Derby Days

Derby Sevillano: Real Betis – Sevilla FC

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

De stadsderby van Sevilla stond na 3 jaar eindelijk weer op het programma nadat Real Betis afgelopen seizoen weer promoveerde naar de Primera Division. De derby wordt gezien als de een van de grootste wedstrijden in het Spaanse voetbal en omdat de wedstrijd al een tijdje niet meer werd gespeeld leek dit ons de ideale wedstrijd om te bezoeken in onze nimmer aflatende zucht naar derby’s. Nadat het speelschema van de Primera Division begin juli bekend werd, werd dan ook meteen besloten om Derby Sevillano te gaan bezoeken op 21 januari 2012 in het stadion van Sevilla FC. Dit zou wat te voorbarig blijken, want door een conflict tussen de Spaanse profliga (LFP) en de spelersvakbond (AFE) over de arbeidsvoorwaarden van de voetballers werd er in het begin van het seizoen gestaakt. De angst was dus dat het speelschema verschoven zou worden en de Sevilla derby niet meer in het weekend van 21 januari zou worden gespeeld. Uiteindelijk bleken we uiterst veel geluk te hebben en zou de eerste speelronde meteen na de winterstop te worden gespeeld en dit was uitgerekend de Derby Sevillano, maar dan gespeeld bij Real Betis.

Een paar weken voor de wedstrijd bedachten we hoe we het beste aan een kaartje konden komen. De wedstrijd was nog niet vastgezet en de kaartverkoop begint in Spanje vaak pas een paar dagen voor de wedstrijd. Hier wilden we niet op wachten en dus werd er naar andere mogelijkheden gezocht, Maaswupperexpress probeerde contact te leggen met een aantal buitenlandse pena’s (supportersclubs) van Real Betis om zo alvast verzekerd te zijn van de wedstrijdkaarten. Van veel pena’s kwam geen reactie, maar de Schotse en Deense pena van Real Betis reageerden wel positief en zouden hun best doen om iets te regelen (hetgeen ze niet lukte). Uiteindelijk werd de wedstrijd vastgezet op zaterdagavond en dat betekende dus dat de kaartverkoop op woensdag zou starten. Dit beloofde dus niet veel goeds aangezien we pas op de wedstrijddag zelf zouden aankomen in Sevilla.

Een dag voor de wedstrijd wist de  website van Real Betis ons te vertellen dat er gelukkig nog kaarten beschikbaar waren en dat de verkoop op de wedstrijddag om 11 uur zou beginnen. We vlogen al vroeg in de morgen vanaf Weeze naar Sevilla waar we meteen naar het stadion van Real Betis gingen. Al ruim voor 11 uur arriveerden we bij het stadion, waar we al meteen kaarten kregen aangeboden op de zwarte markt. Omdat we op de hoogte waren van het feit dat er nog gewoon kaarten te krijgen waren aan de kassa sloegen we die “aanbiedingen” vriendelijk af. Een aantal andere Nederlandse liefhebbers bleken helaas minder op de hoogte en bleken wel onnodig duren kaarten te hebben gekocht. Nadat de kaarten eindelijk in ons bezit waren hadden we nog rest van de dag voor het standaard rondje sightseeing in Sevilla en werd ook nog het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán van Sevilla FC bezocht, waar we de derby oorspronkelijk wilden bezoeken.

Al ruim voor de aftrap besloten we vanaf het centrum richting het stadion te gaan, om alvast de sfeer te proeven rond het stadion. Onderweg werden we ingehaald door de spelersbus van Sevilla FC die onder een grote politiemacht werd beschermd tegen mogelijke relschoppers van Real Betis. De ME’ers hingen zelfs met schild en knuppel in de aanslag uit hun busjes om de Real Betis supporters op hun scootertjes uit de buurt van de spelersbus te houden. Even later volgde ook de spelersbus van Real Betis die luid werd toejuicht en werd begroet met luid getoeter.

Bij het stadion aangekomen was het al een gezellige drukte, de straten rond het stadion stonden vol met duizenden Real Betis fans. Na een klein hapje eten namen we een kijkje bij het uitvak dat was afgezet door een peloton ME. De supporters van Sevilla waren nog nergens te bekennen. Het werd tijd om het stadion te gaan betreden en ondanks dat het een wedstrijd betrof met een hoog risicogehalte werd er niet eens gefouilleerd. In het stadion was het even zoeken naar onze plaatsen, we zaten op de onderste ring, op de lange zijde in de hoek. Al ruim voor de wedstrijd zat de sfeer er al goed in en zo’n 10 minuten voor de aftrap werden aan beide korte zijden prachtige megadoeken over/voor de tribunes getoond. Ondanks dat de spelers bijna het veld gingen betreden was het uitvak nog steeds helemaal leeg, we vroegen ons dan ook hardop af of er überhaupt nog wel uitsupporters zouden komen. Tijdens de spelersopkomst werden er door de Real Betis supporters massaal wc rollen en papiersnippers de lucht in gegooid en een aantal rookbommetjes afgestoken en dit zorgde voor prachtige haast Zuid-Amerikaanse taferelen. Ook kwamen eindelijk de eerste Sevilla supporters het uitvak in, maar het duurde wel tot de 20ste minuut van de wedstrijd voordat iedereen zo’n beetje binnen was.

De wedstrijd was er een die in een enorm hoog tempo werd gespeeld en met veel strijd werd gestreden. Sevilla overrompelde Real Betis in het begin en had meerdere kansen om de score te openen. Na de sterke openingsfase van Sevilla begon Real Betis ook steeds beter in de wedstrijd te komen en dit resulteerde dan ook in de 1-0 door een vrije trap van Benat. Hierna zette Sevilla weer aan en was het wachten tot de gelijkmaker ging vallen. Dit gebeurde dan ook een paar minuten voor de rust door aanvaller Negredo. In de rust hadden de supporters van Sevilla dan eindelijk de kans om al hun spandoeken op te hangen, er hingen ook veel spandoeken van bevriende ultra groeperingen in binnen,- en buitenland, onder andere Modena, AIK en Deportivo La Coruna waren present. De tweede helft was iets minder spectaculair, maar was nooit saai. Real Betis speelde beter dan de eerste helft en beide teams waren aan elkaar gewaagd. 20 minuten voor tijd moest Sevilla verder met 10 man nadat verdediger Fazio zijn tweede gele kaart kreeg, hierdoor groeide de hoop op een overwinning op de eeuwige rivaal en gingen de supporters nog eens goed achter de thuisploeg staan. Ondanks de meerderheid op het veld lukte het de thuisclub uiteindelijk niet om een overwinning uit het vuur te slepen. Het zou 1-1 bliven en dat was over de hele wedstrijd gezien een terechte uitslag.
Na de wedstrijd liep het stadion snel leeg, op het uitvak na dat nog een tijdje moesten blijven. Enkele Real Betis supporters bleven nog even hangen om het uitvak uit te dagen en deze werden dan ook bekogeld met flesjes drinken uit het uitvak. Wij besloten ook maar te gaan, aangezien we geen zin hadden om drinkflesjes te koppen. Na de wedstrijd vetrokken we snel tichting busstation om vanuit daar door te reizen naar Madrid waar de volgende dag nog een triple op het programma stond, namelijk: Leganes – Marino de luanco, Rayo Vallecano – Real Mallorca en Real Madrid – Athletic de Bilbao. Verslagen hiervan volgen binnenkort op Maaswupperexpress.

Rij voor de kassa

 

Estadio Benito Villamarí

 

Estadio Benito Villamarí

 

Drukte rond het stadion

 

In de Hekken is weer present

 

Mooie doeken bij Real Betis

 

Nog 1

Zuid-Amerikaanse taferelen

En wat rookbommetjes

 

Ultras Real Betis

 

Uitvak

Foto’s (wederom met dank aan Maaswupperexpress)

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

ForzaMols
Over de schrijver

Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.
  Ook leuk om te lezen...
  In de geschiedenisboeken

  Sheffield FC 'de oudste'

  In de actualiteit

  Deze supportersgroepen maken geen gebruik van compensatie

  Het seizoen van

  Het seizoen 19-20 van: Fortuna Sittard

  Away Days VoetbalreizenDerby Days

  Sofia Derby: gaat de eeuwigheid verloren?