Actueel

Dit was 2020: maart, april & mei

We weten inmiddels wat er gaat komen. Corona legt het voetbal stil in maart. De competities in België en Nederland worden stilgelegd om later helemaal stopgezet te worden. Ondertussen maken supporters er het beste van. Want wat er ook gebeurt: wij zullen er altijd zijn! In Wit-Rusland wordt doodleuk de bekerfinale afgewerkt voor publiek terwijl wij watertandend uitkijken naar een biertje op het terras. 

Dietmar Hopp

De maand begint nog met een grote gebeurtenis in Duitsland. Spelers van Bayern en Hoffenheim spelen de bal ruim een kwartier lang nietszeggend naar elkaar over. De eigenaar van Hoffenheim werd namelijk voor hoerenzoon uitgemaakt: Gelukkig hebben de miljonairs van Bayern München en Hoffenheim afgelopen weekend laten zien waar de grens wel ligt. Zodra je als supporter in opstand komt tegen collectieve straffen en de commercialisering van het voetbal door het uitschelden van de verpersoonlijking van deze beide thema’s, dan kan er onder geen beding verder gevoetbald worden. Dietmar Hopp een hoerenzoon noemen, het is schijnbaar een misdaad tegen de mensheid. Maar wat is er nu precies aan de hand?

Lees hier verder!

Laatste wedstrijden

In de eerste twee weekenden bezoeken wij onze laatste wedstrijden. Zowel van onze eigen clubs als van andere clubs om sfeerverslagen te maken. Zoals bij GHVV, wat achteraf gezien de laatste wedstrijd op het oude sportpark was.

Of bijvoorbeeld de derby van Tubbergen. Het zijn ook deze jongens van Ultras Vak T die het vuurwerk verzorgen aan de kant van TVC. Zij pakken de lange zijde om hun blauwe rookpotten af te steken. Achter het doel, op de korte zijde is er ruimte voor de bezoekers van Stevo. Ook zij pakken weer uit met veel gele en rode rook. Het zorgt voor wederom een heerlijk beeld. Een amateurderby zoals deze hoort te zijn. Met vuurwerk. Schitterend om te zien en voor werkelijk waar niemand gevaarlijk.

En uiteraard waren we ook bij één van de grootste derby’s ter wereld: Partizan – Rode Ster. Volgens de locals was de Eternal Derby eentje als zovelen, standaard. Als dit de maatstaf is voor de Servische standaard willen we niet weten wat er gebeurt als ze extra hun best gaan doen. Zowel de harde kern van Rode Ster als van Partizan blinkt jaarlijks uit in krankzinnig pyroshows en sfeeracties. Verre van de standaard voor ons.

Onze redacteuren rijden enkele dagen later van Belgrado naar Split voor de Klassieker tussen Dinamo Zagreb en Hajduk Split. De rivaliteit tussen de twee clubs is genieten. De onderlinge confrontaties zijn een garantie voor mooie sfeeracties, vuurwerk en pure voetbalpassie. De volksclub Hajduk tegen staatsclub Dinamo. De hoofdstad tegen de tweede stad. Het is een wedstrijd die op zichzelf staat. Maar omdat Hajduk al jarenlang niet mee weet te doen om de titel, staat het sportieve onder druk. De trots is het enige nog wat telt. En dat zag je ook terug in Hrvatski Derbi van gisteravond. Torcida pakte uit met een sfeeractie, waar het uitvak nog nagenoeg leeg was. 

Op 4 en 5 maart bereiken Feyenoord en Utrecht, voor volle stadions, nog de finale van de beker. Club Brugge en FC Antwerp doen hetzelfde. De Nederlandse bekerfinale zal nooit meer gespeeld worden. FC Antwerp wint enkele maanden later, in een leeg stadion, de finale.

Dan volgt er begin maart een lange, hele lange, tijd van lockdown. Een tijd zonder onze geliefde clubs. Onze tribunes. Onze PMDS. Onze awaydays. Ondertussen zetten voetbalsupporters dwars door Nederland zich extra in voor zorgpersoneel.

De Breda Loco’s laten weten dat de zwaarste wedstrijden momenteel in het Amphia worden gespeeld en ze spreken hun respect en hulde uit voor het zorgpersoneel dat er alles aan doet om mensen in leven te houden.

Even daarvoor staken de supporters van NEC ook al het personeel van het Radboud MC een hart onder de riem.

Ook in Rotterdam krijgen de ziekenhuizen de steun van voetbalsupporters. De aanhang van Feyenoord hing “Sterker Door Strijd” spandoeken op bij zowel het Maasstad Ziekenhuis als Erasmus MC als hart onder de riem voor het zorgpersoneel. Initiatief via FRFC1908

De buren uit Spangen hadden ook een mooie actie.

Lees hier meer over de steunbetuigingen!

Lokeren Failliet

In februari speelde KSC Lokeren al haar laatste wedstrijd. Tijdens de lockdown valt definitief het doek voor de club. Pijnlijk voor de club die zes jaar daarvoor nog Europees voetbal speelde. Wij spraken met onder andere Gil van Moerzeke, de spits van Lokeren.

Ik heb er vijftien jaar gespeeld. Ik ben als kleine jongen begonnen met een droom om ooit te mogen spelen in de eerste ploeg. Een grote droom die uiteindelijk uit mocht komen. Op mijn zevende ben ik ook supporter geworden. Je gaat elke match kijken. Ik had dat toch wel nijg (heftig). Anderen haakten af op hun zestiende omdat hun carrière serieuze vormen ging aannemen, maar ik ben toch nog blijven gaan. Ik heb zelfs aan verplaatsingen (uitwedstrijden) meegedaan naar Hull City voor de Europa League. Tja, het komt wel hard aan uiteraard. 

Lees hier verder!

Einde seizoen

Op 24 april gaat er een golf van verontwaardiging door een deel van Nederland heen. De KNVB besluit de competitie vroegtijdig te stoppen. Einde seizoen. Geen kampioen, geen degradanten, geen promovendi. Een aantal clubs voelt zich erg benadeeld, zoals AZ(kampioenschap), FC Utrecht (Europees voetbal) , Cambuur en De Graafschap (beiden promotie). Anderen halen opgelucht adem, zoals Willem II (Europees voetbal), RKC en ADO (beiden degradatie). Wij peilden verschillende supportersgroepen.

Fansupport Den Haag en SV Haagsche Bluf 

Heel gunstig, hierdoor degraderen we niet. Voor zover de coronacrisis iets positiefs heeft gebracht, is dit het dan, maar we zouden liever op eigen kracht erin zijn gebleven en in een gezonde wereld hebben geleefd.

Cambuur Culture

In onze optiek verdienen wij het om te promoveren. We staan na 3/4 competitie ruim aan kop met een gat richting de concurrentie(11 punten voorsprong op nummer 3, red). De tussenstand als eindstand is de enige juiste keuze voor ons. 

Lees hier mee reacties!

CAPO Rechtshulp

Om de meest gestoorde redenen kun je als voetbalsupporter in Nederland een stadionverbod ontvangen. Sinds april is er CAPO Rechtshulp. Sinds kort is er  een instantie die er alles aan doet om supporters met een (in hun ogen) onterecht stadionverbod of andere restrictie te helpen bij het verweer hiertegen. Juridische bijstand vergroot de slagingskans van zo’n verweer namelijk flink. CAPO Rechtshulp, onder aanvoering van een vakkundige jurist die ook fanatiek voetbalsupporter is, is vorige maand gelanceerd.

Lees hier alles over CAPO Rechtshulp!

Feyenoord Europa Cup I

Feyenoord wint de Europa Cup I in 1970. Een jaar eerder starten de Rotterdammers het avontuur. Niemand in Rotterdam weet op dat moment dat het een memorabel jaar gaat worden. De kampioenen van IJsland, Italië, Duitsland en Schotland worden allemaal verslagen. Illustere namen als KR Reykjavik, Vorwarts Berlin, AC Milan, Legia Warschau en Celtic worden allemaal verslagen in een historisch jaar. We bespreken, vijftig jaar na dato, met oud-spelers en supporters die bij de wedstrijden aanwezig zijn geweest. Lees hier meer!

Einde lockdowns

In mei worden de lockdowns in Europa versoepeld. Duitsland gaat weer voetballen, voor lege stadions. De derby van Berlijn is één van de eerste wedstrijden die weer wordt gespeeld. In Nederland is er nog geen datum bekend gemaakt wanneer het voetbal weer hervat zal worden. Wel mag men vanaf 1 september weer naar de seksclub!

Derby Berlijn geen publiek

Eind mei wordt de Wit-Russische bekerfinale gespeeld. Met publiek!

Mooiste sfeeractie seizoen 2019/2020

Het seizoen in Nederland en België kwam vroegtijdig ten einde. We hielden toch een onderzoek voor mooiste sfeeractie van het seizoen. Opvallende winnaar: AZ!

Compensatie

Vanwege het vroegtijdig afbreken van het seizoen, hebben seizoenskaarthouders recht op compensatie. Zoals altijd gaat bij veel supporters clubbelang boven eigen belang en dus zien velen af van compensatie. Chapeau!

Welkom in België

In mei beslisten de Belgische profclubs dat de eerste divisie zestien teams zal tellen, en de tweede divisie acht. Met de coronacrisis en vele licentieproblemen was daar lang onduidelijkheid over. Er werd gespeculeerd over een eerste afdeling met 18 teams, waardoor tweede er helemaal anders zou uitzien. Maar alles blijft nu toch bij de oude verdeling. Welkom in België. 

De tweede divisie was dit seizoen een waar kerkhof. Sporting Lokeren ging failliet. SV Roeselare en Excelsior Virton kregen geen proflicentie voor het volgende seizoen en zakken dus naar eerste amateur. Daardoor komen er extra plaatsen vrij in tweede, waardoor RWDM sneller dan verwacht een divisie mag stijgen. Hierdoor is de derby van Brussel weer terug! Hilariteit ten top wanneer de andere extra deelnemer bekend wordt gemaakt. Lierse-Kempenzonen, het seizoen een plek boven een degradatieplek op het derde (!) niveau geëindigd, komt in 2020/2021 uit op het tweede niveau.

Ajax Champions League 1995

Ajax wint op 24 mei 1995, in mei precies 25 jaar geleden, de Champions League in Wenen. AC Milan stond voor derde maal op rij in de finale en was de grote favoriet om haar zesde Europacup winnen. Maar het bijeengeraapte sterrenteam van Milan verloor met 1-0 van het eigen samengestelde jeugdteam van Ajax. Wij blikten met enkele supporters terug op een historische dag!

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %