Against Modern Football

De devaluatie van de FA Cup

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

Het nieuwe Wembley stadionNet nu we in Nederland eindelijk een soort van bekertraditie beginnen te krijgen komt er in Engeland, toch de bakermat van het bekervoetbal, steeds meer kritiek op de FA. Want het meest prestigieuze voetbaltoernooi ter wereld is inmiddels opgeslokt door de commercie, terwijl Cup Final day toch een heilig instituut was. De BBC pakte vroeger grootst uit met een uitzending die uren voor de aftrap begon en waar je de hele zaterdagmiddag kon genieten van oude beelden, interviews, beelden van de teams die met de bus onderweg waren naar Wembley, studiogasten, de aankomst van de teams, het arriveren van de fans, het inspecteren van het veld door beide ploegen gekleed in een smetteloos pak, nog meer oude beelden, interviews en anayles, het community singing op de al volgepakte tribunes, het arriveren van de Duke of Wales, het gezamenlijk zingen van ‘Abide with me’ gevolgd door de opkomst van de teams, het voorstellen van alle spelers aan de Duke, het ‘God save the Queen’ en dan eindelijk, om 3 uur plaatselijke tijd, begon de wedstrijd!

Die finales waren vaak prachtig om te zien en eindigden regelmatig in een gelijkspel, waarna in de verlenging de ene na de andere speler met kramp op het veld lag; het veld van Wembley was zo’n beetje het grootste ter wereld. En als het dan na 120 minuten nog steeds gelijk was, dan werd de wedstrijd gewoon overgespeeld. Een replay op donderdagavond! Arnold Mühren kan er over meepraten, hij won ooit als eerste Nederlander de FA Cup. Zijn Manchester United won de cup tegen Brighton tijdens de replay, waarin Mühren nog scoorde ook.

Nee, dan nu, Wembley is een ultramodern stadion geworden dat grotendeels leeg blijft tot vlak voor de aftrap als alle toeschouwers in de skyboxen en VIP plaatsen eindelijk hun plek innemen, de replay is jaren geleden afgeschaft en vervangen door de zo verfoeide penaltyserie. De BBC zendt de finale al jaren niet meer uit ten faveure van ITV of SKY en het wordt nog erger; de finale is geen losstaand evenement meer! Nee, op de dag van de finale worden er ook ‘gewoon’ League matches gespeeld…

Zo werd de bekerwinst van Manchester City vorig jaar overschaduwd door het behalen van het kampioenschap door stadsgenoot United dezelfde dag. En ook dit jaar werden er weer diverse wedstrijden gespeeld, waardoor de finale ook nog verplaatst werd naar kwart over 5 (plaatselijke tijd)!

In een artikel op de prachtige Engelse voetbalsite WSC (When Saturday Comes) beklaagt Matthew Bazel zich hierover. Dezelfde Bazel ken je misschien van het boek met de veelzeggende titel ‘Theatre of Silence – the lost soul of Football’. Bazel beklaagt zich nog verder over de FA, die ooit ook al het belachelijke besluit nam om de halve finales van het Cup toernooi niet langer in een neutraal stadion te spelen, maar ook ‘gewoon’ op Wembley. Want ooit werden de halve finales in een ander stadion gespeeld, vaak eentje die ook iets dichter in de buurt lag.

Maar om de gigantische kosten van het Wembley stadion terug te verdienen probeert men voor iedere match van aanzien het majestueuze stadion te gebruiken met als gevolg dat je steeds vaker lege plekken ziet op de tribunes. En, zoals Bazel zich terecht afvraagt, wat is dan de toekomst? Een FA Cup Final die gespeeld wordt in Dubai? Het zou zomaar kunnen…

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

Gogme United
Over de schrijver

Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services
  Ook leuk om te lezen...
  Groundhopping

  Magic of the Cup: Millwall FC - Brighton FC

  GroundhoppingVerenigd Koninkrijk

  Magic of the Cup; een avondje Luton Town

  Columns

  Magic of the cup?

  In de actualiteit

  Pie-Fixing