Columns

De bittere nasmaak van Zlatan’s “805 million names”

Zlatan Ibrahimovic schittert in een aangrijpend reclamespotje, waarin hij zijn fans vraagt te denken aan de 805 miljoen mensen die honger lijden. Het is een mooi startschot van een grootse campagne van het World Food Programme. Houd je vooral vast aan Zlatan’s boodschap, want de organisatie erachter is wat minder groots.

Alle mooie woorden van Zlatan ten spijt: het World Food Programme (WFP) lijkt een absolute ramp te zijn. De organisatie zegt succesvol te zijn met het voeden van de wereld, maar blinkt feitelijk uit in het verspillen van enorme hoeveelheden geld. Dat blijkt onder andere uit een opsomming die Newsweek maakte.

In het rapport ‘Where does the money go?’ van onderzoeksbureau Brookings eindigt WFP op de laatste plaats in de transparantie-index. Tot slot is ook de Amserikaanse denktank AEI bijzonder kritisch.

Een geldverslindende, ondoorzichtige organisatie. Maar het WFP heeft meer keerzijden. Zo ontstond er in 2004 opschudding over de behandeling van twee Afrikaanse landen. Net als Sudan besloot Angola om genetisch gemodificeerd voedsel gedeeltelijk aan banden te leggen, waarna het WFP plots dreigde ‘significant minder voedsel’ aan het land te geven.

Erg opmerkelijk. Toch was het niet eens zo raar, met corporaties als Syngenta en Monsanto als ‘proud partners’. Zij verdienen miljarden met genetisch gemodificeerde zaden. Blijkbaar zijn de belangen van deze (controversiële) multinationals uiteindelijk belangrijker dan die van hongerige Afrikanen.

Al met al is het een beetje sneu voor Ibrahimovic. Hij wordt toch een beetje gebruikt voor het – overigens briljante – plan van marketingbureau Forsman & Bodenfors. De weinig positieve reputatie van de opdrachtgever zorgt voor een licht-bittere nasmaak.

(foto op homepagina via Panoramic | PRO SHOTS)

Het is SALE op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Wees er snel bij, want op = altijd ook echt op!

Jannes van Roermund
Over de schrijver

Jannes van Roermund is fan van NAC. Hij werd journalist vanwege voetbal en leerde dat er meer was. Gelukkig bleef de passie. Voor In de Hekken schrijft hij over politiegeweld, de KNVB en de farce Qatar. "Ronaldo en Messi zullen schitteren op een massagraf."