Ingezonden

De eerste Tv-uitzending over voetbal in België

We vinden het vandaag de dag vanzelfsprekend dat we alle voetbalnieuws via televisie kunnen volgen. Het gaat ondertussen zelfs al een stapje verder. We streamen nu ook live voetbalwedstrijden via het internet. We kijken niet alleen meer via de televisie, maar ook via mobiele toestellen en computers.

Een duik in de geschiedenis

Al in 1930 werd in België een demonstratie gegeven over het nieuwe medium televisie. Het zou echter tot oktober 1953 duren voor de eerste uitzending in de ether kwam. Het was vergeleken met vandaag allemaal erg amateuristisch. De meeste televisiemedewerkers kwamen van de radio. Niemand had ervaring, alles werd geleerd met vallen en opstaan.

In 1950 was er een Belgisch experiment. Het NIR, de Nationaal Instituut voor de Radio-omroep, zond een voetbalwedstrijd uit. Het was de vriendschappelijke wedstrijd tussen Racing Club de Bruxelles en RC Tournaisien (Doornik). Het doel was om technische zaken uit te testen. Echte uitzendingen zouden nog enkele jaren moeten wachten.

25 oktober 1953 zond de Nederlandse televisie de eerste voetbalwedstrijd uit. Dat was de nu nog boeiende interland tussen België en Nederland. De toenmalige registratierechten bedroegen 500 Nederlandse Gulden of ruwweg € 225. Tien jaar later zou dit al meer dan 20 keer zoveel zijn per wedstrijd.

De kwaliteit van die uitzending was naar moderne maatstaven bedroevend. Schokkerige zwart-wit beelden, waar de spelers nauwelijks van elkaar te onderscheiden waren. Dat is nu, ook niet bij het livestream voetbal, voor te stellen.

Hoe het naar VRT is gegroeid

In België duurde het tot 1957 dat de supporters opnieuw van voetbal konden genieten op de televisie. En de echte ontwikkelingen begonnen pas na 1960. In dat jaar werd de NIR omgevormd tot de BRT (Belgische Radio en Televisie), de RTB (Waalse uitzendingen) en IGD (de overkoepelende organisatie).

Op de restanten van de Wereldtentoonstelling van 1958 werd de perfecte locatie voor een televisiestudio gevonden. Het Amerikaanse paviljoen werd omgebouwd tot het “Amerikaans Theater”. Daar werden bijna alle programma’s opgenomen en ook uitgezonden. Dat zou blijven duren tot in 2012.

In 1971 werd de BRT een culturele instelling en in 1991 omgedoopt tot de BRTN. De Belgische Radio en Televisie Nederlands. Een laatste wijziging kwam er de naamsverandering naar VRT of Vlaamse Radio en Televisie. Vandaag nog is dat de naam van de Belgische nationale omroep.

Sportweekend

In hetzelfde jaar van de oprichting van de BRT (1960) vond de eerste uitzending van sportweekend plaats. Het zou het langslopende sportprogramma op de Vlaamse televisie worden. Tijdens de begindagen lag het zwaartepunt op voetbal en wielrennen.

Vandaag gaat koning voetbal nog steeds met de hoofdmoot aan de haal. Maar ondertussen is er ook een diversiteit gekomen. Er wordt nu verslaggeving gedaan over alle belangrijke gebeurtenissen in de sportwereld.

In 2020 was er een uitgebreide viering rond het 60-jarig bestaan van sportweekend. Meer dan een miljoen kijkers volgden retrospectieve van dit massaal bekeken sportprogramma. Het werd in vier afleveringen uitgezonden.

De wat oudere kijker werd nostalgisch met presentatoren en commentatoren geconfronteerd uit vervlogen tijden. De onnavolgbare Rik De Saedeleer met zijn karakteristieke voetbalcommentaren. Hij was de verslaggever van dienst bij iedere belangrijke wedstrijd die op televisie getoond werd. Zijn uitroep “GOAAAL!!!” op het WK van 1982 is nog steeds een mijlpaal in de sportverslaggeving.

Een andere presentator die een nieuwe wind door het presenteren van sport liet waaien was Marc Uytterhoeven. Hij werd bij de sportdienst aangenomen in 1980. Marc Uytterhoeven zou humor in de sportverslaggeving introduceren. Het zorgde ervoor dat de programma’s ook meer bekeken werd door anderen dan de echte ‘die hard’ sportliefhebbers.

Voetbal op televisie in België

Het is duidelijk dat beeldverslagen van voetbal een belangrijke plaats innemen in de sportverslaggeving. Zowel op televisie als de computer en via onze mobiel apparaten genieten we overal van de wedstrijden.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %