Actueel

Dit was 2020: Januari

In januari wordt er nog gewoon gevoetbald en zitten de stadions nog vol. Er zijn de nodige incidenten in Helmond, Rotterdam en Nijmegen. Daarnaast deden we verslag van onder andere Go Ahead Eagles, Zwarte Leeuw – Lyra Lierse en de Derby van Lissabon. Helaas is ook het idee van de BeNeLiga weer op tafel komen te liggen.

Helmond Sport

Op 18 januari wordt Helmond Sport supporter Berrie door agenten het ziekenhuis ingeslagen. Berrie, al decennia lang trouw supporter van Helmond Sport, werd die dag het slachtoffer van bruut politiegeweld. Zonder enige aanleiding lieten agenten een hond op hem los en knuppelden daarna – toen Berrie al op de grond lag – nog een tijdje op hem in. Als klap op de vuurpijl kwamen agenten ’s nachts aan zijn ziekenhuisbed melden dat hijzelf van openlijke geweldpleging wordt verdacht. Een dag later mocht hij om die reden geen aangifte doen van wat hém was overkomen. Journalist  en supporter Maarten Driessen wilde de onderste steen boven halen en dat is hem aardig gelukt. Lees hier meer!

Stadionverbod juichen

Een week later volgt er een bizarre situatie in het uitvak van Heracles Almelo. Een Feyenoord supporter gooit uit emotie na een doelpunt van blijdschap zijn biertje in de lucht. Een stadionverbod van negen maanden volgt. Ook twee andere supporters krijgen een stadionverbod voor het gooien van bier tijdens deze wedstrijd.

Politiegeweld

Vele malen heftiger is het incident rondom Excelsior – NAC Breda. Een aantal supporters wordt dermate hard geslagen door de ME dat zij in het ziekenhuis belanden. Politie Rotterdam, wel vaker slecht in het nieuws, verdedigt zich door te stellen dat het toegepaste geweld terecht was. Wij verzamelden verschillende ooggetuigen die iets heel anders beweren.

NAC-Politie-Rotterdam

Supporters De Graafschap boycotten FC Eindhoven uit

Supporters van De Graafschap boycotten de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Reden is de achterlijke combiregeling die zij opgelegd krijgen. Ook dit seizoen heeft de gemeente Eindhoven alle toeters en bellen uit de kast gehaald om het ons zo lastig mogelijk te maken om op een normale wijze de wedstrijd te bezoeken. Het gastenvak van FC Eindhoven biedt plaats aan 475 supporters, echter worden er slechts 25 parkeerplaatsen beschikbaar gesteld. Dat FC Eindhoven slechts 25 parkeerplaatsen heeft, is op zich nog wel te begrijpen gezien het geringe aantal uitsupporters dat er in de Keuken Kampioen Divisie over het algemeen meereist, maar wanneer er een club als De Graafschap, met gemiddeld ruim 300 uitsupporters, op bezoek komt, dan zul je moeten kijken naar alternatieven. Lef tonen dus.

NEC Supporters krijgen sv na tifomars

Een aantal supporters van NEC krijgt in deze maand een stadionverbod na een wandeling door de eigen stad.Dat het openbaar ministerie er al jaren geen geheim van maakt, om voetbalsupporters vogelvrij te verklaren. Hebben we nu toch wel weer echt een nieuw dieptepunt bereikt. Supporters die onterecht opgepakt zijn tijdens de tifomars, hebben inmiddels een brief ontvangen, met een doormelding naar de KNVB voor een landelijk stadionverbod. Hoe dan?

Er is niks gesloopt, er is geen dreigende situatie geweest, niks van dit. Gewoon een aantal supporters die richting het stadion liepen met wat vuurwerrk. Wat is de volgende stap, waar eindigt deze onzin? Als je door de stad loopt als NEC supporter, samen met je maat om biertje te pakken. Je struikelt over een prullenbak, of iets soortgelijks is dat dan voortaan een reden om meteen met een SV te strooien?  

Awayday in Belgische kelderklasse

Gelukkig waren er ook leuke dingen op supportersgebied. Zo waren we te gast bij de awayday van Lyra Lierse bij Zwarte Leeuw. We duiken na de plaspauze het vak weer op en ik kijk eens op mijn gemak rond. Wel leuk dat zo’n laag amateurniveau nog échte stadions heeft, met oprechte supporters die leven voor de club. Ik heb er zin in, maar het maakt al geen fluit meer uit. Ik word aangesproken door twee heren die wijzen naar het vuurwerk in mijn broekzak. Ze vragen waar ik vandaan kom. Nadat het hoge woord eruit is (Holland) word ik vriendelijk verzocht om mijn identiteitsbewijs. Ik vraag wie deze mannen eigenlijk zijn en er bekruipt mij een apart gevoel.

De verbazing is dan ook enorm als ze allebei een iets te bekende rode band uit hun jaszak halen. Er staan op het vijfde Belgische niveau twee fucking stillen voor mijn neus. Hoe dan. Voor het gemak sommeren ze de mensen om mij heen ook maar direct hun identiteitsbewijzen te tonen en overal worden foto’s van gemaakt. Zelf krijg ik een stadionverbod van zes maanden en een boete van 400 euro voor het in het bezit hebben van vuurwerk. Ik word meegenomen en zonder pardon het stadion uitgezet. 

Voorzitter komt op voor supporters

De ondervoorzitter van de Antwerpse club Beerschot neemt het in een sterk betoog op voor de voetbalsupporter. Zowel als advocaat, ondervoorzitter en supporter van een voetbalclub maak ik me zorgen. In deze tijd stapelen de contrasten zich op. Wie in een stadion een verkeerd woord, gebaar of eender wat doet dat door sommigen als maatschappelijk ongepast wordt beschouwd, word je stevig gestraft: de supporter met een maandenlang stadionverbod en de club met een geldboete, en dit allemaal onder het mom van het ideaalbeeld dat voetbal zo zuiver mogelijk moet zijn.

De supporter moet moeder Teresa en Gandhi in één persoon zijn. Spelers die daarentegen bewust penalty’s uitlokken, collega-voetballers een kaart proberen aan te smeren of doelbewust op het veld liggen te kronkelen ‘van de pijn’ om op die manier tijd te rekken worden nauwelijks gesanctioneerd of krijgen eerst een resem waarschuwingen vooraleer er een effectieve sanctie volgt. Een supporter die echter in een emotionele bui een handeling stelt of een woord uitschreeuwt, is uiteraard niet meer welkom. Zij moeten keihard gesanctioneerd worden.

Sfeeracties

Uiteraard waren er ook nog genoeg sfeeracties te zien. Gelukkig ook maar. We zullen er vast een aantal vergeten zijn, maar kijk en geniet van de Nederlandse en Belgische velden!

Sfeerverslagen

Zoals jullie van ons gewend zijn, maken we bijna wekelijks de mooiste sfeerverslagen rondom de supporterscultuur in ons land. Zo waren we onder andere bij Zwarte Leeuw – Lyra Lierse, IJsselmeervogels – Go Ahead en de Derby van Lissabon. Zo eindigt januari, een maand waarin we nog ´gewoon’ naar onze clubs konden gaan.

BeNeLiga

Ohja, dat hadden we ook nog. Het ziet er naar uit dat de charlatans van de KNVB en de profiteurs van de KBVB dan toch echt door willen met de BeNeLiga. Sterker nog: enkele clubs (ik noem de traditionele top 3 van Nederland plus Vitesse en FC Utrecht) zijn het er ook mee eens. Ik hoef je – de fanatieke supporter die wél regelmatig wedstrijden van uw geliefde club bezoekt – niet uit te leggen dat dit een onzalig idee is, enkel gesteund door FOX-supporters die bij hoge uitzondering met goed weer eens een kijkje nemen bij hun club. De échte supporter die het er nog wel voor over heeft om een grafeind te rijden naar bijvoorbeeld Sittard, zit niet te wachten op de BeNeLiga. En dat is logisch.

Lees ook: Dit was 2020 – februari

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %