Actie: De hele maand mei geen verzendkosten in onze shop!

Against Modern FootballIn de actualiteit

Dit is onze beleving: Groningen Fanatics

De 20 groepen die zich hebben verenigd in de strijd tegen het moderne voetbal zijn in de voorbereiding druk bezig met een actie die aantoont dat het gebruik van vuurwerk rondom voetbalwedstrijden sfeerverhogend werkt. Wij weten allemaal dat het zo is, maar door een enorm woud aan regeltjes en naar elkaar wijzende instanties wordt het de voetbalsupporter onmogelijk gemaakt om op een normale manier een fakkeltje af te steken. Naast het afsteken van vuurwerk wordt de actie ondersteund met een doek met daarop de tekst: ‘Dit is onze beleving’.

Gisteren was het de beurt aan de Groningen Fanatics, die de wedstrijd in Oude Pekela tegen Ankaragücü hadden uitgekozen voor de actie. De actie zelf lukte prima, maar omdat men zich bij Groningen geen raad wist met de regeltjes omtrent het vuurwerk moesten de jongens om een confrontatie met de politie te voorkomen uiteindelijk het sportpark verlaten:

Desondanks ontstond bij de clubleiding van FC Groningen blinde paniek op het moment van afsteken. Of we nou weg moesten omdat ze misschien toch onder het KNVB-reglement vielen, omdat er een onveilige situatie ontstaan was of omdat ‘we zelf ook wel wisten dat dit niet mocht’, wist het FC Groningenpersoneel uiteindelijk ook niet, maar feit werd dat wij onmiddellijk het sportpark dienden te verlaten om te voorkomen dat we zouden worden overgeleverd aan de politie. Een dergelijke reactie van een clubleiding geeft de noodzaak van het actievoeren van ‘Tegen het moderne voetbal’ maar weer eens aan. Zolang eindverantwoordelijken dusdanig slecht kunnen inschatten wanneer bij een voetbalwedstrijd een onveilige of onwenselijke situatie ontstaat, is er nog een lange weg te gaan voor hen die nog wel waarde hechten aan het uitdragen van clubcultuur, trots en beleving: supporters.

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Support ons daar om alle banners van de website af te krijgen! Nu gratis verzending tot eind mei!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  In de geschiedenisboeken

  Wenen 1995: kroon op het kunstwerk van het gouden Ajax van de jaren 90

  Against Modern Football

  Voetbal op echt gras: VVV is de volgende

  Against Modern FootballIn de actualiteit

  Football without fans is nothing

  Start de Normalisatie

  West Ham United: stadionverbod om t-shirt met anti-bestuur slogan