In juni wordt het voetbal langzaam aan weer opgestart. We zien een legendarische Europese awayday van Willem II; knokkende hooligans van Groningen; een gigantische bekerstunt van DOS Kampen en vooral veel vuurwerk van supporters buiten de stadions! De eerste competitiewedstrijden zijn met publiek, maar in oktober komt daar alweer een einde aan. 2020 gaat als een nachtkaars uit voor fanatieke supporters in Nederland. 

Rode Ster

We hebben er ongelofelijk lang op moeten wachten. Maar EINDELIJK zien we weer recente supportersbeelden. Met staantribunes en pyro! Rode Ster Belgrado on Tour!

Hongaarse bekerfinale

Honvéd, dat al veertien keer kampioen is geworden, heeft na drie jaar weer een prijs erbij: de Hongaarse beker. De club kreeg zo’n 500 tickets voor de finale in eigen stad. De sfeer zat er goed in tijdens de wedstrijd tegen Mezõkövesd.

 

Supportersgroepen verenigen zich tegen speeltijden Eredivisie

Vrijwel alle supportersgroepen in Nederland hebben zich verenigd voor een gezamenlijk statement tegen de speeltijden van de Eredivisie. In juni werd bekend dat de Eredivisie absurde speeltijden krijgt. Nu gaan supporters in Nederland gezamenlijk ten strijde om dit tegen te gaan.

Supporters zijn in grote meerderheid tegen het spelen op zondagavond. In de enquête van Supporterscollectief Nederland, die in enkele dagen door 8000 mensen werd ingevuld, noemt 82 procent de zondagavond 20:00 als speeltijd (zeer) slecht. Zaterdagavond 19:45 uur en zondagmiddag 14:30 uur zijn veruit de populairste tijdstippen voor een bezoek aan het stadion. 86 procent vindt de zaterdagavond (zeer) goed, de zondagmiddag 14:30 uur wordt zelfs door 92 procent (zeer) goed gevonden.

EURO 2000

Het was in juni dit jaar ook precies 20 jaar geleden dat het EK plaatsvond in België en Nederland. Wij blikten in verschillende artikelen terug op het toernooi. Ook voor de Bunniksiders is de zomer van 2000 er één om op te verheugen. Het EK wordt georganiseerd door Nederland en België. De Europese voetbalteams strijden om de titel, maar ook de hooligans uit diverse landen staan te popelen om zich te laten gelden. P, een Bunniksider vertelt over de voorbespreking in een restaurant in Nieuwegein: “We waren daar met vertegenwoordigers van Den Haag, Groningen, NEC, Twente en Willem II aanwezig. Ajax mocht niet mee, maar wilde zelf ook niet. De Rotterdammers zouden ook komen, maar die hebben op het laatste moment afgezegd. Feyenoord stelde zich in de voorbesprekingen nogal vreemd op.”

Lees hier het hele artikel!

Stadions opknappen

Ondertussen zijn veel supporters begonnen met het opknappen van hun stadions!

Champions League finale

Die uitslag boeit ons verder weinig. Maar wat voetballer Ander Herrera van PSG zegt over de finale achter gesloten deuren, is prachtig. Herrara sprak met een journalist na afloop van de finale. Waar het in het begin van het interview gaat over het verloop van de wedstrijd, wordt daarna besproken wat er van deze ervaring geleerd kan worden. ”Dat we hier sterker uit komen”. Waarna Andy Mitten, journalist van de BBC vraagt: ”Ook zonder supporters?” 

”Nee. Het spelen zonder supporters is shit. Verschrikkelijk. Voor mij zijn supporters de essentie van deze sport. Ze zijn het belangrijkste in de voetballerij. Voetbal zonder supporters is niets, dat is mijn mening. Ik hoop dat iedereen zich realiseert dat voetbal voor de supporters is. Zonder hen zijn we niets.”

Fanatieke supporters buiten het stadion

Het is al snel duidelijk dat fanatieke supporters buiten het stadion blijven. Zitten en je mond houden, emotieloos voetbal kijken, is voor velen simpelweg onmogelijk.

Supporters van De Graafschap tijdens de ''Waar jij ook gaat'' Actie

Stop de beloften!

Met de vreemde competitiestart zijn veel spelers die normaal met de beloften mee doen, nu opeens mee met het eerste elftal. Zodoende treden bijvoorbeeld Jong PSV en Jong Ajax met een veredeld onder 17 team aan. Het gevolg: grote uitslagen. Excelsior wint met 6-1 van Jong PSV en Roda JC wint met 0-4 van Jong Ajax. Over twee weken staat waarschijnlijk het ”echte” belofte elftal weer opgesteld, waardoor de uitslagen compleet anders zijn. Pure competitievervalsing.

Bekervoetbal

Het is halverwege augustus. Het amateurvoetbal is inmiddels weer begonnen. Dat betekent ook de kwalificatierondes voor de KNVB beker. En daar rolt een heel mooi affiche uit! DOS Kampen speelt haar eerste KNVB Bekerwedstrijd in 26 jaar. Bij opkomst hadden de Ultras Kampen vuurwerk en een spandoek. Na 120 zenuwslopende minuten voetbal tegen EVV Echt stond er een 0-0 op het scoreboard. De strafschoppen werden beter genomen door DOS. Na de bekerstunt van DOS Kampen ontstond een waar volksfeest!

Hooligans Groningen & Bielefield

Hooligans van Groningen en Bielefield raakten begin september slaags rondom de vriendschappelijke wedstrijd van beide clubs. In Het Dagblad van Het Noorden staat: ”Het ging zo snel. In 15 tot 20 seconden veranderde de straat in een oorlogsgebied.” Op beelden die zijn gemaakt wordt duidelijk dat een grote groep gasten als een dolle op elkaar in hakt. Afgesproken werk, lijkt het. Die indruk heeft de medewerker ook. ,,Ze waren de hele tijd druk in de weer met hun telefoons en op een afstandje stonden een paar op de uitkijk.”

Willem II in Europa

Voor de mannen uit Tilburg staat er half september na vijftien jaar weer een Europees verzetje op het programma. Helaas mogen supporters er officieel niet bij zijn. Toch zijn er 300 gasten afgereisd naar Luxemburg om Willem II te steunen in Europa. En dat levert toffe beelden op!

Bek houden

In september volgen er een aantal sociaal maatschappelijke relletjes rondom het voetbal. Feyenoord supporters lukt het niet om 90 minuten stil te blijven en op anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen zitten. Rutte zegt daarover een dag later in de Tweede Kamer dat supporters gewoon ”moet zitten en je bek houden”. Ondertussen is de clubarts van Feyenoord druk bezig met een onderzoek met als doel weer de stadions vol te krijgen!

In Tilburg komt Glasgow Rangers op bezoek. Normaal gesproken één groot voetbalfeest, maar nu met corona betekent dit een wedstrijd achter gesloten deuren. Supporters kregen toestemming om een ”klein feest” te organiseren. Dat lukte vrij behoorlijk!

Quick Boys

 

Het is inmiddels eind september als er een streep gaat door de aanwezigheid van supporters. En dus moeten ook de supporters van Quick Boys buiten het stadion plaatsnemen. In Katwijk lossen ze dat creatief op! Zodoende wordt de wedstrijd vanuit de duinen bekeken.

En zo zijn er wel meer clubs die toch kunnen rekenen op steun van hun supporters. Bijvoorbeeld bij Excelsior’31.

ME Rotterdam

Overal in Nederland geven supporters hun spelers een steuntje in de rug door middel van vuurwerk en spandoeken. Alleen in Rotterdam lijkt dat niet helemaal goed te gaan. De ME zorgt daar voor onnodig veel spanning rondom het Europa League duel Feyenoord – CSKA.

MVV fileert journalist

Dat doorgaans het journaille weinig objectief is als het om nieuws gaat mag geen verrassing heten. Zeker als het om voetbal gaat met in het bijzonder de fanatieke supporters. Het is dan ook makkelijk scoren om voetbalsupporters en daarmee ook clubs te relateren aan nieuws wat niets met voetbal te maken heeft. En dat is MVV in het verkeerde keelgat geschoten. En terecht!

Te pas en te onpas worden in Nederland negatieve gebeurtenissen gelinkt aan voetbalsupporters. Ook al is er geen voetbalstadion in de buurt. Doelbewust framen door de media om de publieke opinie te sturen. Iets wat altijd ten koste gaat van club en supporters. Het is ons ook al jaren een doorn in het oog. Als een individu bakken met geld binnen haalt voor een goed doel, wordt er niet benoemd van welke club hij of zij supporter is. Als het al het nieuws haalt. Maar op het moment dat er op het Malieveld gedemonstreerd wordt tegen het Corona-beleid gaat het niet om demonstranten. Nee, dan zijn het ineens voetbalsupporters of zelfs hooligans. Zo ook afgelopen dagen in Maastricht.

En MVV moet maar eventjes iets vinden hiervan. En dat doen ze. Journalist Emil Visser krijgt er met nette bewoording van langs in een kort maar krachtig persbericht.

Lees hier het hele artikel!

Maradonna

Dit nieuws zal niemand ontgaan zijn. Diego Armando Maradonna overleed op 25 november. De beste voetballer allertijden dompelde Buenos Aires en Napels in rouw.

Nieuw lockdown

Het jaar gaat in december als een nachtkaars uit. Met een tweede lockdown is onze terugkeer naar de stadions verder weg dan ooit. En dat is klote…

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.