Groundhopping

De openingsronde in Zweden

Na een lange en koude winter stond vorige week eindelijk weer het nieuwe voetbalseizoen op het programma in Zweden. Na 5 maanden zonder clubvoetbal stonden de supporters te trappelen om eindelijk weer naar het stadion te mogen om hun clubs aan te moedigen. Een weekend waarin de supporters zich van hun beste kant lieten zien met veel mooie sfeeracties en heel veel pyro. Zelf waren we ook aanwezig bij twee wedstrijden.

IFK Norrköping – Hammarby IF
Op zondagavond stond de eerste wedstrijd op het programma, de awayday met Hammarby op bezoek bij de nummer 3 van vorig seizoen Norrköping. Norrköping ligt op slechts zo’n 2 uur reizen van Stockholm, relatief dichtbij voor Zweedse begrippen, dus een grote invasie van groen/witte supporters werd verwacht vandaag. De kaartverkoop voor het uitvak verliep chaotisch, de site van Norrköping kon de grote vraag niet aan en ging meerdere malen uit de lucht. De 2700 beschikbare kaarten voor het uitvak waren snel uitverkocht en ook in de thuisvakken zouden nog honderden supporters van Hammarby plaatsnemen.
Op de wedstrijddag waren zo’n 5000 Hammarby supporters aanwezig in het centrum van Norrköping, waarvan het grootste deel verzamelde bij een pub om vanuit daar gezamenlijk naar het stadion te vertrekken.

Bij het stadion aangekomen was de staantribune van het uitvak al afgeladen vol, ook de andere tribunes begonnen inmiddels al goed vol te stromen in het uitverkochte Nya Parken. Bij aanvang was er aan Norrköping zijde een tifo waarmee het oprichtingsjaar werd getoond op de tribunes, in het uitvak ging een doek de tribunes op met het logo van Hammarby met wat pyro aan de zijkanten. In de eerste helft was Norrköping oppermachtig op het veld en het ging dan ook de rust in met een 2-0 voorsprong. De 2de helft werd kort uitgesteld, nadat de politie plotseling de staantribunes op stormde bij de harde kern van Norrköping, waarschijnlijk om een pyro actie te voorkomen. Na een aantal minuten besloot de politie om toch maar het vak te verlaten, nog geen 5 minuten daarna werden alsnog verschillende fakkels ontbrandt. De tweede helft ging meer gelijk op, Hammarby scoorde in blessuretijd nog de 2-1, maar kon een nederlaag niet meer voorkomen.

Örebro SK – Jönköpings Södra IF
Op maandag werd doorgereisd naar Örebro, de 6de stad van Zweden en vooral bekend vanwege Örebro Castle dat midden in de stad ligt. Na een rondje door het centrum, werd er besloten om te gaan kijken bij Satin een uitgaansgelegenheid in het centrum. Hier verzamelde de fanatieke aanhang van Örebro om vanuit hier naar het stadion te vertrekken. Uiteindelijk liepen er zo’n 200 Örebro supporters onder politiebegeleiding en verrassend genoeg zonder vuurwerk richting het stadion. In het stadion werd plaatsgenomen op de Västra Stå, de staantribune voor het thuispubliek in de Behrn Arena. Deze tribune was goed gevuld, maar op de overige tribunes waren nog genoeg lege stoeltjes te zien, het stadion zou vandaag met 7073 toeschouwers dan ook maar halfvol zijn. Ook hier waren er sfeeracties bij de spelersopkomst. Aan Örebro zijde was een simpel doek met bandieri’s erachter te zien. In het uitvak zaten een paar honderd supporters uit Jönköping en verrassend genoeg hadden ze een prachtige pyro met groene rookpotten. De sfeer was ook bij deze wedstrijd goed van beide kanten, een meevaller want op voorhand waren de verwachtingen niet hoog.

De wedstrijd was spannend met veel kansen aan beide kanten, maar vooral Jönköping was dramatisch in de afronding. Örebro won uiteindelijk met 2-1, door 9 minuten voor tijd de rebound van een gemiste penalty alsnog binnen te schieten.

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.