De fluwelen trap begon bij FC Halvenweg Zonhoven
Limburg heeft goeie grond. Bewijs daarvan is het grote aantal talenten dat uit deze provincies komt, zowel in België als in Nederland. Voetbal heerst er en dat is ook het geval in het kleine Belgische Zonhoven. Laat ons een trip down memory lane nemen.
Zonhoven en voetbal
Om het overzichtelijk te houden gaan we ons even niet verdiepen in het grote aantal amateurclubs dat zich niet heeft aangesloten bij de KBVB. Er is al voldoende te vertellen met de andere clubs. Want in 1926 begon het grote voetbalverhaal in de Limburgse gemeente. Fora Club Zonhoven was er als eerste, maar de geel/blauwen hielden het voor bekeken in 1928. Na een kleine herstructurering waren ze er weer in 1929, maar opnieuw twee jaar later verdwenen ze.
Zonhoven Voetbalvereeniging nam in 1931 de fakkel over, maar ook zij hadden moeite om lang door te gaan bij de KBVB. In 1934 verdwenen ook zijn van het voetbaltoneel. Niet lang daarna probeerde Weerstand Zonhoven. Maar in 1937, amper een jaartje na de opstart, stopten zij er ook weer mee. Opnieuw een jaar later, een nieuwe club. Sportkring Zonhoven wist het wel wat langer uit te zingen deze keer. Elf jaar lang wisten ze weer en wind (en oorlog) te doorstaan. Al zouden ze in 1949 ook een einde maken aan hun activiteiten.
Sportkring maakte in 1979 wel nog een comeback onder een nieuwe stamnummer. Opnieuw zou het leven relatief kort beschoren zijn. In 1997 waren ze al niet meer. Maar intussen waren er al andere ploegen opgestaan die wel een stevige basis wisten uit te bouwen. In 1939 ontstond Zonhoven Vlug en Vrij, nu nog steeds actief. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er nog een hele rist aan clubs. De eerste – en ook onze stop voor nu – was Football Club Halvenweg Zonhoven in 1950.
Topjeugd en succesvolle dames
De meeste clubs uit de Limburgse gemeente hielden het altijd bij het provinciale voetbal. Een uitzonder niet uitgesloten bleek FC Halvenweg ook datzelfde pad te volgen. De mannenploeg wist nooit uit de provinciale reeksen te komen, maar toch kan FC Halvenweg zeer trots zijn op haar parcours. Zo stonden ze aan de start van de carrière van Jo Coppens, huidig doelman bij de buren van STVV. Maar hun absolute trots is ongetwijfeld Luc Nilis.
Nadat papa Roger Nilis zijn carrière bij Halvenweg afsloot, begon zoon Luc aan zijn carrière in de jeugdreeksen. Ondanks het feit dat ze vlak bij FC Melosport woonden begon Luc toch bij Halvenweg. Na zeven jaar maakte hij de overstap naar Winterslag met het gekende traject erna. Anderlecht, PSV, de Rode Duivels tot aan het noodlottige einde bij Aston Villa. De man met de fluwelen trap wordt nog steeds geëerd bij FC Halvenweg.
Maar ook sportief wist de club successen te halen. Al moeten we dan wel naar de damesafdeling overspringen. In 2014 promoveerde de damesploeg naar de nationale reeksen en twee jaar later stootten ze door naar de tweede nationale afdeling. In 2018 echter hielden de vrouwen op te bestaan. Alle aandacht weer op de mannelijke prestaties in de vierde provinciale reeks van het Limburgs voetbal daar in de Schopdriesweg. Maar… no team no glory hangt trots boven de tribune.
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.