In de actualiteit

CIV: ‘Steeds minder incidenten’

In de Hekken Shop

Het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) over het afgelopen seizoen is weer uit. Ditmaal blijkt dat het aantal aanhoudingen met liefst 32% procent gedaald is, en dat ook het aantal incidenten een stuk lager is dan vorig jaar. De politie-inzet daalde eveneens, met 11%. Alleen het aantal combi’s is niet gedaald, maar gelijk gebleven.

Bijna 60% van de in totaal 653 incidenten vinden plaat binnen het stadion, de rest erbuiten. Het gaat in ruim 30% van de gevallen om incidenten met vuurwerk. Of, zoals Ronald Moes van het CIV het zegt, over ‘dat vuur wat ze dan doorgeven op de tribune’ . Buiten een enkele vuurwerkbom betreft het hier dus fakkels. Binnen het stadion zijn ook spreekkoren veel geregistreerd: 61 keer. Zelfs buiten het stadion leiden spreekkoren 16 keer tot een vermelding. Serieuze incidenten als bekogeling (33 binnen, 25 buiten het stadion), vechtpartijen (26-33), vernielingen (32-25) en mishandeling (24-10) komen relatief minder voor, en worden dit jaar wederom minder geregistreerd. Fakkels en spreekkoren die volgens een toevallige autoriteit ‘kwetsend’  worden geacht, vormen samen 44% van de incidenten in het jaarverslag. Zonder deze semi-incidenten zouden er maar 367 ‘echte’  incidenten overblijven.

Mede daarom is het opmerkelijk dat het aantal combi’s gelijk blijft. Het rapport meldt het zelf ook: ,,In het oog springend […] is dat de wedstrijden vooraf nagenoeg hetzelfde gekwalificeerd zijn qua risico als het seizoen daarvoor.” Ofwel, lokale overheden blijven om incidenten van jaren geleden bij hun standpunt om een auto- of buscombi op te leggen. Nog altijd gebeurt dit bij 367 van de ongeveer 700 wedstrijden die in Nederland gespeeld worden in de Ere- en Eerste Divisie, play-offs en beker.

Stadionverbodenkampioen

Het aantal aanhoudingen is met liefst 32% gedaald, tot 652. De meeste aanhoudingen worden verricht voor openlijke geweldpleging. Het CIV verklaart de daling onder meer door het berekenend rellen van supporters, waarbij zij aanhouding weten te voorkomen. Verder worden incidenten vaker op straat afgehandeld, waren er iets minder wedstrijden en bleven groepsaanhoudingen dit jaar uit. Het aantal lopende stadionverboden is met 1079 in juli 2011 lager dan ooit. De clubs met de meeste verbannen supporters zijn Ajax (215), ADO Den Haag (164), Feyenoord (133), Cambuur Leeuwarden (68) en MVV (61). De meeste stadionverboden zijn opgelegd vanwege openlijke geweldpleging.

Tot slot stellen gemeenten, KNVB, politie, Openbaar Ministerie, de clubs en de rijksoverheid zich ten doel om de supporters dan ook eindelijk iets te laten merken van het succesvolle beleid om hooliganisme uit de stadions en de directe omgeving te bannen. De partijen hopen het aantal A-wedstrijden (‘laag risico, vrij los regime qua maatregelen’) te verhogen, en daarmee ook het aantal combi’s te verlagen. Verder zetten ze in op ‘verbeterd gastheerschap voor (uit)supporters’. Dit moet mogelijk worden door een nog meer dadergerichte aanpak van voetbalvandalisme. ‘De BVO kent ten behoeve van de beheersing van risicowedstrijden de identiteit van de uitreizende supporters’ is het enige punt dat detoneert, en lijkt te hinten op het vasthouden van de uit- en clubcard. Dit hoeft juist helemaal niet nodig te zijn in een stadion waar haast niets negatiefs gebeurt.

Vak P en Supportersvereniging Ajax bij KNVB-congres

Naar aanleiding van de succesvol verlopen bekerfinale (onderlinge vechtpartijen in de Ajax-vakken, diverse vernielingen aan het straatembleem van Feyenoord, de toiletten, lexaanwand en stoeltjes in de Ajax-vakken. 47 aanhoudingen en 13 bussen die Ajax-supporters weigerden mee terug te nemen na vernielingen op de heenweg volgens het CIV) van mei dit jaar tussen FC Twente en Ajax, heeft de KNVB de supportersgroepen van beide clubs uitgenodigd voor een veiligheidscongres, dat vorige week plaatsvond. Hierbij was een delegatie van zowel Vak P als de Supportersvereniging Ajax aanwezig. Opvallend, aangezien het veel bredere initiatief Tegen het moderne voetbal eerder werd afgewezen omdat het ‘ niet representatief genoeg’ zou zijn.

Thema was volgens de site van Vak P het terugdringen van de regelgeving rond voetbalwedstrijden. De meeste partijen zijn het erover eens dat de huidige situatie onacceptabel is. Ook vinden de meeste veiligheidscoördinatoren de combi’s en afgeschermde uitvakken buiten proportie. Veel clubs willen echter geen extra geld uitgeven aan het uitvak, en besteden eventueel beschikbaar geld in deze economisch krappe tijden eerder aan de voorzieningen voor de eigen supporters. Op dit gebied hoeft er volgens Vak P niet snel verbetering verwacht te worden, maar wel hebben de Twentenaren aan het congres de goede hoop overgehouden dat er op korte termijn meer wedstrijden met vrij vervoer te bezoeken zijn.

retro voetbalshirts
In de Hekken Shop
In de Hekken
Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.
  Ook leuk om te lezen...
  Dit was het weekend

  Dit was het weekend

  Dit was het weekend

  Dit was het weekend

  In de actualiteitIn de geschiedenisboeken

  In De Geschiedenisboeken: De Slag om Het Zuiderpark

  In de actualiteitIn gesprek met

  In gesprek met Marvin Peersman