In de actualiteit

De Poolse lente

In Polen bereikt de repressie van voetbalsupporters in aanloop naar het EK van deze zomer een hoogtepunt. Ultras worden verbannen uit de stadions, spandoeken worden gecensureerd en bij veel uitwedstrijden worden supporters van de bezoekende clubs niet meer toegelaten. De keiharde aanpak moet volgens veel supporters de aandacht afleiden van de nog altijd welig tierende corruptie in de vip-boxen en de mede hierdoor ontstane sportieve malaise in het Poolse voetbal. De ultras en hooligans die in Polen nog altijd geregeld voor ongeregeldheden zorgen zijn een makkelijk doelwit. Helaas worden met de rücksichtslose aanpak niet alleen de hooligans gestraft, maar ook de fanatieke supporters en de ultras die louter hun club ondersteunen. In veel Poolse stadions zijn wekelijks protesten tegen het strenge overheidsbeleid, en sommige supportersgroepen zijn de wedstrijden van hun clubs zelfs gaan boycotten. Het leidt tot doodstille, sfeerloze stadions. Ook bepaald geen mooi visitekaartje voor Polen, op weg naar het EK.

Overheden kunnen nog zoveel maatregelen nemen om supporters te verbieden, nooit zullen fanatieke supporters de strijd opgeven. Altijd zijn er manieren te vinden om de regels te omzeilen. Neem het verbod op uitsupporters dat was ingesteld voor de Ekstraklasa-wedstrijd tussen Slask Wroclaw en Ruch Chorzow van afgelopen zaterdag. Ondanks dat beide supportersgroepen bepaald geen vrienden van elkaar zijn, zorgde de gastheer ervoor dat supporters van Ruch toch de wedstrijd konden bijwonen. Omdat een gemeenschappelijke vijand verbroedert, en het een hoger doel dient. En zo werd er in het splinternieuwe stadion van de thuisploeg, midden tussen de fanatieke aanhang van Slask, een deel vrijgemaakt voor de supporters uit Chorzow. Opdat ook zij – inclusief spandoeken – hun club konden steunen. In barre tijden sta je samen sterker, en is de onderlinge rivaliteit even ondergeschikt.

De nieuwe collectie van PGWEAR is vanaf nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Matthijs
Over de schrijver

Support Your Local is zijn motto. Kwam in 1997 op 8-jarige leeftijd op de lokroep van de lichtmasten en het gejuich uit de Alkmaarderhout af, dat tot in zijn woonplaats Heiloo te zien en te horen was. Sindsdien uitgegroeid tot fanatiek supporter van AZ, zowel uit als thuis. Tegen het moderne voetbal is een ander motto. Strijdt o.a. via Supportersbeweging Victoria Alkmaar voor de rechten van supporters en het behoud van de supporterscultuur. Buiten het voetbal student sociale geografie in Utrecht.
  Ook leuk om te lezen...
  Ultras/fanatieke supporters

  Fotoverslag Poolse Ultra cultuur: Miedź Legnica - Slask Wroclaw

  In de actualiteit

  Derby in Polen: Szombierki Bytom - Polonia Bytom

  In de actualiteitUltras/fanatieke supporters

  Poolse Ultras: Fotoverslag Slask Wroclaw - Gornik Zabrze

  In de actualiteit

  Heerlijke pyro bij Poolse amateurderby