CFR Cluj vecht in Alkmaar voor laatste kans op Europese overwintering
Aanstaande donderdag is het AFAS Stadion het strijdtoneel voor de beslissende wedstrijd voor zowel AZ als CFR Cluj in de groepsfase van de UEFA Conference League. AZ kan zich bij een overwinning kwalificeren voor tenminste de tussenronde van het nieuwe toernooi; CFR Cluj kan bij een overwinning een nieuwe blamage voor het Roemeens voetbal voorkomen. We nemen de ploeg van Dan Petrescu onder de loep.
Het Bayern van Roemenië?
Sinds de eerste landstitel, behaald in 2008, domineert CFR het Roemeense voetbal. In hetzelfde jaar wonnen de Transsylvaniërs ook de beker en in de jaren daarop werden nog eens zes landstitels (de laatste vier seizoenen op rij), vier bekers en vier supercups gewonnen. En ook dit seizoen lijkt de titel met redelijk gemak naar de studentenstad te gaan. Met veertien wedstrijden gespeeld heeft CFR op dit moment een voorsprong van acht punten op de nummer twee CS Universitatea Craiova.
Dat CFR in Roemenië de onbetwiste koploper is is nu dus al een aantal jaren een gegeven feit, in Europa presteert de club echter beneden verwachting.
Slechtste van de Balkan
Op de UEFA Coëfficiëntenlijst bevindt de Roemeense Liga I zich op plek 25 en doet het daarmede beduidend slechter dan andere landen in de regio. Zo staat Bulgarije op 24, Griekenland op 16, Kroatië op 15 en Servië staat met een 12e plek zelfs boven België en Zwitserland.
De superioriteit van het Servische voetbal in Europese competities kwam sterk naar voren in de play-off ronde voor kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League, toen Crvena Zvezda Cluj over twee wedstrijden met 6-1 van de mat speelde. Datzelfde Crvena Zvezda staat in hun Europa League groep met Braga, Midtjylland en Ludogorets op pole positon voor de volgende ronde. En ook Partizan, Olympiakos (beide Europa League) en PAOK (Conference League) gooien hoge ogen voor overwintering.
Gebrek aan concurrentie
Een mogelijke oorzaak voor het achterblijven van CFR Cluj in Europa zou het gebrek aan rivaliteiten en concurrentie in de Liga I kunnen zijn. CFR kent op het hoogste niveau geen grote derby’s en FCSB en CSU Craiova komen qua niveau bij lange na niet in de buurt van „het Roemeense Bayern”.
Dat is wel anders in de omliggende landen. Want hoewel Servië en Griekenland niet bekend staan om kwalitatief hoogwaardig voetbal, hebben de topclubs wel een lange geschiedenis van onderlinge rivaliteit met elkaar. De competitie gaat daar niet alleen om de beker, maar -misschien zelfs wel meer- om het verslaan van je grootste rivaal. Wanneer Partizan twee keer van Zvezda wint, maakt het al een stuk minder uit dat de titel naar Rajko Mitic gaat. Doel bereikt: de rivaal is vernederd.
In Roemenië is die drive om je grootste rivaal te verslaan er een stuk minder: Cluj heeft hem niet, Craiova heeft hem niet en de drie ploegen uit Boekarest zijn nog niet eens op het niveau om door de voorrondes van de Conference League te komen. FCSB verloor in de tweede voorronde van het Kazachstaanse Shakhtar Karagandy, CSU Craiova werd eruit geknikkerd door het Albanese Laci en voor Sepsi was het avontuur klaar na een onderonsje met Spartak Trnava.
Hier wil ik nog wel graag een persoonlijke noot aan toevoegen: Sepsi was van deze drie Roemeense clubs kwalitatief de slechtste en speelde tegen de moeilijkste tegenstander van de drie. Uiteindelijk was het Sepsi die het langst standhield en het beste voetbal liet zien en er met de meest genadige uitslag vanaf kwam. Dit zegt veel over het niveau van het Roemeens voetbal.
Wat kunnen we donderdag verwachten?
Weinig.
CFR Cluj is nog lang niet klaar voor Europese overwintering en de hele Roemeense competitie is nog lang niet klaar voor Europees voetbal in het algemeen. Met Randers, Jablonec en AZ bevindt Cluj zich in een poule die, voor een zevenvoudig landskampioen verspreid over de laatste 13 jaar, niet moeilijk hoort te zijn. CFR Cluj staat in deze poule laatste en heeft pas één doelpunt in het net liggen. De Clujenii verloren met 1-0 van Jablonec, dat nog nooit kampioen is geworden in Tsjechië, en speelden gelijk tegen het Deense Randers, dat in de gehele geschiedenis één keer derde is geworden.
Gooi de kachel maar op 24!
Voor wie een wedje wil plegen op deze wedstrijd, zou met een gokje op CFR Cluj zich geen zorgen hoeven maken over de energierekening: uw inzet zal met een factor 9 vermenigvuldigd worden bij een Roemeense overwinning in het AFAS Stadion.
Verder kunnen de Roemenen niet rekenen op hun belangrijkste aanvaller Omrani en door recente tegenvallende resultaten in de competitie is de moraal behoorlijk gedaald.
Het lijkt er dus op dat CFR Cluj na donderdag afscheid kan nemen van Europees voetbal na een lesje voetbal van de ploeg van Pascal Jansen.