Voetbal in Nederland

Dit was de slotweek rond de Nederlandse velden

Afgelopen week werden de laatste eredivisiewedstrijden van de reguliere competitie gespeeld. Een niveau lager stelde Go Ahead Eagles promotie veilig en begonnen de play-offs voor promotie naar het hoogste niveau. De verwachtingen lagen hoog, maar deze werden met vlag en wimpel overtroffen. Wat een week!

Go Ahead Eagles

Woensdag was Deventer het epicentrum van een promotiefeest. De Graafschap had veruit de beste papieren om directe promotie naar het hoogste niveau af te dwingen, maar het verzuimde te winnen van Helmond Sport. Go Ahead Eagles profiteerde hiervan en promoveerde daardoor voor het eerst in vijf seizoenen weer. Reden voor feest in Deventer! Tot laat in de nacht was De Brink het domein van supporters die in de binnenstad lieten merken dat de Eagles weer terug zijn in de Eredivisie. Daarnaast werd het promotiefeest ook iets verderop samen gevierd met de spelers.

Willem II

Donderdag stond de 33e speelronde in de Eredivisie op het programma. De kampioen was al bekend, maar onderin was de strijd om handhaving nog volop aan de gang.

Willem II ging op bezoek bij directe concurrent ADO Den Haag. Een dag van tevoren lieten de Tilburgse supporters duidelijk weten wat er op het spel stond. Deze boodschap kwam aan, want Willem II zegevierde met 1-4 waardoor het een grote stap zette richting directe lijfsbehoud.

https://twitter.com/WillemII/status/1392540781957746690

Drie dagen later, op zondag, was de handhaving van Willem II in de Eredivisie een feit. Op de laatste speeldag werd Fortuna Sittard in eigen huis met 2-1 verslagen, waardoor de Tilburgers ook aankomend seizoen op het hoogste niveau spelen.

https://twitter.com/rogerrossmeisl/status/1393975875603927040

FC Emmen

FC Emmen begon na de winterstop op te leven en kende een ongekende reeks. Als deze reeks vervolgd zou worden tegen sc Heerenveen, dan zou Emmen zich zo goed als ontdoen van directe degradatie. Honderden supporters verzamelden zich twee uur voor de aftrap bij De Oude Meerdijk om de selectie extra op scherp te zetten.

https://twitter.com/FC_Emmen/status/1392790049498963977

https://twitter.com/ArjanFCE/status/1392852524785446917

Tijdens de laatste speelronde versloeg FC Emmen degradant VVV-Venlo met ruime cijfers, echter moet het alsnog deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie door de overwinning van Willem II. Ondanks de twee (zware) horden die nog volgen, staan de Emmen-supporters massaal achter de club. Dit leverde schitterende beelden op bij terugkomst van de spelersbus in Emmen.

FC Volendam

FC Volendam plaatste zich als nummer zes van de Eerste Divisie voor de play-offs om promotie. De eerste horde in deze play-offs voor de Volendammers was NAC Breda. Twee dagen voor de clash vertrokken de spelers al richting het zuiden om zich daar voor te bereiden op de wedstrijd. Natuurlijk waren ook hier supporters aanwezig bij het vertrek van de bus om de ploeg duidelijk te maken waar het om zou gaan. Resultaat werd er niet behaald, Volendam ging met ruime cijfers onderuit tegen de Brabanders.

NEC Nijmegen

NEC speelde in de eerste ronde van de play-offs uit tegen Almere City. Tijdens de rit naar Almere werden de spelers op scherp gezet door een aantal supporters dat op een viaduct boven de snelweg klaar stond. De tekst op het doek luidde ‘vreet het gras op en werk hard voor ons mooie rood, groen, zwart’.

De boodschap was duidelijk aangekomen bij de spelers. Een simpele 0-4 overwinning zorgde dan ook voor grote vreugde in Nijmegen, waar de spelersbus diep in de nacht groots werd onthaald.

https://twitter.com/ForzaNECnl/status/1393695466978693127

Roda JC

Roda JC was misschien toch wel de verrassing van de eerste ronde van de play-offs. Als laagst geplaatste kandidaat namen zij het op tegen De Graafschap, dat tijdens de laatste speelronde directe promotie misliep. De Zuid-Limburgers wisten te stunten door de Superboeren met 2-3 te verslaan. Bij terugkomst in Kerkrade werden de spelers massaal opgewacht door supporters om gezamenlijk de overwinning te vieren.

https://twitter.com/mmmelissx/status/1393965330976886785

Vitesse

Donderdagavond was het groot feest op trainingscomplex Papendal van Vitesse. Doordat Feyenoord punten liet liggen in Almelo, is Vitesse zeker van deelname aan de kwalificatiereeks voor de Conference League, het nieuwe geldwolfje van de UEFA. Bij terugkomst van de spelers stonden vele supporters klaar om de selectie te bedanken voor dit seizoen.

Feyenoord

In Rotterdam-Zuid moet men genoegen nemen met een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Desalniettemin verzamelden honderden supporters zich tijdens de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk bij het stadion. Waar de meeste Feyenoorders aan de kant van het Maasgebouw stonden, drong een aantal medesupporters via de andere kant het stadion binnen om zo bij het veld te komen.

Sparta

Op Spangen zat de stemming er goed in. Sparta won uit bij sc Heerenveen en plaatste zich zodoende voor het eerst in 15 jaar voor de play-offs om Europees voetbal. Bij terugkeer van de selectie op Het Kasteel stond er een menigte klaar. De supporters lieten weten dat zij klaar zijn voor de play-offs.

RKC Waalwijk

RKC wist, net als Willem II, handhaving veilig te stellen op de laatste speeldag. Het feit dat de club uit Waalwijk ook aankomend seizoen op het hoogste niveau te bewonderen is, maakte veel los bij de supporters. In groten getale werd het plein voor het Mandemakers Stadion gevuld om de selectie te bedanken en de handhaving te vieren. Dit zorgde voor mooie beelden!

https://twitter.com/YWOmroepBrabant/status/1392856377505292289

Fortuna Sittard

Het moest wel heel raar lopen, wilde Fortuna zich nog plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Toch werd de selectie bedankt voor dit seizoen, aangezien het er maandenlang op leek dat de Fortunezen een van de degradatiekandidaten zouden zijn. Bij terugkeer in Sittard werd de spelersbus dan ook onthaald met veel pyro.

https://twitter.com/FortunaSittard/status/1393991206321938434

Jord Pingen
7 dagen per week bezig met voetbal. Wekelijks bij Heracles Almelo op de tribune te vinden. Voorstander van sfeeracties mét pyro, tegenstander van commercie en kunstgras.

Reageren is niet mogelijk.

0 %