Against Modern Football

Deze medaille is voor jullie

Een volksclub weggerukt uit het hart van de samenleving om kunstmatig te worden voortgezet in een walgelijke, Amerikaans aandoende suburb, bevolkt door huisje-boompje-beestje-gezinnen. Deze ‘fans’ zijn de natte droom van elke investeerder, die het geld dat hij in een voetbalclub pompt zo snel mogelijk terug wil verdienen en het liefst wil verdubbelen. Het overkwam Wimbledon (1889-2003). Uitgerekend een club uit Engeland, het land waar voetbal boven de wet staat. Maar in 2002 was het – hoe verrassend – het geld dat regeerde in Zuid-Londen.

De Noorse zakenlieden die eind jaren negentig hun zuur verdiende centen in de volksclub staken besloten Wimbledon weg te trekken uit de krochten van de samenleving en zeventig kilometer verderop in het alom verafschuwde Milton Keynes nieuw leven in te blazen. Dat was tegen het zere been van de fans van de club, die zich en masse tegen Wimbledon keerden. In de tussenliggende periode speelde Wimbledon tot 2003 zijn thuisduel op een leeg Selhurst Park, de fans – tot op het bot gepijnigd door de clubleiding – pikten het niet en haakten af.

Nog voordat  MK Dons het levenslicht zag, werd er in Zuid-Londen een plan gesmeed. De fans van de club besloten, lang voordat er sprake was van de komst van het alom geprezen FC United of Manchester FC (opgericht in 2005), hun ‘eigen’ club op te richten. De achterban was er al, de komst van de club dus een koud kunstje: AFC Wimbledon zag eind 2002 het levenslicht.

De club vond een onderkomen in Kingsmeadow, alwaar men al snel successen vierde in. Kampioenschap na kampioenschap werd er behaald, de uiteindelijke ultieme bekroning nadert snel. Inmiddels speelt AFC Wimbledon in de Conference, slecht één trede verwijderd van het professionele circuit in Engeland. De club vecht momenteel mee om de enige promotieplek naar de League Two. Komend jaar kan Wimbledon dus zomaar terugkeren in het professionele Engelse voetbal.

De grootste waardering kreeg AFC Wimbledon enkele maanden terug. Alle titels en bekerzeges ten spijt, de geste van Vinnie Jones – kopstuk van The Crazy Gang, het elftal van Wimbledon dat in 1988 de FA Cup won door Liverpool te verslaan – stond zijn gouden medaille van die finale af aan het bestuur van AFC Wimbledon. Met het vertrek van het ‘oude’ Wimbledon naar Milton Keynes, verdween ook de prijzenkast en de historie van de club uit Zuid-Londen. ‘Die behoorde immers aan onze club toe’, lieten de eigenaren weten. Jones heeft een andere mening. “Deze medaille is voor jullie, het échte Wimbledon.”

(voor degenen die de zender hebben die ook de Nederlandse Eredivisie in beeld brengt: vanavond om 21:00 uur, AFC Wimbledon – Ebbsfleet United – eerste ronde FA Cup!)

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu voor 25 euro en krijg een In de Hekken mondkapje cadeau!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteitIn de schijnwerpers

  Have a nice one, Vinnie Jones!

  Against Modern FootballIn de actualiteit

  Het dilemma van Wimbledon. Club van supporters of toch de investeerders?

  In de schijnwerpers

  Wimbledon AFC wordt volwassen

  Against Modern Football

  Against Modern Football: AFC Wimbledon is MK Dons voorbij