Derby Days

Derby: SC Preußen Münster – VfL Osnabrück

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

Preußen Münster tegen Vfl Osnabrück een derby in de 3e liga in Duitsland. Niet ver van de Nederlandse grens staat dit seizoen voor het eerst in 6 jaar weer de derby tussen groen-zwart en paars-wit op het programma. Een derby die sinds 1974 slechts 28 keer werd gespeeld, aangezien beide teams vaak in verschillende liga’s verblijven. De onderlinge balans is mooi in evenwicht, 12x werd er gewonnen door Preussen, 12x door Osnabruck en 4x was er sprake van een gelijkspel. Vfl Osnabrück speelde de afgelopen jaren in de 2e liga, maar degradeerde afgelopen seizoen weer terug naar de 3e liga. Preußen Münster speelde de afgelopen jaren in de lagere regionen, maar vorig seizoen wist de club weer te promoveren. En om aan te geven hoe groot de haat is tussen beide clubs, toonden de Curva Monasteria vorig seizoen tijdens de kampioenswedstrijd een doek met de tekst: Osna als jullie degraderen, slaan we jullie dood!

In september stond het eerste duel al op het programma en deze wedstrijd deed veel stof opwaaien in de media. Voor en tijdens de wedstrijd kwam het tot ongeregeldheden tussen uitsupporters en de politie, waarbij verschillende politieagenten gewond raakten. Maar het grootste incident speelde zich af in het stadion, waar vanuit het uitvak een vuurwerkbom het thuisvak werd ingegooid, met als resultaat 33 gewonden, waaronder ook een aantal kinderen. Uitgerekend een week voor de derby in Münster werd de gooier van de vuurwerkbom veroordeeld tot en straf voor maar liefst 5 jaar cel. Om de veiligheid te kunnen garanderen, werden daarom voor deze derby in Münster , maar liefst 1000 politieagenten ingezet. Oftwel 1 agent op elke 15 supporters!

Al ruim voor de wedstrijd kwamen we aan in Münster waar we in een woonwijk vlakbij het stadion onze auto parkeerden. Na een korte wandeling kwamen we aan bij het Preussenstadion, waar we eerst langs de ingang van het uitvak kwamen, waar het ruim 1,5 uur voor de aftrap toch al behoorlijk druk was met Osna supporters en natuurlijk veel politie. Bij de hoofdingang was het nog rustig en we konden dus zonder te wachten onze kaarten afhalen en het stadion betreden. De veiligheidsmaatregelen waren duidelijk hoog, want bij de fouillering werd flink uitgepakt. Als supporter moest je alles wat je bij had in een bakje doen voordat je grondig gefouilleerd werd, het ging nog net niet zo ver dat je door een metaaldetector moest, zelfs op menig vliegveld wordt je tegenwoordig minder goed gecontroleerd. Het Preussenstadion is nog echt een prachtige oude bak met vrijwel alleen staanplaatsen, alleen de hoofdtribune bestaat uit stoeltjes. In het stadion werd onder het genot van een typisch Duitse bratwurst gezocht naar de ideale plek om wedstrijd vanaf te bekijken. We besloten in de kurve te gaan staan in de buurt van de hoofdtribune omdat we zo een goed zicht hadden op het uitvak en het vak van de Deviants ultras van Preussen. Een half uur voor de wedstrijd liep het vak langs ons ineens vol met een grote groep jongeren van rond de 16 jaar oud, naar het bleek een ultra groepering waar wij geen weet vanaf hadden, maar we besloten toch maar een stuk op te schuiven. De wedstrijd werd uiteindelijk een kwartier uitgesteld, omdat nog niet alle Osna supporters in het uitvak zouden zijn aangekomen, dit konden we ons niet voorstellen, aangezien het uitvak er een half uur voor de wedstrijd al ramvol uitzag.

Bij de spelersopkomst lieten de supporters van beide clubs zich in een uitverkocht Preussenstadion van hun beste kant zien met verschillende sfeeracties. Het uitvak toonden honderden paars-witte vlaggen, de Deviants ultras toonden een mooi doek voor hun vak met de tekst Wir sind anders en daarachter een doek over het ultras vak in de clubkleuren, de andere ultra groep van Preussen stak een rookbom af en in ons vak waren tientallen groene ballonnen te zien. Tijdens de wedstrijd was er sprake van een aparte sfeer in het stadion en dit kwam vooral door de onderlinge strijd tussen de twee ultragroepen van Preußen Münster . De eerste ultragroep in Münster was de Curva Monasteria die werd opgericht in 2003, jarenlang zorgde deze groepering voor de sfeer in het stadion. In 2008 ontstond er onenigheid met een aantal leden van de groep en ontstond er een nieuwe ultra groepering namelijk de Deviants ultras. Dus sindsdien zijn er dus 2 ultragroeperingen, met andere ideeen en een ander vak in het stadion. Beide groepen doen dus hun eigen acties en zingen hun eigen liederen, dat ziet er in het stadion apart uit aangezien er 2 groepen die dezelfde club ondersteunen maar eigenlijk alleen tegen elkaar in zingen. De Curva Monasteria bestaat sinds afgelopen zomer officieel niet meer, naar verluidt omdat ze hun groepsdoek in een uitwedstrijd naar Kaiserslautern verloren waren in de trein. Maar in de praktijk bestaat de groep dus nog gewoon, al is het niet meer onder die naam. Halverwege de eerste helft was Preußen Münster bekendste supporter Vitali (beter bekend als de rolstoel capo) de enige die de beide ultragroepen van Preussen stil kon krijgen. Nadat hij voor de tribune was gezet door een steward volgde het bekende Preussen door Vitali, gevolgd door Münster door de rest van het stadion (zie het filmpje onder aan het artikel).

Meteen na de rust was er sprake van een mooie pyroshow. Als eerste toonden de Deviants Ultras een doek met de tekst ‘Wir sind besser’ en daarna werden er verschillende zwarte en groene rookpotten afgestoken, dit zorgde voor een mooi affect. De ultras van de Violet Crew van Osna konden natuurlijk niet achterblijven en staken verschillende fakkels af. De stadionspeaker ondertussen had al verschillende keren opgeroepen te stoppen met het afsteken van vuurwerk en nu besloot de scheidsrechter om het begin van de 2de helft maar even uit te stellen. Dit zorgde voor veel onbegrip bij de supporters voor ons, want wat is er nou mis het gebruik van pyro als er niemand last van heeft. De frustratie werd uiteindelijk afgereageerd op de DFB doormiddel van verschillende spreekkoren aan hun adres.

De wedstrijd werd uiteindelijk verdiend met 1-0 gewonnen door de thuisploeg, door een doelpunt in de eerste helft van Marco Königs. Na de wedstrijd werd dit dan ook uitbundig gevierd op het veld en op de tribunes. Nadat de supporters bedankt waren en de spelers weer terug de kleedkamers opzochten, werd het deze mooie derby afgesloten met het toepasselijke Oh wie ist das schon dat werd ingestart in het stadion. Het uitvak was ondertussen al bijna leeggelopen en het leek er nog op dat het erg onrustig zou worden, aangezien de ME ineens in actie kwam, maar voor zover bekend is er uiteindelijk niks meer gebeurd.

Foto’s (met dank aan MaasWupperExpress):

Bier en voetbal, in Duitsland kan het nog wel gewoon

 

Het uitverkochte uitvak

 

Sfeeractie Deviants Ultras

 

Rookpot bij voormalige Curva Monasteria

 

Bomvolle tribunes

 

Nog een keer Deviants Ultras

 

Rolstoelcapo Vitali in actie

 

Rookpotten bij de Deviants Ultras

 

Fakkels in het uitvak

 

Osna vlaggen en doeken worden in brand gestoken

 

Eindstand 1-0

 

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

ForzaMols
Over de schrijver

Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteit

  VFL Osnabrück: Promoveren doe je zo!

  Derby DaysGroundhopping

  Derbysieger voor VfL Osnabrück

  Groundhopping

  Groundhop SC Preussen (06 E.v.) Münster - FC Carl Zeiss Jena

  Groundhopping

  Preußen Münster heeft weer wat lucht