Columns

Crimineel

,,Als ze niet willen meewerken, moeten ze maar naar de bioscoop gaan. Of thuisblijven.” Het zijn de laatste woorden van een statement van de Kerkraadse burgemeester Jos Som. Samen met politie en OM besloot hij dat Fortuna-supporters die de derby tegen Roda JC willen bezoeken, verplicht zijn een kopie van het identiteitsbewijs in te leveren.

door Renée van den Kerkhof - www.neetje.nl

Advocaten en juristen trekken de noodzaak van de ‘id-eis’ die er volgens burgemeester Som is in twijfel. De rechtsgeldigheid van deze eis is volgens hen onzeker. Het is dan ook goed dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) klachten van Fortuna-fans hierover bekijkt. Ik hoop dat het CBP en later ook de Nationale Ombudsman zich hierover uitspreken.

Naast de juridische kant is er ook een morele zijde. In de vijftien jaar dat ik Fortuna steun, heb ik nooit een stadionverbod gekregen. Bovendien ben ik strafbladloos. Ik mag een menswaardige behandeling verwachten van en door de lokale driehoek. Het vooraf inleveren van een kopie van mijn paspoort en verplicht worden met de bus naar een stadion te gaan voor een voetbalwedstrijd schaar ik daar niet onder. Veel Fortunezen, onder wie ik, worden over één kam geschoren met enkelen die zich wel schuldig maken aan voetbalgeweld. Daarom weiger ik op 25 januari in het uitvak plaats te nemen.

Wat mij wél rest op deze derbydag? Een filmpje pakken, zoals Som voorstelt? Thuisblijven misschien? Nee. Ik reis op eigen gelegenheid naar Kerkrade, waar ik zal proberen tussen en met Roda-supporters de wedstrijd te zien. Als mens. Niet als crimineel.

Dit stuk is als ingezonden brief op 15 januari 2015 gepubliceerd door de Limburgse kranten Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad.

(illustratie: Renée van den Kerkhof)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %