West Ham United

De foto is genomen bij de FA-cup finale in 1923 in het oude Wembley Formeel gezien speelde West Ham United een uitwedstrijd tegen Bolton Wanderes maar er waren die dag 3 a 4 keer zoveel Hammers in het stadion dan Bolton Wanderers-supporters.

Het bijzondere aan deze foto is niet alleen het krukkige optreden van de politie, maar ook de aanwezigheid van Peter Leitch (tussen de middelste twee agenten). Peter Leitch was een neef van de legendarische Archibald Leitch. Er is vrijwel geen vooraanstaande Engelse club op te noemen waar Archibald Leitch niet heeft meegewerkt aan stadionbouw en verbouw. Anfield Road, Craven Cottage, Brammal Lane, Goodison Park, maar vooral White Hart Lane was zijn pronkstuk.

Deze foto is in de jaren zeventig (vooral in de Midlands) uitgegroeid tot een nationaal Brits symbool voor het opkomende voetbalvandalisme in Engeland. Fans uit het hele land zagen deze foto als hét bewijs dat voetbalvandalisme niet enkel toe te wijzen was aan de “lower-class”, want zelfs de neef van Peter Leitch maakte zich er schuldig aan.

(Hartelijk dank voor de informatie over de foto W.)

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.