweede nationale werd plots 4de nationale. Als geschenk van de KBVB mochten we starten met 9 strafpunten. Dat eerste jaar werd ons bijna fataal. Het werd een slopend seizoen en pas op de laatste speeldag was de redding een feit. Oef! Tussen toen (2005) en nu hebben we heel wat shit te verwerken gekregen. Twee keer kwam het bijna tot een fusie met een andere ploeg uit Maasmechelen. Gelukkig is het zo ver nooit gekomen. De seizoenen erna waren altijd matig (9de,6de,2de,6de). Toen we 2de werden mochten we deelnemen aan de eindronde. De eerste wedstrijd verloren we, het sprookje was over. Het jaar erop waren we terug op de 6de plek geëindigd..

Nu, de Patro Fanatics ontstonden in 2001. Wij zijn het best te omschrijven als een ‘sfeergroep’, maar dat woord haat ik. Het woord ultras wil ik ook niet gebruiken omdat dit tegenwoordig een modewoord geworden is… Zeg maar gewoon fanatics dus. Want fanatiek zijn we wel. Wie is zo gek om zijn club meer dan 150km ver te gaan steunen in een stadion met 1 tribune. Wij dus. Patro Fanatics is een onafhankelijke supportersgroep die er altijd 90 minuten vol probeert voor te gaan. Dit jaar zijn we na 6 kutjaren in 4de nationale eindelijk kampioen geworden. Volgend jaar spelen we een reeksje hoger. Het opmerkelijke is dat we qua aantal zelfs gegroeid zijn sinds 2001. Ondanks het faillissement en dubbele degradatie. Wij bestaan uit zo’n 20 à 25 actieve leden. Het is niet de kwantiteit maar de kwaliteit die telt, toch? Want op de plaats waar wij wonen gaan veel mensen naar eersteklasser Genk kijken (op 20 km afstand). Daarnaast heb je nog een groot deel dat voor Standard Luik ( op 50 km afstand) supportert en ga zo maar door. Ik schaam me niet om te zeggen dat ik trots ben dat wij er week in week uit in de meest verschrikkelijke ‘stadions’ staan met ons groepje van 20-25 man en dit al gedurende 10 seizoenen!

Vandaar dat ik jullie mail. Op een manier verdienen wij om eens op jullie site te staan tussen de immense groepen uit Zuid-Amerika, Duitsland en Italië. Enorm veel respect voor hun maar het is niet te vergelijken met de Benelux zeg maar. Wij zijn niet met veel, wij zijn wel trouw en supporten onze lokale ploeg. Welke reeks doet er niet toe! Of we nu op jullie site zouden komen of niet, bekijk onderstaande filmpjes eens. Een website hebben we niet (meer) omdat we daar geen zin in hebben. Naast het veld moet het gebeuren! Ik heb ook wat foto’s van de kampioenenwedstrijd van 2 weken geleden toegevoegd.

Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
Ook leuk om te lezen...
In de fotoreportages

Een rondje langs de velden (week 33)