Voetbal in Ierland

Dublin Derby – authentiek genieten!

Daar zit hij dan de kleine man. Op de schouders van zijn vader tussen de fanatieke aanhang van The Bohs. Zijn gebalde vuistjes fier in de lucht. Hij zal hooguit een jaar of vier oud zijn? Dit is pure clubliefde. Het wordt je met de paplepel ingegoten. Zijn cluppie heeft zojuist op de valreep een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen de aartsrivaal. Het voelt als een overwinning. Welkom in Dublin!

Jong geleerd…

De dag erna kijk ik vanuit een Ierse pub de Champions League finale. Duurbetaalde vedetten als pionnen in de commerciële molen. Hun ego is belangrijker dan het team, dan de club. Zeker hen die in het wit gestoken zijn. De wedstrijd is ook nog eens niet om aan te zien. Welgeteld tien seconden is het genieten geblazen wanneer Bale de bal met een fantastische omhaal achter de kansloze Karius schiet. Het interesseert mij helemaal niets. Ik ga terug naar de avond er voor.

Dublin Derby

Afgelopen vrijdag was het wederom tijd voor dé Dublin Derby. Hoewel drie van de vier clubs uit Dublin op het hoogste Ierse niveau actief zijn, draait het eigenlijk maar om twee clubs: Bohemian FC en Shamrock Rovers. De aartsrivalen uit Noord en Zuid. Ongeacht de positie op de ranglijst, het is haat en nijd. Deze rivaliteit is overigens pas ontstaan in de jaren 70, toen topclub Drumcondra uit Noord-Dublin failliet ging. Bohemian FC werd de plaatsvervanger.

Shamrock is nog altijd de meest succesvolle club van Ierland. De vraag is echter hoe lang dat nog zal zijn. Met name Dundalk maakt nu de dienst uit en zijn qua aantal keren landskampioen Bohemian FC de afgelopen jaren al voorbij gestreefd. De rivalen spelen de laatste jaren vooral een anonieme rol in de middenmoot. Shamrock was voor het laatst in 2011 landskampioen, Bohemian FC in 2009.

Dalymount Park

Ik ga zitten op de betonnen treden van Tramway End. Links en rechts staan de rood-zwarte crush barriers, opgefleurd door de nodige flora. De ondergaande zon schijnt in mijn gezicht. Verschillende ballen vliegen over deze magnifieke staantribune. De spelers van Shamrock schieten vooral huizenhoog over dan op doel tijdens de warming up. Boven mij torent één van de oude lichtmasten van Highbury, overgenomen van Arsenal in 1962.

“Dalymount Park, The Home of Irish Football” staat er op de borden van Connaught Terrace. Deze zittribune in het verlengde van Tramway End is eveneens gesloten om veiligheidsredenen. Moeder Natuur neemt langzaam maar zeker dit deel van het stadion over. Het zijn de laatste tekenen van leven van dit prachtige stukje voetbalgeschiedenis.

Het stadion zal namelijk worden vervangen voor een compleet nieuw Dalymount Park. Het stond op de nominatie voor 2018, maar The Dalymount Roar is nog twee jaar langer te horen. Eind 2019 zal Bohemian FC tijdelijk verhuizen naar Tolka Park, zodat in twee jaar tijd gebouwd kan worden aan het nieuwe stadion. Dit 8.000 plaatsen tellende moderne onderkomen zal gedeeld worden met Shelbourne en moet de club weer terugbrengen naar de top.

The Home of Irish Football

Slecht voetbal, heerlijke rivaliteit

Als de derby inmiddels is begonnen word ik door een steward geroepen. Tijdens de wedstrijd mag er niemand op Tramway End zitten. Begrijpelijk natuurlijk. Ik was al lang blij dit stukje voetbalgeschiedenis te hebben kunnen ervaren. Ik neem plaats bij de fanatieke aanhang van de Bohs, die zich helemaal links op de lange zijde verzamelen. Het is zoeken naar een plekje, want het staat er over vol. Mensen die er nog bij willen krijgen te horen dat er geen plaats meer is.

Schuin er tegenover, achter het doel, staat de aanhang van The Hoops. Met honderden zijn ze afgekomen op deze pot en zorgen daarmee voor een vol uitvak. Het voetbal is niet beter dan de gemiddelde Nederlandse hoofdklasser. De eerste helft zijn er amper kansen te herkennen. Beide kampen zijn echter drukker met elkaar bezig dan met de wedstrijd. Continu worden middelvingers opgestoken en “wank”-gebaren gemaakt.

In de rust wordt even van de gelegenheid gebruik gemaakt om een verrassing uit de hoge hoed te toveren. Ten overstaan van de hele tribune vraagt een vrouw haar vriend ten huwelijk (letten we op dames!). Met een grote grijns op zijn gezicht een volmondig ja. Ongetwijfeld dat het later mooie anekdotes op zal leveren. Wist je nog toen schat? Natuurlijk!

Venijn in de staart

Waar er de eerste helft geen ruimte was, kan ik de tweede helft beneden op de tribune bij mijn vrienden zitten. Nog een stapje dichter bij de rivaliteit. Wanneer een speler van Rovers bij de zijlijn komt, vliegen enkele supporters richting de boarding. Gelaten hoort hij de scheldkanonnades aan. Naar mate de tweede helft vordert begint de thuisploeg aan te dringen. De tegenstander wordt onder druk gezet, maar tot echt grote kansen komt het vooralsnog niet.

Een kleine tien minuten voor tijd komt plots Shamrock op een 0-1 voorsprong. Eén van de spitsen wordt even vergeten en schiet oog in oog met de doelman onberispelijk binnen Waar het uitvak ontploft, is het thuispubliek voor even terneergeslagen. Al gauw wordt het uitvak weer overstemd en wordt de support nog een tandje opgeschroefd.

En dan, een vrije trap vlak voor tijd. De bal wordt strak voorgegeven en keihard tegen de touwen gekopt: 1-1! Een gekkenhuis op de thuisvakken. Fakkels worden ontstoken. Mensen vallen over elkaar heen tijdens het juichen. Het met stomheid geslagen uitvak krijgt de hoon over zich heen. Ik juich net zo hard mee. Al was het alleen maar om deze authentieke voetbalbeleving toe te juichen. Daar kan geen Champions League finale tegen op.

De 0-1 van Shamrock

De gelijkmaker

En nog dit oude baasje…

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %