In de actualiteit

Derby in Polen: Szombierki Bytom – Polonia Bytom

Dat de fans in Polen fanatiek zijn weten we, maar ook in de 4de divisie zijn ze actief. Onderstaand filmpje geeft een mooi sfeerimpressie van de wedstrijd tussen Szombierki Bytom – Polonia Bytom. De bezoekers zullen het meest tevreden terugkijken op deze dag. Ze gingen met een 1-4 winst huiswaarts.

Szombierki Bytom

Voor de oplettende, en wat oudere lezer kan deze club wel eens bekend voorkomen. De club speelde namelijk in 1981/1982 tegen Feyenoord. De wedstrijd werd gespeeld in de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi. Feyenoord won de ontmoeting over twee wedstrijden. In 1980 werd de club zelfs landskampioen in Polen. De club was in 1992 voor het laatst actief op het hoogste niveau. Sindsdien is het met de club bergafwaarts gegaan.

Nog een saillant detail. In 1997 fuseerde de club met Polonia Bytom, maar dit werd twee jaar later teruggedraaid.

Polonia Bytom

Polonia is tweemaal kampioen geworden in Polen, dit deed de club in 1954 en 1962. Tweemaal speelden ze in de Europacup 1, waar het eenmaal Panathinaikos met ruime cijfers wist te verslaan.

Beide clubs komen uit in Liga IV. Polonia mag zich echter kronen tot de kampioen en zal volgende seizoen weer uitkomen in Liga III. Wellicht dat ze de weg omhoog weer hebben gevonden.

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

Jan-Pieter Westing
Over de schrijver

In het dagelijks leven actief als fan van FC Groningen. Daarnaast een studie volgend om leerkracht te worden in het basisonderwijs. Amateur voetbal is het mooiste wat er is. Trainer bij VV Middelstum JO11 en een enorme passie voor het trainerschap
  Ook leuk om te lezen...
  In de geschiedenisboeken

  In De Geschiedenisboeken: De Friese spandoekenstrijd, een onbedoelde traditie

  Het seizoen 2019-2020

  Het seizoen van: Mickey van der Hart bij Lech Poznań

  In de actualiteitPolen

  Corona dwarsboomt Poolse bekerfinale

  In de actualiteitPolenVergane Glorie

  Vergane Glorie: Stadion na Krzemionkach